Kenelle tarkoitettu
Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka työskentelevät erityyppisissä ruokaravintoloissa, tilaus- ja juhlapalveluyrityksissä ja matkustajalaivojen ruokaravintoloissa.
Tutkinnossa on 2 osaamisalaa, joissa erikoistutaan joko ravintolakokin tai suurtalouskokin tehtäviin.
Hakijalle on eduksi suoritettu alan perustutkinto sekä työkokemus. Koulutukseen hakeneet kutsutaan haastatteluun ja lähtötason kartoitukseen.
Lähiopetusta on 2 - 3 pv/kk. Lähipäivien aikataulut tarkentuvat ryhmän kanssa tehtävän suunnitelman mukaan. Koulutus painottuu työpaikalla järjestettävän koulutuksen ohella kädentaitojen harjaannuttamiseen sekä tuotekehitysprosessin ja reseptitikan hallintaan.
Näytä vähemmän
Hinta: 450€
Jos opiskelijan tavoitteena on koko tutkinnon sijaan tutkinnon osan tai osien suorittaminen, maksu määräytyy ko. tutkinnon osan/osien laajuuden (osaamispisteiden) mukaan.
Näytä vähemmän
Valintahaastatteluun voidaan kutsua hakuajan ollessa vielä auki tai vasta sen päättymisen jälkeen. Lopullinen valinta suoritetaan valintahaastattelun ja mahdollisen kielitestin perusteella.
Näytä vähemmän
Hyrian opiskelijavalinnoissa käytetään alasta riippumatta 30 pisteen arviointiskaalaa. Arviointi jakautuu kolmeen osa-alueeseen: Motivaatio, Opiskeluvalmiudet ja Työelämävalmiudet. Kunkin osa-alueen maksimipisteet ovat 10 pistettä. Pisteytyskriteereissä on suoraan hakemuksesta arvioitavia tietoja sekä erillisen soveltavuuskokeen tai haastattelun perusteella arvioitavia kohtia. Tämän lisäksi koulutus-/tutkintokohtaisesti voi olla käytössä ennakkotehtävä/-tehtäviä, jolla karsitaan suurista hakijamääristä haastateltavaksi pyydettävät hakijat.
Motivaatiota mittaamalla pyritään selvittämään, miksi opiskelija hakeutuu koulutukseen ja siten tunnistamaan motivoituneet opiskelijat.
Työelämätaitojen mittaamalla pyritään arvioimaan hakijan soveltuvuutta alalle sekä yleisiä työelämätaitoja.
Opiskeluvalmiuksia mittaamalla halutaan kartoittaa opiskelijalla olevia valmiuksia ammatillisessa koulutuksessa suoriutumiseen.
Kielitaito osoitetaan kielikokeella tai vastaavalla todistuksella, mikäli äidinkieli on muu kuin suomi.
Kielikoe
Hyrian opetuskieli on suomi. Hakijan kielitaito tulee olla alan vaatimukset täyttävä. Kyseessä olevan alan kielitaitotason vaatimus on A2.2.
Saat kutsun kielikokeeseen, jos äidinkielesi on muu kuin suomi. Voit osoittaa suomen kielen osaamisesi ilman kielikoetta, jos sinulla on:
- Yki-todistus arvosanalla 3
- Valtionhallinnon kielitutkinto arvosanalla Hyvä
- alle 3 kuukautta vanha Valman tai koto-koulutuksen kielitodistus, jossa kielitaitotason vaatimus on A2.2
- perusopetuksen päättötodistuksessa S2-opinnot vähintään arvosanalla 7
- suomen kielellä suoritetun lukion päättötodistus
- suomen kielellä suoritettu ammatillinen tutkinto
Lähetä kielitaidon osoittavat todistukset internetin kautta. Mene osoitteeseen www.turvaposti.fi ja kirjoita ”Lähetä turvapostia vastaanottajalle”-kohtaan hakemusliitteet@hyria.fi ja paina lähetä. Sitten voit lähettää liitteet. Älä käytä tavallista sähköpostia.
