Ruokapalvelujen ammattilaisena osaat suunnitella, valmistaa ja esitellä laadukkaita ruoka-annoksia yksittäisille asiakkaille sekä suuremmille ryhmille. Ruokapalvelujen ammattitutkinto antaa mahdollisuuden syventää osaamistasi ja kehittää keittiötyöskentelyäsi.
Kenelle tarkoitettu
Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka työskentelevät erityyppisissä ruokaravintoloissa, tilaus- ja juhlapalveluyrityksissä ja matkustajalaivojen ruokaravintoloissa. Tutkinnossa on 2 osaamisalaa, joissa erikoistutaan joko ravintolakokin tai suurtalouskokin tehtäviin.
Hakijalle on eduksi suoritettu alan perustutkinto sekä työkokemus. Koulutukseen hakeneet kutsutaan haastatteluun ja lähtötason kartoitukseen.
Tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä esimerkiksi à la carte -ravintolassa, henkilöstöravintolassa, pitopalvelussa sekä kunnan tai kaupungin ruokapalvelun yksikössä.
Näytä vähemmän
Lähiopetusta on 2 - 3 pv/kk. Lähipäivien aikataulut tarkentuvat ryhmän kanssa tehtävän suunnitelman mukaan. Koulutus painottuu työpaikalla järjestettävän koulutuksen ohella kädentaitojen harjaannuttamiseen sekä tuotekehitysprosessin ja reseptitikan hallintaan.
Näytä vähemmän
Hinta: 450€
Jos opiskelijan tavoitteena on koko tutkinnon sijaan tutkinnon osan tai osien suorittaminen, maksu määräytyy ko. tutkinnon osan/osien laajuuden (osaamispisteiden) mukaan.
Näytä vähemmän
Valintahaastatteluun voidaan kutsua hakuajan ollessa vielä auki tai vasta sen päättymisen jälkeen. Lopullinen valinta suoritetaan valintahaastattelun ja mahdollisen kielitestin perusteella.
Näytä vähemmän
Hyrian opiskelijavalinnoissa käytetään alasta riippumatta 30 pisteen arviointiskaalaa. Arviointi jakautuu kolmeen osa-alueeseen: Motivaatio, Opiskeluvalmiudet ja Työelämävalmiudet. Kunkin osa-alueen maksimipisteet ovat 10 pistettä. Pisteytyskriteereissä on suoraan hakemuksesta arvioitavia tietoja sekä erillisen soveltavuuskokeen tai haastattelun perusteella arvioitavia kohtia. Tämän lisäksi koulutus-/tutkintokohtaisesti voi olla käytössä ennakkotehtävä/-tehtäviä, jolla karsitaan suurista hakijamääristä haastateltavaksi pyydettävät hakijat.
Motivaatiota kartoittamalla pyritään selvittämään, miksi opiskelija hakeutuu koulutukseen ja siten tunnistamaan motivoituneet opiskelijat.
Opiskeluvalmiuksia arvioimalla halutaan kartoittaa opiskelijalla olevia valmiuksia ammatillisessa koulutuksessa suoriutumiseen.
Työelämävalmiuksia kartoittamalla pyritään arvioimaan hakijan soveltuvuutta alalle sekä yleisiä työelämätaitoja.
Kielitaito osoitetaan kielikokeella tai vastaavalla todistuksella, mikäli äidinkieli on muu kuin suomi.
Kielikoe
Hyrian opetuskieli on suomi. Hakijan kielitaito tulee olla alan vaatimukset täyttävä. Kyseessä olevan alan kielitaitotason vaatimus on A2.2.
Saat kutsun kielikokeeseen, jos äidinkielesi on muu kuin suomi. Voit osoittaa suomen kielen osaamisesi ilman kielikoetta, jos sinulla on:
- Yki-todistus arvosanalla 3
- Valtionhallinnon kielitutkinto arvosanalla Hyvä
- alle 3 kuukautta vanha Tuvan tai koto-koulutuksen kielitodistus, jossa kielitaitotason vaatimus on A2.2
- perusopetuksen päättötodistuksessa S2-opinnot vähintään arvosanalla 7
- suomen kielellä suoritetun lukion päättötodistus
- suomen kielellä suoritettu ammatillinen tutkinto
Lähetä kielitaidon osoittavat todistukset internetin kautta. Mene osoitteeseen www.turvaposti.fi ja kirjoita ”Lähetä turvapostia vastaanottajalle”-kohtaan hakemusliitteet@hyria.fi ja paina lähetä. Sitten voit lähettää liitteet. Älä käytä tavallista sähköpostia.
Liitteiden on oltava perillä viimeistään viisi työpäivää ennen kielikoepäivää. Saat tiedon, riittävätkö todistuksesi osoittamaan kielitaitosi vai tuleeko sinun osallistua kielikokeeseen.
Kielikokeet järjestetään joka kuukauden parittoman viikon keskiviikkona klo 9-14. Paikka ilmoitetaan kutsussa.
