Haluatko kehittää osaamistasi erikoisruokavalioista ja allergioista? Dieettikokki osaa valmistaa maukasta ruokaa myös erityisruokavaliot huomioon ottaen. Dieettikokki osaa valmistaa maistuvat ja terveelliset ateriat asiakkaille, joilla on ruoka-aineallergioita tai -yliherkkyyksiä tai uskontoon tai kulttuuriin liittyviä rajoituksia.
Kenelle tarkoitettu
Tutkinto on tarkoitettu henkilöille, jotka toimivat hotelli-, ravintola- tai catering-alalla ja jotka työskentelevät tai aikovat työskennellä erityisruoanvalmistuksen parissa ja joilta puuttuu erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto.
Hakijoilta edellytetään soveltuvaa alan koulutusta, kuten ravintola- tai suurtalouskokin perus-/ammattitutkintoa, kahden–kolmen vuoden työkokemusta monipuolisissa ruoanvalmistustehtävissä ja sitoutumista suorittaa tutkinto työn ohessa.
Dieettikokkien työpaikat ovat yleisimmin henkilöstöravintoloissa ja suurtalouskeittiöissä. Dieettikokki työskentelee toimipaikan dieettikokkina tai erityisruokavalioista vastaavana kokkina.
Näytä vähemmän
Koulutus toteutetaan non-stop-koulutuksena eli mukaan pääsee joustavasti ympäri vuoden. Lähiopetuspäivien määrä riippuu opiskelijan henkilökohtaisesta tilanteesta (arvio 2 - 3 pv/kk). Lähipäivien ajankohdat tarkentuvat opintojen alkuvaiheeessa. Tutkinnon suorittaminen kestää keskimäärin noin 1,5-2 vuotta. Koulutus painottuu työpaikalla järjestettävään koulutukseen ja oman työn kehittämiseen.
Näytä vähemmän
Hinta: 600€
Jos opiskelijan tavoitteena on koko tutkinnon sijaan tutkinnon osan tai osien suorittaminen, maksu määräytyy ko. tutkinnon osan/osien laajuuden (osaamispisteiden) mukaan.
Oppisopimuskoulutuksena tutkinnon suorittaminen on opiskelijalle maksutonta.
Näytä vähemmän
Hakijat haastatellaan koululla tai puhelimessa noin kolmen viikon kuluessa hakemuksen saapumisesta. Lopullinen valinta tehdään haastattelun perusteella.
Näytä vähemmän
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto
Tutkinnon yleinen osaaminen
- Opintoihin orientoituminen -rastipassi
- Ryhmäohjaus opintoihin, järjestelmiin
- Erityiselintarvikkeet, tuoteselosteet erityisruokavalioissa
- Asiantuntijatiedon hankinta erityisruokavalioissa
- Ravitsemisalan tuotannonohjausjärjestelmän hallinta
- Ravitsemus, ruoansulatus ja aineenvaihdunta
- Rakennemuunnettu ruokavalio
- Ruokalistan muuntaminen erityisruokavalioille
- Hygieniakoulutus
- Ensiapukurssi EA1
- Hätäensiapukurssi 8 t
- Annos- ja ateriasuunnittelu
- Ravintola- ja catering-alan matematiikka
- Ravitsemushoito ja sairaudet
- Kestävä kehitys
- Mara-alan lainsäädäntö
- Työturvallisuus ja ergonomia
- Asiakasturvallisuus
- Asiakaspalvelu englannin kielellä
- Työlainsäädäntö Mara-alalla
- Ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusteet
- Asiakaspalvelussa toimiminen
- Asiakaspalvelu ja vuorovaikutustaidot
Pakollinen tutkinnon osa (50 osp)
Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä (50 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella erityisruokavalioiden mukaisia ja eettiseen vakaumukseen perustuvia ruokalajeja ja aterioita
- valmistaa erityisruokavalioiden mukaisia ja eettiseen vakaumukseen perustuvia ruokalajeja ja aterioita
- toimia erityisruokavalioiden asiantuntijana työyhteisössä.!
- Erityisruokavalioaterioiden suunnittelu, tuotannon suunnittelu ja organisointi
- Erityisruokavalioaterioiden esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
- Erityisruokavalioiden asiantuntijana toimiminen työyhteisössä
Valinnaiset tutkinnon osat 1 (60 osp)
Ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen (60 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella ikääntyvien erityisruokavalioiden mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- valmistaa ikääntyvien erityisruokavalioiden mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- työskennellä yhteistyössä asiakkaan, hänen läheisensä ja erityisruokavalion toteuttamiseen liittyvien asiantuntijoiden kanssa
- toimia erityisruokavalioiden asiantuntijana työyhteisössä.!
- Ikääntyvien erityisruokavalioaterioiden suunnittelu, tuotannon suunnittelu ja organisointi
- Ikääntyvien erityisruokavalioaterioiden esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
- Toimiminen työyhteisössä ikääntyvän asiakkaan erityisruokavalioiden toteuttamisessa
Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen (60 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella nuorille tai työikäisille erityisruokavalioiden ja eettisen vakaumuksen mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- valmistaa nuorille tai työikäisille asiakkaan tarpeiden mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- työskennellä yhteistyössä asiakkaan ja erityisruokavalion toteuttamiseen liittyvien asiantuntijoiden kanssa
- toimia erityisruokavalioiden asiantuntijana työyhteisössä.!
- Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioaterioiden suunnittelu, tuotannon suunnittelu ja organisointi
- Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioaterioiden esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
- Toimiminen yhteistyssä ja asiantuntijana nuoren tai työikäisen asiakkaan erityisruokavalioiden toteuttamisessa
Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen (60 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella päiväkoti- tai kouluikäisille erityisruokavalioiden mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- valmistaa päiväkoti- tai kouluikäisille erityisruokavalioiden mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- työskennellä yhteistyössä asiakkaan, hänen huoltajansa ja erityisruokavalion toteuttamiseen liittyvien asiantuntijoiden kanssa
- toimia erityisruokavalioiden asiantuntijana työyhteisössä.!
- Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioaterioiden suunnittelu, tuotannon suunnittelu ja organisointi
- Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioaterioiden esivalmistus, valmistus ja esillelaitto
- Toimiminen yhteistyössä ja asiantuntijana päiväkoti- tai kouluikäisen asiakkaan erityisruokavalioiden toteuttamisessa
Ravitsemushoidon toteuttaminen hoitoympäristössä (60 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella potilaan ravitsemushoidon mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- valmistaa potilaan ravitsemushoidon mukaisia ruokalajeja ja aterioita
- työskennellä yhteistyössä potilaan, hänen läheisensä, hoitohenkilöstön ja erityisruokavalion toteuttamiseen liittyvien asiantuntijoiden kanssa
- toimia erityisruokavalioiden asiantuntijana työyhteisössä.!
- Ravitsemushoidon erityisruokavalioaterioiden suunnittelu, tuotannon suunnittelu ja organisointi hoitoympäristössä
- Ravitsemushoidon erityisruokavalioaterioiden esivalmistus, valmistus ja esillelaitto hoitoympäristössä
- Toimiminen yhteistyössä ja asiantuntijana ravitsemushoidon toteuttamisessa potilaan erityisruokavalioiden toteuttamisessa
Valinnaiset tutkinnon osat 2 (50 osp)
Erityisruokavaliotuotteiden ja -palvelujen kehittäminen (50 osp)
Opiskelija osaa
- suunnitella toimipaikan erityisruokavalioiden toteuttamiseen liittyvän kehittämistyön
- toteuttaa kehittämistyön
- raportoida kehittämistyön tuloksista.!
- Työpaikan erityisruokavalioiden toteuttamiseen liittyvän kehitystyön suunnitteleminen
- Erityisruokavalioiden toteuttamiseen liittyvän kehitystyön toteuttaminen
- Erityisruokavalioiden toteuttamiseen liittyvän kehitystyön tuloksista raportoiminen
Ammatillinen tutkinnon osa ammattitutkinnosta tai toisesta erikoisammattitutkinnosta (10 - 20 osp)
Näytä vähemmän
Sinulle laaditaan opintojen alussa opiskelusuunnitelma, jonka mukaan opintosi etenevät. Opintojen sisältöön ja kestoon vaikuttaa mm. alan aiempi koulutuksesi ja osaamisesi.
Jos sinulla on riittävä alan ammatillinen osaaminen, voit osoittaa ammattitaitosi suoraan näytöissä ilman koulutukseen osallistumista. Opiskelusuunnitelmasta käytetään nimeä henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
Näytä vähemmän
Koulutus on mahdollista myös oppisopimuskoulutuksena, johon hakeudutaan täyttämällä sähköinen taustatietolomake. Huomioithan, että sinulla tulee joko olla olemassa oleva työsuhde, olet yrittäjä tai olet jo sopinut tulevan työnantajan kanssa mahdollisesta oppisopimuskoulutuksesta. Lomakkeessa kysytään työpaikan tiedot.
Työsuhteinen oppisopimus: HAKULOMAKE
Yrittäjän oppisopimus: HAKULOMAKE
Näytä vähemmän
Tutkinnon suoritettuasi voit hakea alan korkeakouluihin.
Näytä vähemmän
Tiedotamme opiskelupaikan saamisesta henkilökohtaisesti. Peruutus voidaan tehdä viimeistään 14 päivän kuluttua opiskelupaikkatiedon saamisesta. Jos opiskelija on aloittanut koulutuksen tämän ajan sisällä, tässä tapauksessa peruutusoikeus päättyy koulutuksen aloittamiseen. Peruutusilmoitus tehdään sähköpostilla hakijanpalvelut@hyria.fi.
Maksullisissa koulutuksissa veloitamme koko opiskelijamaksun, mikäli koulutukseen valittu jättää saapumatta ilman peruutusilmoitusta. Opiskelijamaksua ei palauteta, jos opiskelija keskeyttää koulutuksen.
Peruutusehdot eivät koske oppisopimusopiskelijaa.
Oppilaitoksella on oikeus muuttaa koulutuksen hintaa ja sisältöä, siirtää koulutuksen ajankohtaa sekä peruuttaa koulutus.
Näytä vähemmän
Lisätietoja saat Opetushallituksen ePerusteet -palvelusta:
Näytä vähemmän
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Kauppalankatu 16-18
05800 Hyvinkää
Suomi