Haluatko toimia monipuolisissa ravintola- ja cateringalan tehtävissä? Oletko luonteva asiakaspalvelija? Haluatko luoda elämyksiä asiakkaille?
Kokkina pääset valmistamaan maukasta ja terveellistä ruokaa, suunnittelemaan esillepanoa ja tutustumaan vieraisiin kulttuureihin ja makuelämyksiin.
Tarjoilijana huolehdit asiakastilojen viihtyisyydestä ja laitat esille myytäviä tuotteita sekä esittelet, myyt ja tarjoilet asiakkaille tuotteita ja palveluja.
SELKOSUOMEKSI
Oletko sinä kiinnostunut
- tekemään töitä ravintolassa
- tekemään töitä kahvilassa
- tekemään töitä suurkeittiössä (= keittiö, jossa tehdään ruokaa isolle määrälle ihmisiä)
- tekemään töitä juhlia järjestävässä yrityksessä
- valmistamaan ruokaa
- myyntityöstä ja tarjoilemisesta
- puhumaan vieraita kieliä muiden ihmisten kanssa?
Alalla on helppo löytää työtä.
Kenelle tarkoitettu
Opiskelijaksi hakeutuvalla ei tarvitse olla voimassa olevaa alan työsuhdetta tai työkokemusta, mutta nämä katsotaan hakeutumisvaiheessa hakijalle eduksi. Hakija, jolla on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde alan työpaikkaan, ohjataan mahdollisuuksien mukaan suorittamaan tutkinto oppisopimuskoulutuksena.
Koulutus soveltuu myös maahanmuuttajille, joilla on riittävä suomen kielen taito, jotta he selviytyvät suomen kielellä tapahtuvasta opiskelusta (A2.2). Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi, ohjataan hakeutumisen yhteydessä kielitestiin. Koulutus soveltuu myös työttömyysetuudella opiskeleville (TE-toimiston päätös).
SELKOSUOMEKSI
Sinulla ei tarvitse olla alan työpaikkaa, kun haet kouluun. Jos sinulla on alan työpaikka, niin se helpottaa kouluun pääsyä.
Sinun pitää osata suomen kieltä jonkin verran. Jos sinun äidinkieli on muu kuin suomi, sinut kutsutaan suomen kielen testiin. Äidinkieli tarkoittaa sitä kieltä, mitä sinä puhut.
Kokin työpaikkoja voivat olla esimerkiksi kahvilat, erilaiset ravintolat, catering-alan yritykset, suurkeittiöt ja juhla- ja pitopalveluyritykset.
Tarjoilijat työskentelevät lukuisissa erityyppisissä ravintoloissa. Työpaikkoja voi olla mm. fine dining -ravintoloiden ohella ketjuravintoloissa, hotelleissa, yökerhoissa tai kahviloissa.
SELKOSUOMEKSI
Kokki tekee töitä esimerkiksi seuraavissa työpaikoissa:
- kahvila
- ravintola
- suur-keittiö (= keittiö, jossa tehdään ruokaa isolle määrälle ihmisiä)
- juhlia järjestävä yritys
Tarjoilija tekee töistä esimerkiksi seuraavissa työpaikoissa:
- kahvila
- ravintola
- hotelli
- yökerho
Alalla on helppo löytää työtä.
Näytä vähemmän
Tutkinto on mahdollista suorittaa suuntautuen joko kokin (ruokapalvelun osaamisala) tai tarjoilijan (asiakaspalvelun osaamisala) tehtäviin.
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto suoritetaan alan oikeissa työpaikoissa ja näiden oikeissa työtehtävissä osoittamalla osaaminen näytöin. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittua ammattitaitoa ei voida arvioida näytön perusteella, ammattitaidon osoittamista täydennetään yksilöllisesti muilla tavoin.
Koulutus toteutetaan päivä- ja mahdollisesti iltakoulutuksena, pääsääntöisesti arkipäivisin. Lähiopetus on järjestetty 8.15–14.00 välisenä aikana, mutta koulutuksen aloittamis- ja päättämisajankohdissa voi olla poikkeuksia (tapahtumat ym.). Koulutukseen voi sisältyä myös ilta- ja viikonloppuopintoja sekä erilaisten tilaisuuksien tehtäviin osallistumista.
Työelämässä oppimisjaksolla työpäivät ovat sidottuja mm. toimipaikan aukioloaikoihin ja työvuoroihin sekä alan työehtosopimukseen.