Näytä vähemmän
Ruokapalvelujen ammattitutkinto, suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala
Tutkinnon yleinen osaaminen
Pakollinen tutkinnon osa (60 osp)
Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala (60 osp)
Ruoanvalmistus suurtaloudessa (60 osp)
Valinnaiset tutkinnon osat (90 osp)
Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen (50 osp)
Kasvisruokien valmistaminen (40 osp)
Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen (50 osp)
Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä (30 osp)
Ruoanvalmistus tilauspalvelussa (40 osp)
Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa (40 osp)
Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä (60 osp)
Ammatillinen tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta (10 - 30 osp)
Ruokapalvelujen ammattitutkinto, ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala
Tutkinnon yleinen osaaminen
Pakollinen tutkinnon osa (60 osp)
Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala (60 osp)
Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä (60 osp)
Valinnaiset tutkinnon osat (90 osp)
Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen (50 osp)
Kasvisruokien valmistaminen (40 osp)
Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen (50 osp)
Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä (30 osp)
Ruoanvalmistus tilauspalvelussa (40 osp)
Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa (40 osp)
Ruoanvalmistus suurtaloudessa (60 osp)
Ammatillinen tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta (10 - 30 osp)
Näytä vähemmän
Sinulle laaditaan opintojen alussa opiskelusuunnitelma, jonka mukaan opintosi etenevät. Opintojen sisältöön ja kestoon vaikuttaa mm. alan aiempi koulutuksesi ja osaamisesi. Opiskelusuunnitelmasta käytetään nimeä henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
Näytöt ovat osa tutkinnon suorittamista. Näytöllä tarkoitetaan toimintaa, jossa opiskelija osoittaa käytännön työtehtäviä tekemällä, miten hyvin hän on saavuttanut vaadittavan ammattitaidon tai osaamisen. Jos sinulla on riittävä alan ammatillinen osaaminen, voit osoittaa ammattitaitosi suoraan näytöissä ilman koulutukseen osallistumista.
SELKOSUOMEKSI
Sinulle tehdään opiskelun alussa opiskelusuunnitelma (HOKS). Suunnitelmaan kirjataan opetuksen sisältö ja oppiaika.
Jos sinulla on riittävästi tietoa ja taitoa koulutuksen ammatista, sinut ohjataan suoraan näyttöön. Näyttö tarkoittaa sitä, että sinä teet työpaikalla töitä ja sinun työn tekemistä arvioidaan.
Näytä vähemmän
Koulutus on mahdollista myös oppisopimuskoulutuksena, johon hakeudutaan täyttämällä sähköinen taustatietolomake. Huomioithan, että sinulla tulee joko olla olemassa oleva työsuhde, olet yrittäjä tai olet jo sopinut tulevan työnantajan kanssa mahdollisesta oppisopimuskoulutuksesta. Lomakkeessa kysytään työpaikan tiedot.
Työsuhteinen oppisopimus: HAKULOMAKE
Yrittäjän oppisopimus: HAKULOMAKE
SELKOSUOMEKSI
Jos sinulla on työpaikka tai olet yrittäjä, sinulle tehdään oppisopimus. Oppisopimus tarkoittaa sitä, että sinä teet työtä työpaikalla ja käyt välillä koulussa. Täytä hakulomake alla olevasta linkistä.
Työsuhteinen oppisopimus (= sinulle maksetaan palkkaa työstä): HAKULOMAKE
Yrittäjän oppisopimus (= sinä olet itse yrittäjä): HAKULOMAKE
Näytä vähemmän
Tutkinto tuottaa kelpoisuuden korkeakouluopintoihin ja erikoisammattitutkintoon.
Näytä vähemmän
Tiedotamme opiskelupaikan saamisesta henkilökohtaisesti. Peruutus voidaan tehdä viimeistään 14 päivän kuluttua opiskelupaikkatiedon saamisesta. Jos opiskelija on aloittanut koulutuksen tämän ajan sisällä, tässä tapauksessa peruutusoikeus päättyy koulutuksen aloittamiseen. Peruutusilmoitus tehdään sähköpostilla hakijanpalvelut@hyria.fi.
Maksullisissa koulutuksissa veloitamme koko opiskelijamaksun, mikäli koulutukseen valittu jättää saapumatta ilman peruutusilmoitusta. Opiskelijamaksua ei palauteta, jos opiskelija keskeyttää koulutuksen.
Peruutusehdot eivät koske oppisopimusopiskelijaa.
Oppilaitoksella on oikeus muuttaa koulutuksen hintaa ja sisältöä, siirtää koulutuksen ajankohtaa sekä peruuttaa koulutus.
Näytä vähemmän
Lisätietoja saat Opetushallituksen ePerusteet -palvelusta:
Näytä vähemmän
Hae koulutukseen
Hakuaika ei vielä käynnissä.
Koulutuspaikat täynnä
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Kauppalankatu 18
05800 Hyvinkää
Suomi