Haluatko toimia monipuolisissa ravintola- ja cateringalan tehtävissä? Oletko luonteva asiakaspalvelija? Haluatko luoda elämyksiä asiakkaille?
Kokkina pääset valmistamaan maukasta ja terveellistä ruokaa, suunnittelemaan esillepanoa ja tutustumaan vieraisiin kulttuureihin ja makuelämyksiin.
Tarjoilijana huolehdit asiakastilojen viihtyisyydestä ja laitat esille myytäviä tuotteita sekä esittelet, myyt ja tarjoilet asiakkaille tuotteita ja palveluja.
Kenelle tarkoitettu
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto on suunnattu ravintola- ja/tai suurtalousalasta kiinnostuneille sekä jo alalla työskenteleville, jotka haluavat suorittaa alan perustutkinnon.
Tutkinto on mahdollista suorittaa suuntautuen joko kokin (ruoanpalvelun osaamisala) tai tarjoilijan (asiakaspalvelun osaamisala) tehtäviin.
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto suoritetaan alan oikeissa työpaikoissa ja näiden oikeissa työtehtävissä osoittamalla osaaminen näytöin. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittua ammattitaitoa ei voida arvioida näytön perusteella, ammattitaidon osoittamista täydennetään yksilöllisesti muilla tavoin.
Opiskelijaksi hakeutuvalla ei tarvitse olla voimassa olevaa alan työsuhdetta tai työkokemusta, mutta nämä katsotaan hakeutumisvaiheessa hakijalle eduksi. Hakija, jolla on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde alan työpaikkaan, ohjataan mahdollisuuksien mukaan suorittamaan tutkinto oppisopimuskoulutuksena.
Koulutus soveltuu myös maahanmuuttajille, joilla on riittävä suomen kielen taito, jotta he selviytyvät suomen kielellä tapahtuvasta opiskelusta (A2.2). Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi, ohjataan hakeutumisen yhteydessä kielitestiin. Koulutus soveltuu myös työttömyysetuudella opiskeleville (TE-toimiston päätös).
Kokin työpaikkoja voivat olla esimerkiksi kahvilat, erilaiset ravintolat, catering-alan yritykset, suurkeittiöt ja juhla- ja pitopalveluyritykset.
Tarjoilijat työskentelevät lukuisissa erityyppisissä ravintoloissa. Työpaikkoja voi olla mm. fine dining -ravintoloiden ohella ketjuravintoloissa, hotelleissa, yökerhoissa tai kahviloissa.
Näytä vähemmän
Koulutus toteutetaan päivä- ja mahdollisesti iltakoulutuksena pääsääntöisesti arkipäivisin. Lähiopetusta on noin 4-5 päivää/viikko, ja se on järjestetty 8.15–14.00 välisenä aikana, mutta koulutuksen aloittamis- ja päättämisajankohdissa voi olla poikkeuksia (tapahtumat ym.).
Koulutukseen voi sisältyä myös ilta- ja viikonloppuopintoja sekä erilaisten tilaisuuksien ruoka- ja tarjoilutehtäviin osallistumista. Työelämässä oppimisjaksolla työpäivät ovat sidottuja mm. toimipaikan aukioloaikoihin ja työvuoroihin sekä alan työehtosopimukseen. Koulutus toteutetaan joustavina lähi- ja etäopiskeluina hyödyntäen erilaisia koulutuksen ja opetuksen muotoja (mm. luennot, verkko-opiskelu, itsenäinen opiskelu, yksilö-, pari- ja tiimiopiskelu) sekä työelämässä oppimisena koulutussopimuspaikassa.
Näytä vähemmän
Hinta: 0€
Oppivelvollisuuden lain piirissä olevat opiskelijat
Koulutus on maksuton oppivelvollisuuslakia koskeville opiskelijoille sen kalenterivuoden loppuun, jona opiskelija täyttää 20 vuotta. Maksuttomuus koskee seuraavia:
- opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muut materiaalit
- opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet
- tutkintoon/koulutukseen kuuluvat välttämättömät lupakortit ja pätevyydet
Oppivelvollisuuslaki koskee pääosin vuonna 2005 tai sen jälkeen syntyneitä henkilöitä. Oppivelvollisuuslaista voi lukea lisää Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.