Liitteiden on oltava perillä viimeistään viisi työpäivää ennen kielikoepäivää. Saat tiedon, riittävätkö todistuksesi osoittamaan kielitaitosi vai tuleeko sinun osallistua kielikokeeseen.
Kielikokeet järjestetään joka kuukauden parillisen viikon keskiviikkona klo 9-14. Paikka ilmoitetaan kutsussa.
Näytä vähemmän
Ruokapalvelujen ammattitutkinto, suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala
Tutkinnon yleinen osaaminen
- Ryhmäohjaus opintoihin, järjestelmiin
- Erityiselintarvikkeet, tuoteselosteet erityisruokavalioissa
- Ravitsemisalan tuotannonohjausjärjestelmän hallinta
- Ruokalistan muuntaminen erityisruokavalioille
- Hygieniakoulutus
- Ensiapukurssi EA1
- Hätäensiapukurssi 8 t
- Annos- ja ateriasuunnittelu
- Ravintola- ja catering-alan matematiikka
- Kestävä kehitys
- Mara-alan lainsäädäntö
- Työturvallisuus ja ergonomia
- Asiakaspalvelu englannin kielellä
- Työlainsäädäntö Mara-alalla
- Ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusteet
- Perusruoanvalmistusmenetelmät
- Ruoanvalmistus annos- ja à la carte
- Asiakaspalvelu ruotsin kielellä
- Erikoisraaka-aineet
- MS Word perusteet
Pakollinen tutkinnon osa (60 osp)
Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala (60 osp)
Ruoanvalmistus suurtaloudessa (60 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella työtehtävänsä suurtaloudessa
- toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä suurtalouden ruoanvalmistustehtävissä
- toimia työyhteisössä sekä kehittää osaamistaan ja yhteistyötä.!
- Työn suunnittelu ja organisointi suurtaloudessa
- Suurtalouden ruoanvalmistus
- Toiminta suurkeittiössä ja toiminnan kehittäminen
Valinnaiset tutkinnon osat (90 osp)
Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen (50 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella työtehtävänsä perus- ja erityisruokavalioaterioiden valmistuksessa
- toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä perus- ja erityisruokavalioaterioiden ruoanvalmistustehtävissä
- toimia työyhteisössä sekä kehittää osaamistaan ja yhteistyötä.!
- Erityisruokavalioaterioiden valmistuksen suunnittelu ja organisointi
- Erityisruokavalioaterioiden esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
- Erityisruokavalioaterioiden valmistuksen ja toiminnan kehittäminen
Kasvisruokien valmistaminen (40 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella työtehtävänsä kasvisruokien valmistuksessa
- toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä kasvisruokien valmistuksessa
- toimia työyhteisössä sekä kehittää osaamistaan ja yhteistyötä.!
- Kasvisruokien valmistuksen suunnittelu ja organisointi
- Kasvisruokien esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
- Kasvisruokien valmistuksen ja toiminnan kehittäminen
Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen (50 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella kylmänä tarjottavien ruokien valmistuksen
- toimia kylmänä tarjottavien ruokien valmistuksessa
- toimia työyhteisössä sekä kehittää osaamistaan ja yhteistyötä.!
- Kylmänä tarjottavien ruokien valmistuksen suunnittelu ja organisointi
- Kylmänä tarjottavien ruokien esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
- Kylmänä tarjottavien ruokien valmistuksen ja toiminnan kehittäminen
Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä (30 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella työtehtävänsä työyhteisön jäsenenä
- toimia kokkina tuotantokeittiön ruoanvalmistustehtävissä
- toimia työyhteisössä sekä kehittää osaamistaan ja yhteistyötä.!