Koulutus toteutetaan joustavina lähi- ja etäopiskeluina hyödyntäen erilaisia koulutuksen ja opetuksen muotoja (mm. luennot, verkko-opiskelu, itsenäinen opiskelu, yksilö-, pari- ja tiimiopiskelu) sekä työelämässä oppimisena koulutussopimuspaikassa.
SELKOSUOMEKSI
Sinä voit opiskella joko kokiksi tai tarjoilijaksi.
Opiskelu on monimuoto-opiskelua. Se tarkoittaa sitä, että
- sinä käyt koulussa 3-5 päivänä viikossa (päivisin klo 8.12-14.00)
- joskus sinä joudut tulemaan kouluun myös iltaisin tai viikonloppuna
- sinä teet etätehtäviä kotona -sinä osallistut verkon kautta koulutuspäiviin
- sinä käyt töissä työpaikassa tai harjoittelupaikassa.
Näytä vähemmän
Hinta: 0€
Oppivelvollisuuden lain piirissä olevat opiskelijat
Koulutus on maksuton oppivelvollisuuslakia koskeville opiskelijoille sen kalenterivuoden loppuun, jona opiskelija täyttää 20 vuotta. Maksuttomuus koskee seuraavia:
- opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muut materiaalit
- opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet
- tutkintoon/koulutukseen kuuluvat välttämättömät lupakortit ja pätevyydet
Oppivelvollisuuslaki koskee pääosin vuonna 2005 tai sen jälkeen syntyneitä henkilöitä. Oppivelvollisuuslaista voi lukea lisää Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.
Muut opiskelijat
Myös muille opiskelijoille itse koulutus on maksutonta. Kustannuksia saattaa aiheutua kuitenkin seuraavista:
- opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muut materiaalit
- opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet
- tutkintoon/koulutukseen kuuluvat välttämättömät lupakortit ja pätevyydet
Koulutus on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa. Opiskelijalle tutkintoon johtava koulutus on maksutonta. Opiskelija kustantaa itse henkilökohtaiset opiskelumateriaalit, mahdolliset viranomaismaksut (passit / kortit), ruokailukustannukset ja alalla vaadittavat tarvikkeet, kuten työvaatteet / osan työvaatteista, ellei oma työnantaja järjestä koko työvaatetusta.
Kokit
Työvaatetus oman työpaikan vaatimusten mukaan (esim. kokin housut, takki, essu sekä päähine ja tarjoilupaita, sekä työ- / keittiökengät.) Usein ravintoloissa on suositeltavaa hankkia oma henkilökohtainen veitsisarja.
Tarjoilijat
Työvaatetus oman työpaikan vaatimusten mukaan (esim. keittiö ja salivaatetus sekä tarjoiluun sopivat työkengät).
Opiskelumateriaalit
Pääsääntöisesti koulutuksessa käytössä olevat materiaalit ovat opiskelijoiden käytössä verkossa. Oppilaitoksen käyttämä verkko-oppimisalusta It´s Learning on opiskelijalle maksuton. Lisäksi on mahdollisuus hankkia lisenssi opiskelumateriaaleihin eKokki-sovellukseen, jonka käyttöön opiskelijat hankkivat ja maksavat lisenssin itse.
SELKOSUOMEKSI
Sinä et maksa koulutuksesta mitään, mutta sinä voit joutua itse maksamaan jotain seuraavista:
- oppikirjat ja muut opiskelu materiaalit
- työvaatteet, työkengät ja työvälineet
- koulutukseen kuuluvat, pakolliset lupakortit (esimerkiksi Ensiapu-kortti, Hygienia-todistus, Anniskelu-todistus)
Yleensä opiskelu materiaalit ovat internetissä, jolloin ne eivät maksa mitään.
Näytä vähemmän
AIKUISKOULUTUSTUEN MYÖNTÄMINEN PÄÄTTYY 1.8.2024: Jos olet hakemassa aikuiskoulutustukea opintoihisi, otathan yhteyttä kouluttajaamme mahdollisimman pian hakemuksen jättämisestä. Opinnot tulee aloittaa ennen 1.8.2024, jotta tukea on mahdollista hakea/saada. Kesäloma-ajat saattavat viivästyttää kouluttajiemme yhteydenottoja, joten hakeutuminen koulutukseen 31.5.2024 mennessä (jos olet hakemassa aikuiskoulutustukea).