Muut opiskelijat
Myös muille opiskelijoille itse koulutus on maksutonta. Kustannuksia saattaa aiheutua kuitenkin seuraavista:
- opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muut materiaalit
- opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet
- tutkintoon/koulutukseen kuuluvat välttämättömät lupakortit ja pätevyydet
Koulutus on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa.
Opiskelijalle tutkintoon johtava koulutus on maksutonta.
Opiskelija kustantaa itse henkilökohtaiset opiskelumateriaalit, mahdolliset viranomaismaksut (passit / kortit) ja alalla vaadittavat tarvikkeet, kuten työvaatteet.
Kokit
Työvaatetus: kokin housut, takki, essu sekä päähine ja tarjoilupaita, sekä työ- / keittiökengät. Lisäksi on suositeltavaa hankkia oma henkilökohtainen veitsi tai veitsisarja.
Tarjoilijat
Työvaatetus: keittiö ja sali sekä tarjoiluun sopivat työkengät. Opiskelumateriaalit: Pääsääntöisesti koulutuksessa käytössä olevat materiaalit ovat opiskelijoiden käytössä verkkomateriaaleina. Oppilaitoksen käyttämä verkko-oppimisalusta It´s learning on opiskelijalle maksuton. Lisäksi on mahdollisuus hankkia lisenssi opiskelumateriaaleihin eKokki-sovellukseen, jonka käyttöön lisenssin opiskelijat hankkivat ja maksavat itse.
Näytä vähemmän
Hakeutuminen koulutukseen tapahtuu sivun ylälaidassa olevan Hae nyt- linkin kautta. Hakeutuja täyttää linkistä avautuvan hakulomakkeen (täyty mahdollisimman tarkasti), jonka perusteella hakeutujat kutsutaan haastatteluun.
Hakijoille voidaan lähettää tilanteesta riippuen myös alaan liittyvä ennakkotehtävä. Ennakkotehtävä tulee palauttaa nimetylle oppilaitoksen edustajalle ennen haastatteluun saapumista tai erikseen sovittaessa haastatteluun saapumisen yhteydessä.
Haastatteluun voidaan kutsua hakuajan ollessa vielä auki tai vasta sen päättymisen jälkeen. Lopullinen valinta suoritetaan haastattelun ja mahdollisen kielitestin perusteella. Haastattelussa opiskelijaa ohjataan tarvittaessa myös soveltuvaan tutkintoon ja osaamisalavalintaan.
Näytä vähemmän
Hyrian opiskelijavalinnoissa käytetään alasta riippumatta 30 pisteen arviointiskaalaa. Arviointi jakautuu kolmeen osa-alueeseen: Motivaatio, Opiskeluvalmiudet ja Työelämävalmiudet. Kunkin osa-alueen maksimipisteet ovat 10 pistettä. Pisteytyskriteereissä on suoraan hakemuksesta arvioitavia tietoja sekä erillisen soveltavuuskokeen tai haastattelun perusteella arvioitavia kohtia. Tämän lisäksi koulutus-/tutkintokohtaisesti voi olla käytössä ennakkotehtävä/-tehtäviä, jolla karsitaan suurista hakijamääristä haastateltavaksi pyydettävät hakijat.
Motivaatiota mittaamalla pyritään selvittämään, miksi opiskelija hakeutuu koulutukseen ja siten tunnistamaan motivoituneet opiskelijat.
Työelämätaitojen mittaamalla pyritään arvioimaan hakijan soveltuvuutta alalle sekä yleisiä työelämätaitoja.
Opiskeluvalmiuksia mittaamalla halutaan kartoittaa opiskelijalla olevia valmiuksia ammatillisessa koulutuksessa suoriutumiseen.
Kielitaito osoitetaan kielikokeella tai vastaavalla todistuksella, mikäli äidinkieli on muu kuin suomi.
Kielikoe
Hyrian opetuskieli on suomi. Hakijan kielitaito tulee olla alan vaatimukset täyttävä. Kyseessä olevan alan kielitaitotason vaatimus on A2.2.
