Opiskelijatarina nuorten koulutuksesta – ympäristönhoitaja

Espoolainen Senja Horn opiskelee Hyvinkäällä Hyriassa ympäristönhoitajaksi toista vuotta. Opiskelupaikka ja miljöö olivat Senjalle jo entuudestaan tutut: hän ehti opiskella myös maaseutuyrittäjän koulutuksessa. Maatalousala ei kuitenkaan tuntunut täysin omalta ja hän päätti vaihtaa opiskeluainetta. Alanvaihdos oli onnistunut: luonto- ja ympäristöalan perustutkinto-opinnot ovat juuri sitä, mitä Senja kokee tärkeäksi ja kiinnostavaksi.

Vaikka Senja opiskelee nuorten koulutuksessa, hän on jo aikuinen, 25-vuotias. Myös lähes kaikki muut ryhmän opiskelijat ovat jo varttuneempia, iältään 25 – 35 -vuotiaita. Vaikka opiskelijat ovat taustoiltaan erilaisia, kaikkia yhdistää aito kiinnostus ekologiseen ajattelutapaan ja luontoon.
Senja kehuukin ryhmää ja sen yhteishenkeä erinomaiseksi.

Käytännönläheinen, yleissivistävä koulutus

Ympäristönhoitajan koulutus on muun ammatillisen koulutuksen tapaan käytännönläheistä: opinnoissa mm. liikutaan paljon luonnossa, otetaan vesinäytteitä ja opiskellaan tunnistamaan käytännössä kasveja, puita ja marjoja. Maanläheisiin opintoihin kuuluu myös ympäristönhoito ja Senja kertookin harjoitelleensa erilaisten koneiden esim. traktorin, raivaussahan, mönkijän ja moottorisahan käyttöä. Kaikissa opinnoissa punaisena lankana on kestävä kehitys ja ekologisuus. Talvisin opinto-ohjelmassa on enemmän teoriaa: opiskelijat mm. syventyvät Suomen ympäristölainsäädäntöön ja erilaisiin ympäristösertifikaatteihin.  Opintojen sisällöt eivät ole Senjalle aiheuttaneet isompia yllätyksiä, välillä esim. sertifikaattien byrokraattinen kapulakieli hämmästyttää – tekstit eivät kosketa tavallista ihmistä vaikka tarkoitus niiden takana on hyvä.

Yksi opiskelun parhaista muistoista on neljän päivän retki Raaseporin ulkosaaristoon, Jussarön saarelle missä ryhmä asui teltoissa ja teki maisemanhoitotyötä niittämällä. Samalla kartoitettiin uhanalaisia kasveja ja raivattiin niille elintilaa rikkakasveja karsimalla. Opinnoissa on kartoitettu perinnebiotyyppejä myös Kuurojen Palvelukeskus Åvikin mailla. Keskus sijaitsee Hyrian Uudenmaankadun yksikön naapurissa.

Hieno miljöö ja oma asuntola plussaa

Hyrian Uudenmaankadun yksikköä Senja kehuu hienoksi oppimisympäristöksi. Luonto on lähellä ja vanhat rakennukset, kaunis ympäristö, eläimet ja navetta luovat ainutlaatuista tunnelmaa. Senja on myös asunut yksikön asuntolaksi. Hän kertoo viihtyneensä asuntolassa hyvin ja kokemuksen olleen positiivisen.

Vapaa-ajallaan Senja ulkoilee ja liikkuu luonnossa. Hän myös viettää paljon aikaa kirjastossa, jossa etsii lisätietoa ja tutustuu oppitunneilla kiinnostusta herättäneisiin aiheisiin syvemmin. Senja kertoo ympäristönhoitajan opintojen olevan erinomainen yleissivistävä koulutus henkilölle, joka on kiinnostunut luonnonsuojelusta ja ihmisten toiminnan vaikutuksesta luonnon tilaan.

”Ympäristönhoitajan opinnot ovat erinomainen yleissivistävä koulutus. Koulutus sopii jokaiselle, joka aidosti kokee luonnon tärkeänä ja haluaa vaikuttaa sen tilaan ja samalla ihmiskunnan tulevaisuuteen”, kertoo Senja. ”Alaa opiskelemalla ja alalla työskentelemällä voidaan oikeasti muuttaa maailmaa ja järkeistää asioita”, hän uskoo. 

Ympäristönhoitajan koulutus Hyriassa

SenjaHorn

Hyriassa voi opiskella ympäristönhoitajaksi Hyvinkäällä. Koulutusta toteutetaan sekä peruskoulu- että ylioppilaspohjaisena.


Lisätietoja:

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, ympäristönhoitaja  


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.