Opiskelijatarina aikuiskoulutuksesta

Hyrian aikuisopiskelija Lea Rauta, 38, totesi viime syksynä haluavansa oppia uutta ja omaavansa ”mahdollisuudet vielä Lea vaikka mihin”. Vaikka edellisistä opinnoista oli kulunut aikaa jo 15 vuotta, Lea päätti rohkeasti palata koulun penkille ja täydentää aikaisempia tutkintojaan ihan uudella puutarhurin ammatilla. 

Lea on aiemmin opiskellut lähihoitajaksi ja ohjaustoiminnan artenomiksi. Puutarhan hoito on Lealle rakas harrastus ja uusien opintojen kautta hän saa omien sanojensa mukaan muodostettua osaamisestaan loistavan ”ammattikombon” vaikkapa green care –toiminnan toteuttamiseen. 

Hyvinkääläiselle Lealle haku Hyriaan oli helppo valinta: koulutuspaikka sijaitsi lähellä ja puutarhalla oli aistittavissa rento tunnelma. Opinnot puutarhatalousalalla ovat lunastaneet odotukset ja Lealla on riittänyt opiskelumotivaatiota. ”On upeaa kun voi yhdistää oman intohimon opiskelun kautta hankittuun teoriaan”. Myös kannustavat kouluttajat ja mukava opiskeluporukka ovat olleet voimavara. 

Aikuisopiskelu on antanut paljon, mutta on ollut myös haastavaa. Työssään Lea on tottunut auttamaan ja ohjaamaan muita, nyt on omaksuttava täysin uusi opiskelijan rooli, jossa saa olla myös tietämätön ja kysyä tyhmiä. Myös työssäoppimispaikalla on ollut mielenkiintoista olla se, jota ohjataan ja opastetaan. Lea opiskelee työn ohessa ollen opintovapaalla lähipäivien ja työssäoppimisjaksojen ajan. Haastetta onkin luonut aikataulutus: opinnot ja etätehtävät on sovitettava töiden ja muun elämän oheen. Aikuisopiskelu on myös vaatinut kurinalaisuutta, päämäärätietoisuutta, opiskelutaitoja ja kykyä itsenäiseen tiedon hakuun. 

Lea summaa aikuisopiskelun olleen positiivinen kokemus: tietotaidon karttumisen lisäksi hän on oppinut myös itsestään paljon. Aikuisopintoja harkitseville Lean terveiset ovat selvät: ”Opiskelu kannattaa kaikenikäisenä, älä sulje mitään mahdollisuuksia pois! Hae rohkeasti alalle joka kiinnostaa ja mieti, pystytkö yhdistämään harrastuksiasi opiskeluun.”
Lea pitää myös puutarha-aiheista blogia, johon voit tutustua osoitteessa http://puutarharauta.blogspot.fi/ 
LeaRauta3


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.