Saat kutsun kielikokeeseen, jos äidinkielesi on muu kuin suomi. Voit osoittaa suomen kielen osaamisesi ilman kielikoetta, jos sinulla on:
- Yki-todistus arvosanalla 3
- Valtionhallinnon kielitutkinto arvosanalla Hyvä
- alle 3 kuukautta vanha Valman tai koto-koulutuksen kielitodistus, jossa kielitaitotason vaatimus on A2.2
- perusopetuksen päättötodistuksessa S2-opinnot vähintään arvosanalla 7
- suomen kielellä suoritetun lukion päättötodistus
- suomen kielellä suoritettu ammatillinen tutkinto
Lähetä kielitaidon osoittavat todistukset internetin kautta. Mene osoitteeseen www.turvaposti.fi ja kirjoita ”Lähetä turvapostia vastaanottajalle”-kohtaan hakemusliitteet@hyria.fi ja paina lähetä. Sitten voit lähettää liitteet. Älä käytä tavallista sähköpostia.
Liitteiden on oltava perillä viimeistään viisi työpäivää ennen kielikoepäivää. Saat tiedon, riittävätkö todistuksesi osoittamaan kielitaitosi vai tuleeko sinun osallistua kielikokeeseen.
Kielikokeet järjestetään joka kuukauden parillisen viikon keskiviikkona klo 9-14. Paikka ilmoitetaan kutsussa.
Näytä vähemmän
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, ruokapalvelun osaamisala
Tutkinnon yleinen osaaminen
- Opintoihin orientoituminen -rastipassi
- Anniskelupätevyyskoe
- Hygieniakoulutus
- Ensiapukurssi EA1
- Hätäensiapukurssi 8 t
- Ammattikeittiön koneet, laitteet ja työvälineet
- Koneet, laitteet ja työvälineet annos ja a la carte
- Perusruoanvalmistusmenetelmät
- Ruoanvalmistus lounas- ja suurkeittiössä
- Ruoanvalmistus annos- ja à la carte
- Leivonta
- Annos- ja ateriasuunnittelu
- Ravintola- ja catering-alan matematiikka
- Ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusteet
- Ravitsemushoito ja sairaudet
- Kansalliset ja kansainväliset tuotteet ja ruokalajit
- Ruoka- ja juomatrendit sekä kausituotteet
- Gastronomia
- Elintarviketietouden perusteet
- Ammattikeittiöiden raaka-aineet
- Erikoisraaka-aineet
- Asiakaspalvelussa toimiminen
- Asiakaspalvelu ja vuorovaikutustaidot
- Tarjoilumuodot ja -tekniikka
- Tuotteiden esittely ja myynti
- Kassatyöskentely
- Asiakaspalvelu ruotsin kielellä
- Asiakaspalvelu englannin kielellä
- Alkoholittomat juomat
- Oluet, siiderit ja lonkerot
- Viinit ja väkevät viinit
- Väkevät alkoholijuomat
- Ruoan ja juoman yhdistäminen
- Baarityöskentely
- Juomasekoitukset
- Opiskelu ja alalla toiminen
- Puhtaanapito
- Kestävä kehitys
- Asiakasturvallisuus
- Työturvallisuus ja ergonomia
- Mara-alan lainsäädäntö
- Työlainsäädäntö Mara-alalla
- Ravitsemisalan tuotannonohjausjärjestelmän hallinta
Pakollinen tutkinnon osa (20 osp)
Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp)
Opiskelija osaa
- valmistautua työvuoroon
- huolehtia toimitilat käyttökuntoon, valmistaa tuotteita myyntiä varten sekä pitää niistä huolta
- palvella asiakkaita, myydä tuotteita ja rekisteröidä myyntiä
- päättää työvuoron työtehtävät
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Ravitsemispalveluiden asiakaspalvelussa ja ruokatuotannossa toimiminen
Lounasruokien valmistus (40 osp)
Opiskelija osaa
- vastaanottaa, varastoida ja käsitellä raaka-aineita
- valmistaa lounasruokia ja leivontatuotteita
- palvella asiakkaita
- tehdä työvuoron päättymiseen liittyvät työtehtävät
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Lounasruokien valmistuksessa toimiminen
Annosruokien valmistus (25 osp)
Opiskelija osaa
- aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä
- valmistaa ruoka-annoksia asiakkaiden tilauksesta
- toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa
- valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Annosruokien valmistuksessa toimiminen
Valinnaiset tutkinnon osat (60 osp)
À la carte -ruoanvalmistus (30 osp)
Opiskelija osaa
- aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä
- esivalmistaa ja valmistaa ruokaravintolan à la carte -listan ruokia, lisäkkeitä ja jälkiruokia annoskorttien ja asiakkaiden tilausten mukaan
- toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa
- valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- À la carte -ruoanvalmistuksessa toimiminen
À la carte -tarjoilu (30 osp)
Opiskelija osaa
- valmistautua, suunnitella ja aikatauluttaa työtehtäviä
- esitellä, suositella ja myydä ruokaravintolan à la carte -ruokia, ateriakokonaisuuksia ja niille sopivia juomia
- tarjoilla à la carte -ruokia ja juomia asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti
- toimia anniskelutehtävissä
- huolehtia asiakaspalvelukokonaisuudesta
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- À la carte -tarjoilussa toimiminen
Juomien myynti ja tarjoilu (25 osp)
Opiskelija osaa
- valmistautua työvuoroon ja ennakoida työtehtäviä
- suositella, myydä ja tarjoilla juoma- ja muita tuotteita yksittäisille asiakkaille ja ryhmille
- valmistaa ja tarjoilla myydyimpiä juomasekoituksia
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Juominen myynnissä ja tarjoilussa toimiminen
Kahvilapalvelut (10 osp)
Opiskelija osaa
- valmistautua asiakaspalvelutilanteisiin
- palvella asiakkaita, myydä ja tarjoilla kahvilan ruoka- ja juomatuotteita
- rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Kahvilapalveluissa toimiminen
Katu- ja pikaruokapalvelut (10 osp)
Opiskelija osaa
- valmistautua asiakaspalvelutilanteisiin
- palvella asiakkaita ja myydä katu- ja pikaruokayrityksen ruoka- ja juomatuotteita yrityksen palvelumallin mukaan
- rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- valmistella seuraavaa työvuoroa
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Katu- ja pikaruokapalveluissa toimiminen
Laivatalouspalvelut (20 osp)
Opiskelija osaa
- työskennellä laivatyössä merenkulkuelinkeinon ja laivan toimintaympäristössä
- aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä
- kunnostaa ja varustaa pentteritilat ja messin ruokailua varten sekä toimia laivakeittiössä
- toimia asiakaspalvelutehtävissä sekä huolehtia tilojen viihtyisyydestä
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (15 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella luonnontuotteista ruoka- tai juomatuotteita
- esivalmistella ja valmistaa toimintaympäristöön ja vuodenaikoihin sopivia ruoka- tai juomatuotteita
- laittaa esille ja tarjoilla ruoka- tai juomatuotteita
- tehdä työvuoroon kuuluvat jälkityöt
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Luonnontuotteet ravitsemispalveluissa
Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot (10 osp)
Opiskelija osaa
- vastaanottaa ruoka-aineita, ruokia ja elintarvikkeita
- kuumentaa tai valmistaa ruokia ja lisäkkeitä
- jakaa tai laittaa ruoat esille
- toimia asiakaspalvelussa sekä ohjata asiakkaita
- siistiä ja järjestää toimintaympäristön ja huolehtia astiahuollon tehtävistä
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Palvelu- ja jakelukeittiössä toimiminen
Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen (20 osp)
Opiskelija osaa
- hyödyntää asiakastuntemusta ja kauden raaka-aineita
- tuotteistaa työryhmässä eri vuodenaikoihin sopivia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
- hinnoitella työryhmässä ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
- tuottaa tai päivittää työryhmässä markkinointimateriaalia
- toteuttaa suunniteltuja ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Tuotteistaminen ravitsemispalveluissa
Suurkeittiön ruokatuotanto (25 osp)
Opiskelija osaa
- aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä
- valmistaa ruokalajeja ruokaohjeiden mukaisesti
- laittaa ruokalajeja tarjolle ja tarvittaessa pakata ruokalajit kuljetusta varten
- palvella asiakkaita toiminta-ajatuksen tai liikeidean mukaisesti
- tehdä esivalmistelut seuraavaa työvuoroa varten
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Suurkeittiön ruokatuotannossa toimiminen
3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (20 osp)
Opiskelija osaa
- tutustua tilausmääräyksiin ja käyttää 3D-tulostinta
- kertoa 3D-suklaan tai -sokerin tulostuksen tekniikat
- käyttää 3D-laitetta ja tehdä kyseisen tuotteen
- arvioida omaa osaamistaan.!