- Tuotantomenetelmien tunteminen ja menetelmän käytön suunnittelu
- Tuotantomenetelmän hallinta ja käyttö
- Eri tuotantomenetelmien hallinta ja kehittäminen
Ruoanvalmistus tilauspalvelussa (40 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella työtehtävänsä
- toimia tilauspalvelun ruoanvalmistustehtävissä
- toimia tilauspalvelun asiakaspalvelutehtävissä
- toimia työyhteisössä sekä kehittää osaamistaan ja yhteistyötä.!
- Tilauspalveluprosessin suunnittelu ja organisointi
- Tilauspalvelun ruoanvalmistus
- Tilauspalvelun asiakaspalvelu
- Toiminta tilauspalveluiden toteutuksessa ja toiminnan kehittäminen
Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa (40 osp)
Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä (60 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella työtehtävänsä ruokaravintolan toimintaperiaatteita noudattaen
- toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä ruokaravintolan ruoanvalmistustehtävissä
- toimia työyhteisössä sekä kehittää osaamistaan ja yhteistyötä.!
- Työn suunnittelu ja organisointi ravintolakeittiössä
- Toiminta ravintolakeittiössä ja toiminnan kehittäminen
- Ravintolaruokien esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
Ammatillinen tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta (10 - 30 osp)
Ruokapalvelujen ammattitutkinto, ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala
Tutkinnon yleinen osaaminen
- Ryhmäohjaus opintoihin, järjestelmiin
- Erityiselintarvikkeet, tuoteselosteet erityisruokavalioissa
- Ravitsemisalan tuotannonohjausjärjestelmän hallinta
- Ruokalistan muuntaminen erityisruokavalioille
- Hygieniakoulutus
- Ensiapukurssi EA1
- Hätäensiapukurssi 8 t
- Annos- ja ateriasuunnittelu
- Ravintola- ja catering-alan matematiikka
- Kestävä kehitys
- Mara-alan lainsäädäntö
- Työturvallisuus ja ergonomia
- Asiakaspalvelu englannin kielellä
- Työlainsäädäntö Mara-alalla
- Ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusteet
- Perusruoanvalmistusmenetelmät
- Ruoanvalmistus annos- ja à la carte
- Asiakaspalvelu ruotsin kielellä
- Erikoisraaka-aineet
- MS Word perusteet
Pakollinen tutkinnon osa (60 osp)
Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala (60 osp)
Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä (60 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella työtehtävänsä ruokaravintolan toimintaperiaatteita noudattaen
- toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä ruokaravintolan ruoanvalmistustehtävissä
- toimia työyhteisössä sekä kehittää osaamistaan ja yhteistyötä.!
- Työn suunnittelu ja organisointi ravintolakeittiössä
- Toiminta ravintolakeittiössä ja toiminnan kehittäminen
- Ravintolaruokien esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
Valinnaiset tutkinnon osat (90 osp)
Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen (50 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella työtehtävänsä perus- ja erityisruokavalioaterioiden valmistuksessa
- toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä perus- ja erityisruokavalioaterioiden ruoanvalmistustehtävissä
- toimia työyhteisössä sekä kehittää osaamistaan ja yhteistyötä.!
- Erityisruokavalioaterioiden valmistuksen suunnittelu ja organisointi
- Erityisruokavalioaterioiden esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
- Erityisruokavalioaterioiden valmistuksen ja toiminnan kehittäminen
Kasvisruokien valmistaminen (40 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella työtehtävänsä kasvisruokien valmistuksessa
- toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä kasvisruokien valmistuksessa
- toimia työyhteisössä sekä kehittää osaamistaan ja yhteistyötä.!
- Kasvisruokien valmistuksen suunnittelu ja organisointi
- Kasvisruokien esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
- Kasvisruokien valmistuksen ja toiminnan kehittäminen
Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen (50 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella kylmänä tarjottavien ruokien valmistuksen
- toimia kylmänä tarjottavien ruokien valmistuksessa
- toimia työyhteisössä sekä kehittää osaamistaan ja yhteistyötä.!
