Opiskelijatarina nuorten koulutuksesta: parturi-kampaaja

JenniForsström

Jenni Forsström opiskelee toista vuotta parturi-kampaajaksi Hyriassa Riihimäellä. Ammatinvalinta ei ollut Jennille mikään ongelma, hän muistaa halunneensa kampaajaksi kolmevuotiaasta asti. Jenni on kotoisin Jokelasta ja haki Hyriaan koska se sijaitsee lähellä hyvien kulkuyhteyksien päässä. Lisäksi Jennillä on kavereita, jotka ovat opiskelleet Hyriassa ja kehuivat paikkaa.

Oikeita asiakkaita ja mahtavat opettajat

Parturi-kampaajan opinnoissa mukavinta Jennin mielestä on ollut asiakaspalvelu. Erityisesti Jenni pitää värjäysten ja leikkausten tekemisestä. Hyrian parturi-kampaaja-, kosmetologi- ja lähihoitajaopiskelijat harjoittelevat Hyrian omissa viihtyisissä työsaleissa Hyvinvointiklinikka Hyrinässä. Hyrinässä palvellaan ulkopuolisia, ”oikeita” asiakkaita edullisilla opiskelijatyöhinnoilla. Opintoihin kuuluu päivä viikossa harjoittelua asiakaspalvelun muodossa, päivä on yleensä täyteen bookattu ja mukavan kiireinen.


Jennillä ei ollut ryhmässään ennestään tuttuja kavereita, mutta hän kertoo ryhmän hitsautuneen yhteen ja muodostavan ihan oikean ”työyhteisön”. Ryhmässä on hyvä henki ja kaikki auttavat tarvittaessa toisiaan. Jenni kehuu vilpittömästi myös mahtavia opettajia. Hierarkkista opettaja-oppilas -asetelmaa ei ole, vaan opettajat ovat luonnollinen osa ryhmää. Oppitunneilla viihdytään yhdessä, huumoria riittää ja opettajille voi kertoa myös henkilökohtaisia asioita.

Jenni on ollut työssäoppimassa Riihimäellä sijaitsevassa kampaamossa. Työssäoppimisen aikana oppilaitoksessa opitun sai laittaa käytäntöön. Vaikka välttämättä uusia tekniikoita ei tarttunutkaan mukaan, ennestään tuntemattomat tuotemerkit ja niiden käyttötavat ovat opettaneet uutta. Myös myyntityöhön ja asiakaspalveluun on saanut uudenlaisen näkökulman.

Käytännössä oppii parhaiten

Opiskelusisällöt ovat vastanneet hyvin Jennin ennakko-odotuksia, ehkä ainoa yllätys olivat ehostuksen opinnot. Tällä hetkellä lisää harjoittelua vaativat vielä hiusten vaalennukset, käytettävät aineet kun käyttäytyvät eri tavoin hiuslaadusta riippuen. Vaalennukset, samoin kuin muutkin ammattiin kuuluvat työtehtävät, oppii parhaiten kokemuksen kautta ja tekemällä. Parturi-kampaajan koulutus onkin hyvin käytännönläheinen, ensimmäisenä opiskeluvuonna on eniten teoriaa, sen jälkeen opittua harjoitellaan käytännössä ensin tekopäiden avulla ja myöhemmin oikeilla asiakkailla.

Jenni on tyytyväinen ammatinvalintaansa. Valmistumisen jälkeen haaveissa on yrittäjyys, ensin ehkä toiminimellä vuokratuolissa. Yrittäjyys onkin kauneusalalla luonnollinen työllistymisen muoto ja opintoihin kuuluu myös yrittämiseen ja markkinointiin liittyviä kursseja. Parturi-kampaajan ammatti vaatii myös jatkuvaa lisäkouluttautumista: muotitrendit, käytettävät aineet ja tekniikat muuttuvat nopeaan tahtiin.

Vaihteleva työ

Jennin mukaan parturi-kampaajan ammatti sopii sosiaaliselle ja oma-aloitteiselle ihmiselle, joka haluaa vaihtelevan sekä monipuolisen työn. Jokainen päivä ja asiakas on erilainen. Välttämättä ei tarvitse omata esim. erinomaista värisilmää, se harjaantuu harjoittelun myötä. Tärkeämpää on into ja motivaatio työhön.

Vapaa-ajalla Jenni käy zumbassa ja lenkkeilee koiran kanssa. Usein myös vapaa-aika kuluu "työn merkeissä": kaverit, tutut ja sukulaiset pyytävät tulevaa parturi-kampaajaa leikkaamaan ja tekemään kampauksia.


Lisätietoa:

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.