Haluatko kehittää osaamistasi erikoisruokavalioista ja allergioista? Dieettikokki osaa valmistaa maukasta ruokaa myös erityisruokavaliot huomioon ottaen. Dieettikokki osaa valmistaa maistuvat ja terveelliset ateriat asiakkaille, joilla on ruoka-aineallergioita tai -yliherkkyyksiä tai uskontoon tai kulttuuriin liittyviä rajoituksia.
Kenelle tarkoitettu
Tutkinto on tarkoitettu henkilöille, jotka toimivat hotelli-, ravintola- tai catering-alalla ja jotka työskentelevät tai aikovat työskennellä erityisruoanvalmistuksen parissa ja joilta puuttuu erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto
Hakijoilta edellytetään soveltuvaa alan koulutusta, kuten ravintola- tai suurtalouskokin perus-/ammattitutkintoa, 2-3 vuoden työkokemusta monipuolisissa ruoanvalmistustehtävissä ja sitoutumista suorittaa tutkinto työn ohessa.
Dieettikokkien työpaikat ovat yleisimmin henkilöstöravintoloissa ja suurtalouskeittiöissä. Dieettikokki työskentelee toimipaikan dieettikokkina tai erityisruokavalioista vastaavana kokkina.
Näytä vähemmän
Lähiopetuspäivien määrä riippuu opiskelijan henkilökohtaisesta tilanteesta (arvio 2 - 3 pv/kk). Lähipäivien ajankohdat tarkentuvat myöhemmin. Koulutus painottuu työpaikalla järjestettävään koulutukseen ja oman työn kehittämiseen.
Näytä vähemmän
Hinta: 600€
Jos opiskelijan tavoitteena on koko tutkinnon sijaan tutkinnon osan tai osien suorittaminen, maksu määräytyy ko. tutkinnon osan/osien laajuuden (osaamispisteiden) mukaan. Oppisopimuskoulutusena tutkinnon suorittaminen on opiskelijalle maksutonta.
Näytä vähemmän
Hakijat haastatellaan koululla tai puhelimessa. Lopullinen valinta tehdään haastattelun ja kielitestin perusteella.
Näytä vähemmän
Hyrian opiskelijavalinnoissa käytetään alasta riippumatta 30 pisteen arviointiskaalaa. Arviointi jakautuu kolmeen osa-alueeseen: Motivaatio, Opiskeluvalmiudet ja Työelämävalmiudet. Kunkin osa-alueen maksimipisteet ovat 10 pistettä. Pisteytyskriteereissä on suoraan hakemuksesta arvioitavia tietoja sekä erillisen soveltavuuskokeen tai haastattelun perusteella arvioitavia kohtia. Tämän lisäksi koulutus-/tutkintokohtaisesti voi olla käytössä ennakkotehtävä/-tehtäviä, jolla karsitaan suurista hakijamääristä haastateltavaksi pyydettävät hakijat.
Motivaatiota mittaamalla pyritään selvittämään, miksi opiskelija hakeutuu koulutukseen ja siten tunnistamaan motivoituneet opiskelijat.
Työelämätaitojen mittaamalla pyritään arvioimaan hakijan soveltuvuutta alalle sekä yleisiä työelämätaitoja.
Opiskeluvalmiuksia mittaamalla halutaan kartoittaa opiskelijalla olevia valmiuksia ammatillisessa koulutuksessa suoriutumiseen.
Kielitaito osoitetaan kielikokeella tai vastaavalla todistuksella, mikäli äidinkieli on muu kuin suomi.
Kielikoe
Hyrian opetuskieli on suomi. Hakijan kielitaito tulee olla alan vaatimukset täyttävä. Kyseessä olevan alan kielitaitotason vaatimus on A2.2.
Saat kutsun kielikokeeseen, jos äidinkielesi on muu kuin suomi. Voit osoittaa suomen kielen osaamisesi ilman kielikoetta, jos sinulla on:
- Yki-todistus arvosanalla 3
- Valtionhallinnon kielitutkinto arvosanalla Hyvä
- alle 3 kuukautta vanha Valman tai koto-koulutuksen kielitodistus, jossa kielitaitotason vaatimus on A2.2
- perusopetuksen päättötodistuksessa S2-opinnot vähintään arvosanalla 7
- suomen kielellä suoritetun lukion päättötodistus
- suomen kielellä suoritettu ammatillinen tutkinto
Lähetä kielitaidon osoittavat todistukset internetin kautta. Mene osoitteeseen www.turvaposti.fi ja kirjoita ”Lähetä turvapostia vastaanottajalle”-kohtaan hakemusliitteet@hyria.fi ja paina lähetä. Sitten voit lähettää liitteet. Älä käytä tavallista sähköpostia.