- 3D-tekniikka
Tilaus- ja juhlaruokien valmistus (25 osp)
Opiskelija osaa
- perehtyä tilausmääräyksiin, aikatauluttaa ja suunnitella ruokien valmistusvaiheet, ajoituksen ja jaksotuksen
- esivalmistaa ja valmistaa tilaisuuksien luonteenmukaisia tilaus- ja juhlaruokia
- laittaa ruokalajeja esille ja huolehtia tuotteiden riittävyydestä
- valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistuksessa toimiminen
Tilaus- ja juhlatarjoilu (25 osp)
Opiskelija osaa
- perehtyä tilausmääräyksiin ja kunnostaa asiakas- ja työympäristön tilaisuuksien luonteen ja tilausmääräyksien mukaan
- käyttää tilaisuuksiin sopivia tarjoilutapoja ja toimia yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisesti asiakaspalvelussa
- tehdä tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Tilaus- ja juhlatarjoilussa toimiminen
Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen (15 osp)
Opiskelija osaa
- aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä
- vastaanottaa, varastoida ja käsitellä raaka-aineita
- esivalmistaa ja laittaa palvelutiskille esille myytäviä tuotteita
- myydä tuotteita ja opastaa asiakkaita
- tehdä työvuoron päättymiseen liittyvät työtehtävät
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Toiminta vähittäiskaupan palvelutiskillä
Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa (20 osp)
Tutkinnon osa toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta (5 - 15 osp)
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, asiakaspalvelun osaamisala
Tutkinnon yleinen osaaminen
- Opintoihin orientoituminen -rastipassi
- Anniskelupätevyyskoe
- Hygieniakoulutus
- Ensiapukurssi EA1
- Hätäensiapukurssi 8 t
- Ammattikeittiön koneet, laitteet ja työvälineet
- Koneet, laitteet ja työvälineet annos ja a la carte
- Perusruoanvalmistusmenetelmät
- Ruoanvalmistus lounas- ja suurkeittiössä
- Ruoanvalmistus annos- ja à la carte
- Leivonta
- Annos- ja ateriasuunnittelu
- Ravintola- ja catering-alan matematiikka
- Ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusteet
- Ravitsemushoito ja sairaudet
- Kansalliset ja kansainväliset tuotteet ja ruokalajit
- Ruoka- ja juomatrendit sekä kausituotteet
- Gastronomia
- Elintarviketietouden perusteet
- Ammattikeittiöiden raaka-aineet
- Erikoisraaka-aineet
- Asiakaspalvelussa toimiminen
- Asiakaspalvelu ja vuorovaikutustaidot
- Tarjoilumuodot ja -tekniikka
- Tuotteiden esittely ja myynti
- Kassatyöskentely
- Asiakaspalvelu ruotsin kielellä
- Asiakaspalvelu englannin kielellä
- Alkoholittomat juomat
- Oluet, siiderit ja lonkerot
- Viinit ja väkevät viinit
- Väkevät alkoholijuomat
- Ruoan ja juoman yhdistäminen
- Baarityöskentely
- Juomasekoitukset
- Opiskelu ja alalla toiminen
- Puhtaanapito
- Kestävä kehitys
- Asiakasturvallisuus
- Työturvallisuus ja ergonomia
- Mara-alan lainsäädäntö
- Työlainsäädäntö Mara-alalla
Pakollinen tutkinnon osa (20 osp)
Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp)
Opiskelija osaa
- valmistautua työvuoroon
- huolehtia toimitilat käyttökuntoon, valmistaa tuotteita myyntiä varten sekä pitää niistä huolta
- palvella asiakkaita, myydä tuotteita ja rekisteröidä myyntiä
- päättää työvuoron työtehtävät
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Ravitsemispalveluiden asiakaspalvelussa ja ruokatuotannossa toimiminen
Asiakaspalvelu ja myynti (25 osp)
Opiskelija osaa
- valmistautua työvuoroon
- palvella asiakkaita, myydä ruokia ja juomia
- toimia anniskelutehtävissä
- huolehtia asiakkaiden viihtyvyydestä ja palvelukokemuksesta
- rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Asiakaspalvelussa ja myynnissä toimiminen
Annosruokien ja juomien tarjoilu (40 osp)
Opiskelija osaa
- valmistautua työvuoroon ja ennakoida työtehtäviä
- esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia yksittäisille asiakkaille ja ryhmille
- toimia anniskelutehtävissä
- huolehtia koko asiakaspalveluprosessista
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Annosruokien ja juomien tarjoilussa toimiminen
Valinnaiset tutkinnon osat (60 osp)
À la carte -ruoanvalmistus (30 osp)
Opiskelija osaa
- aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä
