Opiskelijatarina nuorten koulutuksesta - lähihoitaja 

RoopeTauriainenHyvinkääläinen Roope Tauriainen opiskelee Hyriassa Kauppalankadun yksikössä lähihoitajaksi. Hänellä ei ollut aikaisempaa kosketuspintaa hoitoalaan, mutta hän halusi mieluummin olla tekemisissä oikeiden ihmisten kanssa kun vaikka työskennellä päivät päätteen ääressä. Myöskään perinteiset tekniset ”poikien alat” eivät kiinnostaneet. Roope päätti kokeilla miltä lähihoitajan opinnot maistuisivat ja haki Hyriaan peruskoulun jälkeen. Alan valinta osuikin nappiin. Hän on viihtynyt erinomaisesti, kolmas vuosi on menossa ja opinnot ovat loppusuoralla. Lähihoitajan opinnoissa erikoistutaan tiettyyn osaamisalaan ja Roope valitsi osaamisalakseen sairaanhoidon ja huolenpidon. Roope kertoo, että kyseinen osaamisala antaa laajan tietopohjan ja siitä on helppo erikoistua syvemmin itseä kiinnostaviin osa-alueisiin esim. lasten, vanhusten tai kehitysvammaisten hoitoon. 

Hoitajan ammatti on edelleen melko harvinainen valinta poikien keskuudessa. Ensimmäisen opiskeluvuoden Roope olikin ryhmänsä ainoa miespuolinen, nyt poikia on ryhmässä kolme. ”Ala sopii ihan yhtä hyvin pojille kuin tytöillekin” kertoo Roope. ”Välillä miespuolisia hoitajia pyydetään tekemään raskaampia töitä, esim. potilaiden nostamista. Myös jotkut vanhemmat naisasiakkaat eivät ole halunneet, että heitä hoitaa nuori mies. Muuten sukupuoliroolit eivät näy hoitotyössä vaan kaikki ovat tasavertaisia,” hän jatkaa.

Tekemällä oppii parhaiten

Opinnot ovat olleet erittäin käytännönläheiset, mikä miellyttää Roopea. Teoriaakin jaksaa, kun tietää, että sisällöt ovat osaamisen kannalta tärkeitä ja oppeja tullaan tarvitsemaan käytännössä. ”Tämän alan asioita ei opi istumalla ja kuuntelemalla vaan tekemällä. Harjoittelemme hoitotyötä Hyrian hyvissä, nykyaikaisissa tiloissa ja käytämme toisiamme harjoituskappaleina. Työssäoppimisjaksoilla opitut asiat viedään viimeistään käytäntöön."

Työssäoppimisjaksoilla päästään harjoittelemaan opittua käytännössä

Työssäoppiminen on tärkeä osa ammatillisia opintoja. Roope on ehtinyt jo suorittaa useamman työssäoppimisjakson. Hän on ollut mm. Tanssikallion päiväkodissa, Sahamäen palvelukeskuksessa, Martinkaaren kehitysvammaisten asumispalveluissa ja Hyvinkään pääterveysaseman vuodeosastolla. Seuraavaksi Roope suuntaa työssäoppimaan Hyvinkään kaupungin kotihoitoon. Kaikki työssäoppimispaikat ja asiakasryhmät ovat olleet erilaisia, mikä on ollut osaamisen karttumisen kannalta erinomainen juttu. Roopen mielestä paikoista mielenkiintoisin oli terveyskeskuksen vuodeosasto, siellä hän sai tehdä erikoisempiakin toimenpiteitä mm. haavojen ja infektioiden hoitoa.

Alan töitä tarjolla jo opiskeluaikana

Roope on tyytyväinen ammatinvalintaansa. Töitä riittää ja työpaikan saa suorastaan valita. Hän on tehnytkin runsaasti keikkatöitä jo opiskelujen aikana mm. vanhainkodeissa ja terveyskeskuksessa. Valmistumisen jälkeen vuorossa on armeija, eivätkä jatko-opinnotkaan ole poissuljettu ajatus. Varsinkin palomiehen ja ensihoitajan ammatit kiinnostavat. Vapaa-aikanaan Roope käy salilla ja tekee hoitoalan keikkatöitä.

”Mikäli tykkää olla ihmisten kanssa tekemisissä, haluaa auttaa ja on oikeasti kiinnostunut toisista, lähihoitajan ammattia kannattaa harkita,” kertoo Roope. ”Alalle työllistyy varmasti ja se sopii myös pojalle erinomaisesti!”

Lisätietoja:


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.