Liitteiden on oltava perillä viimeistään viisi työpäivää ennen kielikoepäivää. Saat tiedon, riittävätkö todistuksesi osoittamaan kielitaitosi vai tuleeko sinun osallistua kielikokeeseen.
Kielikokeet järjestetään joka kuukauden parillisen viikon keskiviikkona klo 9-14. Paikka ilmoitetaan kutsussa.
Näytä vähemmän
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto
Tutkinnon yleinen osaaminen
- Opintoihin orientoituminen -rastipassi
- Ryhmäohjaus opintoihin, järjestelmiin
- Erityiselintarvikkeet, tuoteselosteet erityisruokavalioissa
- Asiantuntijatiedon hankinta erityisruokavalioissa
- Ravitsemisalan tuotannonohjausjärjestelmän hallinta
- Ravitsemus, ruoansulatus ja aineenvaihdunta
- Rakennemuunnettu ruokavalio
- Ruokalistan muuntaminen erityisruokavalioille
- Hygieniakoulutus
- Ensiapukurssi EA1
- Hätäensiapukurssi 8 t
- Annos- ja ateriasuunnittelu
- Ravintola- ja catering-alan matematiikka
- Ravitsemushoito ja sairaudet
- Kestävä kehitys
- Mara-alan lainsäädäntö
- Työturvallisuus ja ergonomia
- Asiakasturvallisuus
- Asiakaspalvelu englannin kielellä
- Työlainsäädäntö Mara-alalla
- Ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusteet
- Asiakaspalvelussa toimiminen
- Asiakaspalvelu ja vuorovaikutustaidot
Pakollinen tutkinnon osa (50 osp)
Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä (50 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella erityisruokavalioiden mukaisia ja eettiseen vakaumukseen perustuvia ruokalajeja ja aterioita
- valmistaa erityisruokavalioiden mukaisia ja eettiseen vakaumukseen perustuvia ruokalajeja ja aterioita
- toimia erityisruokavalioiden asiantuntijana työyhteisössä.!
- Erityisruokavalioaterioiden suunnittelu, tuotannon suunnittelu ja organisointi
- Erityisruokavalioaterioiden esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
- Erityisruokavalioiden asiantuntijana toimiminen työyhteisössä
Valinnaiset tutkinnon osat 1 (60 osp)
Ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen (60 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella ikääntyvien erityisruokavalioiden mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- valmistaa ikääntyvien erityisruokavalioiden mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- työskennellä yhteistyössä asiakkaan, hänen läheisensä ja erityisruokavalion toteuttamiseen liittyvien asiantuntijoiden kanssa
- toimia erityisruokavalioiden asiantuntijana työyhteisössä.!
- Ikääntyvien erityisruokavalioaterioiden suunnittelu, tuotannon suunnittelu ja organisointi
- Ikääntyvien erityisruokavalioaterioiden esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
- Toimiminen työyhteisössä ikääntyvän asiakkaan erityisruokavalioiden toteuttamisessa
Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen (60 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella nuorille tai työikäisille erityisruokavalioiden ja eettisen vakaumuksen mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- valmistaa nuorille tai työikäisille asiakkaan tarpeiden mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- työskennellä yhteistyössä asiakkaan ja erityisruokavalion toteuttamiseen liittyvien asiantuntijoiden kanssa
- toimia erityisruokavalioiden asiantuntijana työyhteisössä.!
- Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioaterioiden suunnittelu, tuotannon suunnittelu ja organisointi
- Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioaterioiden esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
- Toimiminen yhteistyssä ja asiantuntijana nuoren tai työikäisen asiakkaan erityisruokavalioiden toteuttamisessa
Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen (60 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella päiväkoti- tai kouluikäisille erityisruokavalioiden mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- valmistaa päiväkoti- tai kouluikäisille erityisruokavalioiden mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- työskennellä yhteistyössä asiakkaan, hänen huoltajansa ja erityisruokavalion toteuttamiseen liittyvien asiantuntijoiden kanssa
- toimia erityisruokavalioiden asiantuntijana työyhteisössä.!
- Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioaterioiden suunnittelu, tuotannon suunnittelu ja organisointi
- Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioaterioiden esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
- Toimiminen yhteistyössä ja asiantuntijana päiväkoti- tai kouluikäisen asiakkaan erityisruokavalioiden toteuttamisessa
Ravitsemushoidon toteuttaminen hoitoympäristössä (60 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella potilaan ravitsemushoidon mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- valmistaa potilaan ravitsemushoidon mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- työskennellä yhteistyössä potilaan, hänen läheisensä, hoitohenkilöstön ja erityisruokavalion toteuttamiseen liittyvien asiantuntijoiden kanssa
- toimia erityisruokavalioiden asiantuntijana työyhteisössä.!
- Ravitsemushoidon erityisruokavalioaterioiden suunnittelu, tuotannon suunnittelu ja organisointi hoitoympäristössä
- Ravitsemushoidon erityisruokavalioaterioiden esivalmistus, valmistus ja esillelaitto hoitoympäristössä
- Toimiminen yhteistyössä ja asiantuntijana ravitsemushoidon toteuttamisessa potilaan erityisruokavalioiden toteuttamisessa
Valinnaiset tutkinnon osat 2 (50 osp)
Erityisruokavaliotuotteiden ja -palvelujen kehittäminen (50 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella toimipaikan erityisruokavalioiden toteuttamiseen liittyvän kehittämistyön
- toteuttaa kehittämistyön
- raportoida kehittämistyön tuloksista.!
- Työpaikan erityisruokavalioiden toteuttamiseen liittyvän kehitystyön suunnitteleminen
- Erityisruokavalioiden toteuttamiseen liittyvän kehitystyön toteuttaminen
- Erityisruokavalioiden toteuttamiseen liittyvän kehitystyön tuloksista raportoiminen
Ammatillinen tutkinnon osa ammattitutkinnosta tai toisesta erikoisammattitutkinnosta (10 - 20 osp)
Näytä vähemmän
Sinulle laaditaan opintojen alussa opiskelusuunnitelma, jonka mukaan opintosi etenevät. Opintojen sisältöön ja kestoon vaikuttaa mm. alan aiempi koulutuksesi ja osaamisesi.
Jos sinulla on riittävä alan ammatillinen osaaminen, voit osoittaa ammattitaitosi suoraan näytöissä ilman koulutukseen osallistumista. Opiskelusuunnitelmasta käytetään nimeä henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
Näytä vähemmän
Koulutus on mahdollista myös oppisopimuskoulutuksena, johon hakeudutaan täyttämällä sähköinen taustatietolomake. Huomioithan, että sinulla tulee joko olla olemassa oleva työsuhde, olet yrittäjä tai olet jo sopinut tulevan työnantajan kanssa mahdollisesta oppisopimuskoulutuksesta. Lomakkeessa kysytään työpaikan tiedot.
Työsuhteinen oppisopimus: HAKULOMAKE
Yrittäjän oppisopimus: HAKULOMAKE
Näytä vähemmän
Tutkinnon suoritettuasi voit hakea alan korkeakouluihin.
Näytä vähemmän
Tiedotamme opiskelupaikan saamisesta henkilökohtaisesti. Peruutus voidaan tehdä viimeistään 14 päivän kuluttua opiskelupaikkatiedon saamisesta. Jos opiskelija on aloittanut koulutuksen tämän ajan sisällä, tässä tapauksessa peruutusoikeus päättyy koulutuksen aloittamiseen. Peruutusilmoitus tehdään sähköpostilla hakijanpalvelut@hyria.fi.
Maksullisissa koulutuksissa veloitamme koko opiskelijamaksun, mikäli koulutukseen valittu jättää saapumatta ilman peruutusilmoitusta. Opiskelijamaksua ei palauteta, jos opiskelija keskeyttää koulutuksen.
Peruutusehdot eivät koske oppisopimusopiskelijaa.
Oppilaitoksella on oikeus muuttaa koulutuksen hintaa ja sisältöä, siirtää koulutuksen ajankohtaa sekä peruuttaa koulutus.
Näytä vähemmän
Lisätietoja saat Opetushallituksen ePerusteet -palvelusta:
Näytä vähemmän
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Kauppalankatu 16-18
05800 Hyvinkää
Suomi