Opiskelijatarina nuorten koulutuksesta – kuvallisen ilmaisun toteuttaja

Oitista kotoisin oleva Emmi Tolonen opiskelee toista vuotta Hyriassa Hyvinkäällä Karankadun yksikössä kuvallisen ilmaisun toteuttaja. Taide, piirtäminen ja maalaaminen ovat olleet aina tärkeä osa Emmin elämää ja alan valinta oli yksiselitteisen helppo. Peruskoulun jälkeen Emmi haki heti opiskelemaan kuvallisen ilmaisun toteuttajaksi, mutta ei päässyt sisään. Vaatetusalalle hän sen sijaan pääsi ja opiskelikin kaksi vuotta vaatetusompelijan opintoja. Emmille oli kuitenkin selvää, että hänestä tulee taiteilija, joten Emmi haki uudestaan ja hyväksyttiin toisella yrityksellä. 

Monipuolinen katsaus taiteen aloihin

Kuvallisen ilmaisun opintoala tarjoaa laajan taiteen peruskoulutuksen. Piirtämisen ja maalaamisen lisäksi opintoihin kuuluu mm. valokuvausta, kuvankäsittelyä, taidegrafiikkaa ja kuvanveistoa. Emmin mukaan parasta opiskelussa onkin ollut juuri monipuolisuus: hän on saanut kokeilla kaikkea uutta ja tutustua ihan vieraisiin tekniikoihin. Opintoihin kuuluu myös teoriaa: esim. portfolioharjoituksia, värioppia ja taidehistoriaa. Lisäksi on perehdytty työturvallisuusasioihin.

Opinnoissa Emmin on positiivisesti yllättänyt tietynlainen taitelijan vapaus, jota opettajat kunnioittavat. Perusasteella toteltiin kiltisti opettajaa ja tehtiin neuvojen mukaan. Nytkin opettajat neuvovat ja tukevat, mutta luovuus ja oma kädenjälki saa - ja pitääkin - näkyä. Motivaatiota opiskeluun ei ole tarvinnut etsiskellä, taiteen teko on Emmille intohimo. Haastavaksi Emmi kokee välillä liiallisen itsekriittisyyden ja perfektionismin, jotka luovat paineita luomisprosessiin.

Suunnitelmissa ulkomaan vaihto ja jatko-opinnot

Emmiä kiinnostaa osallistuminen ulkomaan vaihtoon, vaihto-opintojen aika on todennäköisesti ensi, eli viimeisenä opiskeluvuotena. Opiskelu ammattikoulussa antaa erinomaisen pohjan myös jatko-opinnoille. Emmi aikookin jatkaa taiteen opiskelua Hyriasta valmistumisensa jälkeen. Vaihtoehtoja on useita, yhtenä hän mainitsee Vapaan Taidekoulun, josta valmistuu taidemaalareita.

Tilaustöitä ja yhteisötaidetta vastaanottokeskuksessa

Opiskeluaikana tehdään myös erilaisia tilaustöitä ja taideprojekteja asiakkaille. Hyrian työntekijä oli nähnyt Emmin tekemän omakuvan taideopiskelijoiden pop up -tapahtumassa ja halusi ostaa sen. Emmi ei kuitenkaan ollut halukas luopumaan työstään, mutta suunnitteli asiakkaan toiveiden mukaisesti samantyyppisen teoksen koristamaan tilaajan  työhuonetta.

Emmi kertoo, että erityisen mielenkiintoinen työssäoppimiskokemus oli Hyvinkään vastaanottokeskuksen yhteisötaideprojekti. Projektissa pakolaiset ilmaisivat itseään maalauksen keinoin. Monet maalasivat tauluihinsa oman kotinsa tai kotiseudun maiseman. Taulut ripustettiin keskuksen seinille. Emmi kertoo, että ensin keskukseen meno jännitti, mutta kokemus oli koskettava ja hieno. Emmin apuna keskuksessa toimi tulkki, mutta taiteen tekeminen onnistui hyvin myös ilman yhteistä kieltä.

Opinnoissa tarvitaan luovuutta

Emmin mukaan alan opinnoissa tarvitaan luovuuden lisäksi todellista kiinnostusta ja paloa taiteeseen. Emmi on itse hyvä esimerkki tästä: vapaa-aikana hän maalaa ja suunnittelee opiskeluun liittyviä töitä. Emmi harrastaa myös lenkkeilyä. Tulevan taiteilijan lähitulevaisuuden suunnitelmissa on myös järjestää oma taidenäyttely yhdessä ystävän kanssa.

EmmiTolonen

Kuvallisen ilmaisun toteuttajan koulutus

Hyriassa voi opiskellla kuvallisen ilmaisun toteuttajaksi Hyvinkäällä. 

Tutustu koulutukseen tästä >>Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.