*************************************************
Koulutukseen on jatkuva haku. Opiskelijaksi voidaan valita hakija, jolla on edellytykset osallistua käynnissä olevan koulutuksen toteutukseen kesken koulutuksen. Edellytyksinä voidaan pitää esimerkiksi aiempia opintoja ja alan työkokemusta. Hakijoihin otetaan yhteyttä mahdollisimman pian hakemuksen saapumisesta ja mahdolliset opinnot voivat alkaa joustavasti.
Hakeutuminen koulutukseen tapahtuu sivun ylälaidassa olevan HAE NYT- linkin kautta. Hakeutuja täyttää linkistä avautuvan hakulomakkeen (täyty mahdollisimman tarkasti), jonka perusteella hakeutujat kutsutaan haastatteluun. Lopullinen valinta suoritetaan haastattelun ja mahdollisen kielitestin perusteella.
Hakijoille voidaan lähettää tilanteesta riippuen myös alaan liittyvä ennakkotehtävä. Ennakkotehtävä tulee palauttaa nimetylle oppilaitoksen edustajalle ennen haastatteluun saapumista tai erikseen sovittaessa haastatteluun saapumisen yhteydessä. Haastattelussa opiskelijaa ohjataan tarvittaessa myös soveltuvaan tutkintoon ja osaamisalavalintaan.
SELKOKIELELLÄ
- Sinä voit hakea kouluun milloin vain. Jos sinut valitaan kouluun, sinä voi aloittaa opiskelun heti.
- Sinulla täytyy olla alan työkokemusta tai koulutusta, että sinut voidaan valita tähän koulutukseen. Kirjoita hakemukseen, jos olet aikaisemmin opiskellut jotain tai jos sinulla on työkokemusta. Kun opettaja haastattelee sinut hakuajan päättymisen jälkeen, hän lukee nuo asiat hakemuksesta.
- Sinun täytyy osata suomen kieltä jonkin verran.
- Kun olet täyttänyt hakulomakkeen, sinä voit saada ennakkotehtävän. Siinä kysytään useita kysymyksiä, joihin sinun täytyy vastata. Ennakkotehtävä täytyy palauttaa takaisin opettajalle. Opettaja lukee sinun kirjoittamat vastaukset, ennen kuin valitsee sinut kouluun.
- Opettaja voi myös päättää, että hän ei valitse sinua kouluun. Sinulle lähetetään tieto (sähköpostiin tai kirjeenä kotiin), onko sinut valittu kouluun vai ei.
Näytä vähemmän
Hyrian opiskelijavalinnoissa käytetään alasta riippumatta 30 pisteen arviointiskaalaa. Arviointi jakautuu kolmeen osa-alueeseen: Motivaatio, Opiskeluvalmiudet ja Työelämävalmiudet. Kunkin osa-alueen maksimipisteet ovat 10 pistettä. Pisteytyskriteereissä on suoraan hakemuksesta arvioitavia tietoja sekä erillisen soveltavuuskokeen tai haastattelun perusteella arvioitavia kohtia. Tämän lisäksi koulutus-/tutkintokohtaisesti voi olla käytössä ennakkotehtävä/-tehtäviä, jolla karsitaan suurista hakijamääristä haastateltavaksi pyydettävät hakijat.
Motivaatiota kartoittamalla pyritään selvittämään, miksi opiskelija hakeutuu koulutukseen ja siten tunnistamaan motivoituneet opiskelijat.
Opiskeluvalmiuksia arvioimalla halutaan kartoittaa opiskelijalla olevia valmiuksia ammatillisessa koulutuksessa suoriutumiseen.
Työelämävalmiuksia kartoittamalla pyritään arvioimaan hakijan soveltuvuutta alalle sekä yleisiä työelämätaitoja.
Kielitaito osoitetaan kielikokeella tai vastaavalla todistuksella, mikäli äidinkieli on muu kuin suomi.
Kielikoe
Hyrian opetuskieli on suomi. Hakijan kielitaito tulee olla alan vaatimukset täyttävä. Kyseessä olevan alan kielitaitotason vaatimus on A2.2.