- Kylmänä tarjottavien ruokien valmistuksen suunnittelu ja organisointi
- Kylmänä tarjottavien ruokien esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
- Kylmänä tarjottavien ruokien valmistuksen ja toiminnan kehittäminen
Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä (30 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella työtehtävänsä työyhteisön jäsenenä
- toimia kokkina tuotantokeittiön ruoanvalmistustehtävissä
- toimia työyhteisössä sekä kehittää osaamistaan ja yhteistyötä.!
- Tuotantomenetelmien tunteminen ja menetelmän käytön suunnittelu
- Tuotantomenetelmän hallinta ja käyttö
- Eri tuotantomenetelmien hallinta ja kehittäminen
Ruoanvalmistus tilauspalvelussa (40 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella työtehtävänsä
- toimia tilauspalvelun ruoanvalmistustehtävissä
- toimia tilauspalvelun asiakaspalvelutehtävissä
- toimia työyhteisössä sekä kehittää osaamistaan ja yhteistyötä.!
- Tilauspalveluprosessin suunnittelu ja organisointi
- Tilauspalvelun ruoanvalmistus
- Tilauspalvelun asiakaspalvelu
- Toiminta tilauspalveluiden toteutuksessa ja toiminnan kehittäminen
Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa (40 osp)
Ruoanvalmistus suurtaloudessa (60 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella työtehtävänsä suurtaloudessa
- toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä suurtalouden ruoanvalmistustehtävissä
- toimia työyhteisössä sekä kehittää osaamistaan ja yhteistyötä.!
- Työn suunnittelu ja organisointi suurtaloudessa
- Suurtalouden ruoanvalmistus
- Toiminta suurkeittiössä ja toiminnan kehittäminen
Ammatillinen tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta (10 - 30 osp)
Näytä vähemmän
Sinulle laaditaan opintojen alussa opiskelusuunnitelma, jonka mukaan opintosi etenevät. Opintojen sisältöön ja kestoon vaikuttaa mm. alan aiempi koulutuksesi ja osaamisesi.
Jos sinulla on riittävä alan ammatillinen osaaminen, voit osoittaa ammattitaitosi suoraan näytöissä ilman koulutukseen osallistumista. Opiskelusuunnitelmasta käytetään nimeä henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
Näytä vähemmän
Koulutus on mahdollista myös oppisopimuskoulutuksena, johon hakeudutaan täyttämällä sähköinen taustatietolomake. Huomioithan, että sinulla tulee joko olla olemassa oleva työsuhde, olet yrittäjä tai olet jo sopinut tulevan työnantajan kanssa mahdollisesta oppisopimuskoulutuksesta. Lomakkeessa kysytään työpaikan tiedot.
Työsuhteinen oppisopimus: HAKULOMAKE
Yrittäjän oppisopimus: HAKULOMAKE
Näytä vähemmän
Tiedotamme opiskelupaikan saamisesta henkilökohtaisesti. Peruutus voidaan tehdä viimeistään 14 päivän kuluttua opiskelupaikkatiedon saamisesta. Jos opiskelija on aloittanut koulutuksen tämän ajan sisällä, tässä tapauksessa peruutusoikeus päättyy koulutuksen aloittamiseen. Peruutusilmoitus tehdään sähköpostilla hakijanpalvelut@hyria.fi.
Maksullisissa koulutuksissa veloitamme koko opiskelijamaksun, mikäli koulutukseen valittu jättää saapumatta ilman peruutusilmoitusta. Opiskelijamaksua ei palauteta, jos opiskelija keskeyttää koulutuksen.
Peruutusehdot eivät koske oppisopimusopiskelijaa.
Oppilaitoksella on oikeus muuttaa koulutuksen hintaa ja sisältöä, siirtää koulutuksen ajankohtaa sekä peruuttaa koulutus.
Näytä vähemmän
Lisätietoja saat Opetushallituksen ePerusteet -palvelusta:
Näytä vähemmän
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Kauppalankatu 16-18
05800 Hyvinkää
Suomi