Toiminta hätä- ja onnettomuustilanteissa

Opiskelijat perehdytetään oman toimipisteen pelastussuunnitelmaan ryhmänohjaajien tunneilla. Hätätilanteessa toimimisesta annetaan ohjeet ja pelastautumista harjoitellaan käytännössä.

Havaitessasi uhkaavan tilanteen (esim. tulipalo, vesivahinko, murto, varkaus, uhkaus, yms.) ilmoita siitä välittömästi oppilaitoksen henkilöstölle. Jos tilanne sitä vaatii (esim. tulipalo, sairauskohtaus), soita 112 ja toimi viranomaisten ohjeiden mukaan.

Oppilaitoksen henkilöstö on saanut pelastustyöhön liittyvää alkukoulutusta ja riittävä osuus henkilöstöstä on ensiaputaitoisia. Kiinteistöissä järjestetään säännöllisesti poistumis- ja suojautumisharjoituksia. Yksiköissä on määräysten mukaiset alkusammuttimet, palopostit ja paarit. Poistumistiet on merkitty.

Tulipalon tai muun rakennuksesta poistumista vaativan tilanteen sattuessa opiskelijat ja henkilöstö siirtyvät rakennuskohtaisten suojeluvalvojien johdolla kokoontumispaikkoihin, aina kuitenkin tuulen suunta huomioiden. Alueelta ei pidä poistua ilman viranomaisen lupaa.

Opettaja yhdessä suojeluvalvojien kanssa ohjaa opiskelijat ulos kokoontumispaikalle (päällysvaatteet, laukut ja kassit mukaan). Suojeluvalvojat varmistavat alueittain kiinteistön olevan tyhjä ja tekevät siitä ilmoituksen suojelujohtajalle. Kokoontumispaikalta saa poistua vasta luvan saatuaan.

Tapaturma-, sairauskohtaus- tai onnettomuustilanteessa annetaan tarvittaessa ensiapua ja ilmoitetaan tapahtumasta heti opettajalle tai opintotoimistoon tai hätänumeroon 112. Kaikista turvallisuuteen liittyvistä uhkista pitää välittömästi ilmoittaa jollekin henkilöstöön kuuluvalle (ensisijaisesti opintotoimistoon, kiinteistönhoitajalle, opettajalle tai yksikön palvelupäällikölle).

Kaasuonnettomuudessa ulkona olijoiden on poistuttava tuulen alta sivutuuleen, pyrittävä korkeampaan maastoon, liikuttava rauhallisesti ja tarvittaessa hengitettävä kostean vaatteen läpi. Sisällä olijoiden on pysäytettävä ilmastointi ja tuuletus, suljettava ovet, ikkunat ja venttiilit, avattava radio lisäohjeita varten ja vältettävä puhelimen käyttöä. Alueelta ei pidä poistua ilman viranomaisen lupaa.

Säteilyvaaratilanteessa on siirryttävä sisätiloihin ja pysäytettävä ilmastointi ja tuuletus, suljettava ovet, ikkuna ja venttiilit, avattava radio lisäohjeita varten ja vältettävä puhelimen käyttöä. Alueelta ei pidä poistua ilman viranomaisen lupaa.

Tarkemmat ohjeet toiminnasta hätä- ja onnettomuustilanteissa (mm. elvytysohjeistuksen) löydät oppilaitoksen ilmoitustauluilta.


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.