Saat kutsun kielikokeeseen, jos äidinkielesi on muu kuin suomi. Voit osoittaa suomen kielen osaamisesi ilman kielikoetta, jos sinulla on:
Yki-todistus arvosanalla 3
Valtionhallinnon kielitutkinto arvosanalla Hyvä
alle 3 kuukautta vanha Tuvan tai koto-koulutuksen kielitodistus, jossa kielitaitotason vaatimus on A2.2
perusopetuksen päättötodistuksessa S2-opinnot vähintään arvosanalla 7
suomen kielellä suoritetun lukion päättötodistus
suomen kielellä suoritettu ammatillinen tutkinto
Lähetä kielitaidon osoittavat todistukset internetin kautta. Mene osoitteeseen www.turvaposti.fi ja kirjoita ”Lähetä turvapostia vastaanottajalle”-kohtaan hakemusliitteet@hyria.fi ja paina lähetä. Sitten voit lähettää liitteet. Älä käytä tavallista sähköpostia.
Liitteiden on oltava perillä viimeistään viisi työpäivää ennen kielikoepäivää. Saat tiedon, riittävätkö todistuksesi osoittamaan kielitaitosi vai tuleeko sinun osallistua kielikokeeseen.
Kielikokeet järjestetään joka kuukauden parittoman viikon keskiviikkona klo 9.30-13.00. Paikka ilmoitetaan kutsussa.
Näytä vähemmän
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, asiakaspalvelun osaamisala
Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp
Tutkinnon yleinen osaaminen
Pakollinen tutkinnon osa (20 osp)
Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp)
Ravintolan asiakaspalvelu ja myynti (25 osp)
Annosruokien ja juomien tarjoilu (40 osp)
Valinnaiset tutkinnon osat (60 osp)
À la carte- ruoanvalmistus (30 osp)
À la carte- tarjoilu (30 osp)
3D- tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (20 osp)
Juomien myynti ja tarjoilu (25 osp)
Kahvilapalvelut (15 osp)
Katu- ja pikaruokapalvelut (10 osp)
Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (15 osp)
Palvelukeittiön toiminnot (15 osp)
Ruoka- tai juomatuotteiden tuotteistaminen (15 osp)
Suurkeittiön ruokatuotanto (25 osp)
Tilaus- ja juhlatarjoilu (25 osp)
Tilaus- ja juhlaruokien valmistus (25 osp)
Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen (15 osp)
Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa (20 osp)
Tutkinnon osa tai osia toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta (5 - 15 osp)
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi
Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi, valinnainen
Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi toisena kielenä
Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi toisena kielenä, valinnainen
Viestintä ja vuorovaikutus toisella kotimaisella kielellä, ruotsi
Viestintä ja vuorovaikutus toisella kotimaisella kielellä, ruotsi, valinnainen
Viestintä ja vuorovaikutus vieraalla kielellä
Viestintä ja vuorovaikutus vieraalla kielellä, valinnainen
Toiminta digitaalisessa ympäristössä
Toiminta digitaalisessa ympäristössä, valinnainen
Taide ja luova ilmaisu
Taide ja luova ilmaisu, valinnainen
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
Matematiikka ja matematiikan soveltaminen
Matematiikka ja matematiikan soveltaminen, valinnainen
Fysikaaliset ja kemialliset ilmiöt ja niiden soveltaminen
Fysikaaliset ja kemialliset ilmiöt ja niiden soveltaminen, valinnainen
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen
Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen, valinnainen
Työelämässä toimiminen
Työelämässä toimiminen, valinnainen
Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet
Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet, valinnainen
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta, valinnainen
Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen
Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen, valinnainen
Kestävän kehityksen edistäminen
Kestävän kehityksen edistäminen, valinnainen
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, ruokapalvelun osaamisala
Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp
Tutkinnon yleinen osaaminen
Pakollinen tutkinnon osa (20 osp)
Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp)
Lounasruokien valmistus (40 osp)
Annosruokien valmistus (25 osp)
Valinnaiset tutkinnon osat (60 osp)
À la carte- ruoanvalmistus (30 osp)
À la carte- tarjoilu (30 osp)
3D- tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (20 osp)
Juomien myynti ja tarjoilu (25 osp)
Kahvilapalvelut (15 osp)
Katu- ja pikaruokapalvelut (10 osp)
Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (15 osp)
Palvelukeittiön toiminnot (15 osp)