- esivalmistaa ja valmistaa ruokaravintolan à la carte -listan ruokia, lisäkkeitä ja jälkiruokia annoskorttien ja asiakkaiden tilausten mukaan
- toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa
- valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- À la carte -ruoanvalmistuksessa toimiminen
À la carte -tarjoilu (30 osp)
Opiskelija osaa
- valmistautua, suunnitella ja aikatauluttaa työtehtäviä
- esitellä, suositella ja myydä ruokaravintolan à la carte -ruokia, ateriakokonaisuuksia ja niille sopivia juomia
- tarjoilla à la carte -ruokia ja juomia asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti
- toimia anniskelutehtävissä
- huolehtia asiakaspalvelukokonaisuudesta
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- À la carte -tarjoilussa toimiminen
Juomien myynti ja tarjoilu (25 osp)
Opiskelija osaa
- valmistautua työvuoroon ja ennakoida työtehtäviä
- suositella, myydä ja tarjoilla juoma- ja muita tuotteita yksittäisille asiakkaille ja ryhmille
- valmistaa ja tarjoilla myydyimpiä juomasekoituksia
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Juominen myynnissä ja tarjoilussa toimiminen
Kahvilapalvelut (10 osp)
Opiskelija osaa
- valmistautua asiakaspalvelutilanteisiin
- palvella asiakkaita, myydä ja tarjoilla kahvilan ruoka- ja juomatuotteita
- rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Kahvilapalveluissa toimiminen
Katu- ja pikaruokapalvelut (10 osp)
Opiskelija osaa
- valmistautua asiakaspalvelutilanteisiin
- palvella asiakkaita ja myydä katu- ja pikaruokayrityksen ruoka- ja juomatuotteita yrityksen palvelumallin mukaan
- rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- valmistella seuraavaa työvuoroa
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Katu- ja pikaruokapalveluissa toimiminen
Laivatalouspalvelut (20 osp)
Opiskelija osaa
- työskennellä laivatyössä merenkulkuelinkeinon ja laivan toimintaympäristössä
- aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä
- kunnostaa ja varustaa pentteritilat ja messin ruokailua varten sekä toimia laivakeittiössä
- toimia asiakaspalvelutehtävissä sekä huolehtia tilojen viihtyisyydestä
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (15 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella luonnontuotteista ruoka- tai juomatuotteita
- esivalmistella ja valmistaa toimintaympäristöön ja vuodenaikoihin sopivia ruoka- tai juomatuotteita
- laittaa esille ja tarjoilla ruoka- tai juomatuotteita
- tehdä työvuoroon kuuluvat jälkityöt
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Luonnontuotteet ravitsemispalveluissa
Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot (10 osp)
Opiskelija osaa
- vastaanottaa ruoka-aineita, ruokia ja elintarvikkeita
- kuumentaa tai valmistaa ruokia ja lisäkkeitä
- jakaa tai laittaa ruoat esille
- toimia asiakaspalvelussa sekä ohjata asiakkaita
- siistiä ja järjestää toimintaympäristön ja huolehtia astiahuollon tehtävistä
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Palvelu- ja jakelukeittiössä toimiminen
Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen (20 osp)
Opiskelija osaa
- hyödyntää asiakastuntemusta ja kauden raaka-aineita
- tuotteistaa työryhmässä eri vuodenaikoihin sopivia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
- hinnoitella työryhmässä ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
- tuottaa tai päivittää työryhmässä markkinointimateriaalia
- toteuttaa suunniteltuja ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Tuotteistaminen ravitsemispalveluissa
Suurkeittiön ruokatuotanto (25 osp)
Opiskelija osaa
- aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä
- valmistaa ruokalajeja ruokaohjeiden mukaisesti
- laittaa ruokalajeja tarjolle ja tarvittaessa pakata ruokalajit kuljetusta varten
- palvella asiakkaita toiminta-ajatuksen tai liikeidean mukaisesti
- tehdä esivalmistelut seuraavaa työvuoroa varten
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Suurkeittiön ruokatuotannossa toimiminen
3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (20 osp)
Opiskelija osaa
- tutustua tilausmääräyksiin ja käyttää 3D-tulostinta
- kertoa 3D-suklaan tai -sokerin tulostuksen tekniikat
- käyttää 3D-laitetta ja tehdä kyseisen tuotteen
- arvioida omaa osaamistaan.!
