Opiskelijatarina aikuiskoulutuksesta, lähihoitaja

Raili Aagver, 45, on kotoisin Virosta ja hän vaihtoi kotimaan lisäksi myös ammattia ja opiskeli uuden kielen. Raili oli miettinyt ammatinvalinnan hyvin: hän halusi ihmisläheisen ammatin, johon työllistyy. Suunnitelma onnistui ja Raili opiskeli Hyriassa lähihoitajaksi: kahden vuoden opintojen jälkeen hänellä on ammatti ja töitä.


RailiAagverRailin pohjakoulutus on kokki ja työkokemusta karttui Virossa lisäksi rakennustarvikekaupan toimisto- ja myyntitehtävistä. Raili muutti Riihimäelle Suomessa asuvan miehensä perässä. Lähihoitajaopintojen alkuun saanti oli haasteellista: kielitaito ei ollut riittävä koulutukseen pääsemiseksi ja Hyriassa maahanmuuttajille tarkoitettu ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus (mava) oli täynnä. Sisukas Raili opiskeli suomen kieltä Riihimäen aikuislukiossa ja suoritti samalla lukion oppimäärän. Kun suomen kieli oli paremmin hallussa, avautui myös tie lähihoitajaksi ja hän aloitti opinnot 2014 Hämeenlinnassa. Ryhmä oli maahanmuuttajille suunnattu ja kaukaisin opiskelija tuli Meksikosta.

Määrätietoinen Raili oli miettinyt ammatinvalinnan hyvin: hän halusi ihmisläheisen ammatin, johon työllistyy. Lähihoitajan opinnot kestävät kaksi vuotta ja yhteisten opintojen lisäksi opiskelijat erikoistuvat tietylle osaamisalalle. Railille myös osaamisala oli alusta asti selvä ja mieluinen: vanhustyö. ”Tulen hyvin toimeen vanhusten kanssa ja minusta on mukavaa jutella heidän kanssaan ja kuunnella tarinoita vanhoista ajoista. Tuntuu hyvältä, kun kokee, että minusta on apua ja hyötyä iäkkäille,” kertoo Raili.
Parasta opiskelussa Railin mukaan oli oma opiskeluryhmä, jonka kanssa pidetään edelleen tiiviisti yhteyttä. Myös opiskeltavat asiat olivat mielenkiintoisia: opintojen aikana tehtiin monenlaisia projekteja esim. suunniteltiin ja toteutettiin viriketuokioita muistisairaille. ”Myös työssäoppimisjaksot ovat antaneet paljon, niissä on nähnyt monenlaisia paikkoja ja päässyt toteuttamaan opittua käytännössä. Työssäoppiminen on myös lisännyt valtavasti itseluottamusta, kun huomaa, että pärjää ja osaa”, kertoo Raili. Hän on ollut työssäoppimassa mm. esiopetuksessa ja hoivakodissa sekä järjestänyt muistisairaille päivätoimintaa. Erityisen hyvin hän kertoo viihtyneensä kotihoidossa: ”olin kuullut kaikenlaista kotihoidosta ja halusin nähdä, miten asiat ovat”, Raili kertoo. ”Kokemus oli erittäin mielenkiintoinen, asiakkaita hoidettiin hyvin, viihdyin erinomaisesti työssä ja työkaverit olivat loistavia.” Opiskelumotivaation kanssa Raililla ei ollut ongelmia, hän halusi oppia. Tentit ja harjoitustyöt tuntuivat tärkeiltä ja asiat sellaisilta, että ne oli pakko osata. ”Kun asenne oli kohdallaan, ei mikään tuntunut vaikealta. Kaikki oli tarpeellista tietoa”, hymyilee Raili.

Railin terveiset aikuisopiskelua harkitsevalle ovat: ”on tärkeää selvittää itsellensä tavoite ja pitää päämäärä kirkkaana mielessä. Moni samaan aikaan Suomeen muuttanut on edelleen työtön tai hanttihommissa, minä halusin lähihoitajaksi ja opiskelin kaksi vuotta. Nyt minulla on sekä ammatti että töitä!”


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.