Ruoka- tai juomatuotteiden tuotteistaminen (15 osp)
Suurkeittiön ruokatuotanto (25 osp)
Tilaus- ja juhlatarjoilu (25 osp)
Tilaus- ja juhlaruokien valmistus (25 osp)
Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen (15 osp)
Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa (20 osp)
Tutkinnon osa tai osia toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta (5 - 15 osp)
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi
Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi, valinnainen
Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi toisena kielenä
Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi toisena kielenä, valinnainen
Viestintä ja vuorovaikutus toisella kotimaisella kielellä, ruotsi
Viestintä ja vuorovaikutus toisella kotimaisella kielellä, ruotsi, valinnainen
Viestintä ja vuorovaikutus vieraalla kielellä
Viestintä ja vuorovaikutus vieraalla kielellä, valinnainen
Toiminta digitaalisessa ympäristössä
Toiminta digitaalisessa ympäristössä, valinnainen
Taide ja luova ilmaisu
Taide ja luova ilmaisu, valinnainen
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
Matematiikka ja matematiikan soveltaminen
Matematiikka ja matematiikan soveltaminen, valinnainen
Fysikaaliset ja kemialliset ilmiöt ja niiden soveltaminen
Fysikaaliset ja kemialliset ilmiöt ja niiden soveltaminen, valinnainen
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen
Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen, valinnainen
Työelämässä toimiminen
Työelämässä toimiminen, valinnainen
Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet
Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet, valinnainen
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta, valinnainen
Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen
Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen, valinnainen
Kestävän kehityksen edistäminen
Kestävän kehityksen edistäminen, valinnainen
Näytä vähemmän
Sinulle laaditaan opintojen alussa opiskelusuunnitelma, jonka mukaan opintosi etenevät. Opintojen sisältöön ja kestoon vaikuttaa mm. alan aiempi koulutuksesi ja osaamisesi. Opiskelusuunnitelmasta käytetään nimeä henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
Näytöt ovat osa tutkinnon suorittamista. Näytöllä tarkoitetaan toimintaa, jossa opiskelija osoittaa käytännön työtehtäviä tekemällä, miten hyvin hän on saavuttanut vaadittavan ammattitaidon tai osaamisen. Jos sinulla on riittävä alan ammatillinen osaaminen, voit osoittaa ammattitaitosi suoraan näytöissä ilman koulutukseen osallistumista.
SELKOSUOMEKSI
Sinulle tehdään opiskelun alussa opiskelusuunnitelma (HOKS). Suunnitelmaan kirjataan opetuksen sisältö ja oppiaika.
Jos sinulla on riittävästi tietoa ja taitoa koulutuksen ammatista, sinut ohjataan suoraan näyttöön. Näyttö tarkoittaa sitä, että sinä teet työpaikalla töitä ja sinun työn tekemistä arvioidaan.
Näytä vähemmän
Jos sinulla on koulutukseen liittyvän alan työpaikka tai olet yrittäjä, sinulle tehdään oppisopimus. Oppisopimus tarkoittaa sitä, että sinä teet työtä työpaikalla tai omassa yrityksessä, ja käyt välillä koulussa. Täytä hakulomake alla olevasta linkistä.
Näytä vähemmän
Perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden, esimerkiksi restonomi (amk) -koulutukseen, ammattitutkintoihin sekä erikoisammattitutkintoihin. Alalla on mahdollista suorittaa mm. ravintola- ja suurtalousesimiehen erikoisammattitutkinto sekä baarimestarin erikoisammattitutkinto.
Näytä vähemmän
Tiedotamme opiskelupaikan saamisesta henkilökohtaisesti. Peruutus voidaan tehdä viimeistään 14 päivän kuluttua opiskelupaikkatiedon saamisesta. Jos opiskelija on aloittanut koulutuksen tämän ajan sisällä, tässä tapauksessa peruutusoikeus päättyy koulutuksen aloittamiseen. Peruutusilmoitus tehdään sähköpostilla hakijanpalvelut@hyria.fi.
Maksullisissa koulutuksissa veloitamme koko opiskelijamaksun, mikäli koulutukseen valittu jättää saapumatta ilman peruutusilmoitusta. Opiskelijamaksua ei palauteta, jos opiskelija keskeyttää koulutuksen.
Peruutusehdot eivät koske oppisopimusopiskelijaa.
Oppilaitoksella on oikeus muuttaa koulutuksen sisältöä, siirtää koulutuksen ajankohtaa sekä peruuttaa koulutus.
Näytä vähemmän
Lisätietoja saat Opetushallituksen ePerusteet -palvelusta:
Näytä vähemmän
Hae koulutukseen
Hae nyt!Kiinnostuitko koulutuksesta?
Kauppalankatu 18
05800 Hyvinkää
Suomi