Opiskelijan arkea - maaseutuyrittäjä


Jami Suojanen
on 17-vuotias, kotoisin Kirkkonummelta ja opiskelee Hyriassa toista vuotta maaseutuyrittäjäksi. Jami_SuojanenTarkoitus on valmistua keväällä 2017. Kipinä maatalouteen syttyi äidin miesystävän maatilalla. Maaseutuyrittäjän tutkinto kiinnosti käytännönläheistä Jamia, Hyria vaikutti hyvältä opiskelupaikalta ja myös asuntola oli plussaa, opiskelumatka olisi muuten olut liian pitkä ja hankala. 

Millaista opiskelu Hyriassa on ollut?
Jami on tyytyväinen suurimmaksi osaksi käytännössä tapahtuvaan opiskeluun. Tutkinto antaa perusosaamisen usealta eri maatalouden osa-alueelta. Opintoihin kuuluvat mm. peltokasvit, tuotantoeläimet, metsätalous ja maatilarakentaminen. Teoria tuntui aluksi välillä hankalalta, esimerkkinä Jami mainitsee siemenien menekin laskennan. Kuitenkin kun teoriaa pääsee toteuttamaan käytännössä, yhteys teorian ja käytännön välillä selkiytyy. Tämä tekee opiskelusta mielekästä ja pitää opiskelumotivaatiota yllä. 

Opintojen aikana opiskelijat ovat päässeet perehtymään monipuolisesti erilaisiin maatalouden töihin ja maatalouskoneiden yksityiskohtiin. Jami kertookin, että on ollut mielenkiintoista päästä ruoan ”alkulähteille” ja nähdä kuinka sitä tuotetaan.  

Vapaa-aikana Jami käyttää oppilaitoksen kuntosalia ja keilaa epäsäännöllisen säännöllisesti.

Työssäoppimassa peltotöissä
Jami on ollut työssäoppimassa maatiloilla. Harjoittelijana hän on pääsyt tekemään peltohommia esim.  äestystä ja kylvöä. Mielenkiintoista on ollut päästä tutustumaan erilaisiin työmenetelmiin, koneisiin ja laitteisiin. Joka paikassa on erilaiset, omanlaisensa tavat tehdä asioita.  

Suunnitelmat valmistumisen jälkeen?
Ala tuntuu Jamista omalta ja oikealta. Jami on kiinnostunut myös jatkamaan opintoja ja maatalouden ala on yksi mahdollisuus. Tarkempi suuntautuminen on kuitenkin vielä hakusessa, viljely kiinnostaa erityisesti, toinen vaihtoehto voisi olla metsätalous. 

Jamin terveiset maatalouden opintoja harkitseville 
Maaseutuyrittäjäksi voi opiskella, vaikka alalta ei olisi aikaisempaa kokemusta. Opinnot antavat hyvän perusosaamisen kaikista maatalouden osa-alueista. Lisäksi pääsee tekemään monipuolisesti kaikenlaista navetalla, metsässä, pellolla ja rakennuksilla. Käytännön tekemistä opinnoissa on paljon. 

Maaseutuyrittäjän koulutus Hyriassa

Hyriassa voi opiskella maaseutuyrittäjäksi Hyvinkäällä. Koulutusta toteutetaan peruskoulupohjaisena.


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.