Sisustaja on ennen kaikkea asiakaspalvelija

Helmi Vartio on kotoisin Tervakoskelta ja kysymykseen: ”Miksi hait Hyriaan?” tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä: ”sijainti”. Liikenneyhteydet Hyvinkäälle ovat hyvät, mutta toki muutkin seikat vaikuttivat opiskelupaikan ja alan valintaan. Helmi kiinnostui sisustamisesta jo yläkouluaikana ja laati erilaisia sisustussuunnitelmia ja pohjapiirroksia. Tällä hetkellä Helmi opiskelee Hyriassa yhtä aikaa kahta ammatillista tutkintoa, hän tulee valmistumaan sekä maalariksi että sisustajaksi.

Helmi haki ja pääsi pari vuotta sitten opiskelemaan pintakäsittelyn perustutkintoa (maalari). Vuosi sitten syksyllä Hyria aloitti Hyvinkäällä uuden sisustajan koulutuksen. Helmiä lainaten ”erinomainen opo”  tiesi nuoren naisen kiinnostuksen sisustamiseen ja vinkkasi uudesta tutkinnosta. Helmi päättikin yhdistää mielenkiintoiset ammatit ja hakea opiskelemaan myös verhoilu- ja sisustusalan perustutkintoa. Molemmissa opinnoissa on osittain myös samoja perussisältöjä esim. tapetointia ja maalaamista. Kahden ammatillisen tutkinnon samaan aikaan tekeminen pidentää opiskeluaikaa normaalisti vuodella, eli valmistumiseen kuluu noin neljä vuotta. ”Mikäli kuitenkin jaksan pitää reipasta tahtia yllä, voin valmistua jo vuoden päästä, eli normaalissa kolmessa vuodessa”, miettii Helmi.

Opintoihin kuuluvat oikeat asiakastyöt

Opinnoissa mieluisinta on ollut maalaaminen. ”Ihan puskista tuli, että pidän tosi paljon myös rakentamisesta, esimerkiksi väliseinien teko on tosi kivaa”, nauraa Helmi. Sisustajan opintosisällöt eivät ole tuoneet suuria yllätyksiä, henkisesti hankalinta on ollut ehkä verhoilu ja ompelu. ”Vastenmielisyys ompelutöitä kohtaan kumpuaa jo ala-asteen rättikässästä”, kertoo Helmi. 

Opiskelu on hyvin käytännönläheistä ja opintoihin kuuluvat oikeat asiakastyöt. Opiskelijat ovat mm. ommelleet verhoja ja irtopäällisiä sekä tehneet maalaus- ja tapetointikeikkoja. ”Asiakkaiden toiveet ohjaavat työtä, sooloilu ei onnistu, vaan pitää koittaa toteuttaa sitä mitä asiakas haluaa”, kertoo Helmi. ”Meillä on loistava opiskelijaryhmä ja yhteishenki on erinomainen. Kaikki opiskelijat ovat naispuolisia ja ikähaitari on laaja, nuorin on 16-vuotias ja vanhin yli nelikymppinen. Minulla synkkaa erityisen hyvin aikuisten opiskelijoiden kanssa, juttumme ovat samanhenkisiä ja opiskelutahti on minulle sopivan reipas.” Yhteiset tutkinnon osat, esimerkiksi kielet ja matematiikka, on integroitu opintoihin: ”laadimme vaikkapa tarjouspyynnön verhojen ompelutyöstä. Sen arvioi myös äidinkielen opettaja.”

HelmiVartio

Tekeminen opettaa parhaiten 

Sisustajan opinnoissa on paljon käytännön töitä. Helmin mukaan opinnot sopivat sellaiselle, joka haluaa tehdä käsillään, olla ihmisten kanssa tekemisissä ja oppia paljon erilaisia asioita maalauksesta huonekalujen rakentamiseen. Sisustajan ammatti on ensisijaisesti asiakaspalveluammatti. ”Tekemällä oppii parhaiten”, painottaa Helmi lopuksi.


Lue lisää sisustajan ja maalarin opinnoista:

Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto, sisustaja

Pintakäsittelyn perustutkinto, maalari


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.