- 3D-tekniikka
Tilaus- ja juhlaruokien valmistus (25 osp)
Opiskelija osaa
- perehtyä tilausmääräyksiin, aikatauluttaa ja suunnitella ruokien valmistusvaiheet, ajoituksen ja jaksotuksen
- esivalmistaa ja valmistaa tilaisuuksien luonteenmukaisia tilaus- ja juhlaruokia
- laittaa ruokalajeja esille ja huolehtia tuotteiden riittävyydestä
- valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistuksessa toimiminen
Tilaus- ja juhlatarjoilu (25 osp)
Opiskelija osaa
- perehtyä tilausmääräyksiin ja kunnostaa asiakas- ja työympäristön tilaisuuksien luonteen ja tilausmääräyksien mukaan
- käyttää tilaisuuksiin sopivia tarjoilutapoja ja toimia yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisesti asiakaspalvelussa
- tehdä tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Tilaus- ja juhlatarjoilussa toimiminen
Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen (15 osp)
Opiskelija osaa
- aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä
- vastaanottaa, varastoida ja käsitellä raaka-aineita
- esivalmistaa ja laittaa palvelutiskille esille myytäviä tuotteita
- myydä tuotteita ja opastaa asiakkaita
- tehdä työvuoron päättymiseen liittyvät työtehtävät
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.!
- Toiminta vähittäiskaupan palvelutiskillä
Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa (20 osp)
Tutkinnon osa toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta (5 - 15 osp)
Näytä vähemmän
Sinulle laaditaan opintojen alussa opiskelusuunnitelma, jonka mukaan opintosi etenevät. Opintojen sisältöön ja kestoon vaikuttaa mm. alan aiempi koulutuksesi ja osaamisesi.
Jos sinulla on riittävä alan ammatillinen osaaminen, voit osoittaa ammattitaitosi suoraan näytöissä ilman koulutukseen osallistumista. Opiskelusuunnitelmasta käytetään nimeä henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
Näytä vähemmän
Koulutus on mahdollista myös oppisopimuskoulutuksena, johon hakeudutaan täyttämällä sähköinen taustatietolomake. Huomioithan, että sinulla tulee joko olla olemassa oleva työsuhde, olet yrittäjä tai olet jo sopinut tulevan työnantajan kanssa mahdollisesta oppisopimuskoulutuksesta. Lomakkeessa kysytään työpaikan tiedot.
Työsuhteinen oppisopimus: HAKULOMAKE
Yrittäjän oppisopimus: HAKULOMAKE
Näytä vähemmän
Perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden, esimerkiksi restonomi (amk) -koulutukseen, ammattitutkintoihin sekä erikoisammattitutkintoihin. Alalla on mahdollista suorittaa mm. ravintola- ja suurtalousesimiehen erikoisammattitutkinto sekä baarimestarin erikoisammattitutkinto.
Näytä vähemmän
Tiedotamme opiskelupaikan saamisesta henkilökohtaisesti. Peruutus voidaan tehdä viimeistään 14 päivän kuluttua opiskelupaikkatiedon saamisesta. Jos opiskelija on aloittanut koulutuksen tämän ajan sisällä, tässä tapauksessa peruutusoikeus päättyy koulutuksen aloittamiseen. Peruutusilmoitus tehdään sähköpostilla hakijanpalvelut@hyria.fi.
Maksullisissa koulutuksissa veloitamme koko opiskelijamaksun, mikäli koulutukseen valittu jättää saapumatta ilman peruutusilmoitusta. Opiskelijamaksua ei palauteta, jos opiskelija keskeyttää koulutuksen.
Peruutusehdot eivät koske oppisopimusopiskelijaa.
Oppilaitoksella on oikeus muuttaa koulutuksen sisältöä, siirtää koulutuksen ajankohtaa sekä peruuttaa koulutus.
Näytä vähemmän
Lisätietoja saat Opetushallituksen ePerusteet -palvelusta:
Näytä vähemmän
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Kauppalankatu 16-18
05800 Hyvinkää
Suomi