Opiskelijatarina aikuiskoulutuksesta, kokki

Rajamäeltä kotoisin oleva Heidi Peussa, 33, suoritti maatalousalan perustutkinnon, mutta ei löytänyt alalta töitä. Valmistumisen jälkeen Heidi työskenteli 10 vuotta Kotipizzan eri toimipisteissä, kunnes siirtyi Hyvinkään Ravitsemispalvelut Oy:lle sairaalan keittiön astiahuoltoon. Pestistä tuli aiottua pidempi ja sijaisuus muuttui vakituiseksi paikaksi. Koska Heidillä ei ollut tutkintoa alalta, kipinä opintojen aloittamisesta syttyi. Työpaikalla ajatukseen suhtauduttiin kannustavasti, kokemusta Hyrian kanssa toimimisesta oli jo ennestään. Nyt Heidi on vastavalmistunut kokki, hän teki tutkinnon oppisopimuksena kahdessa vuodessa. 

Opiskelu kannattaa: "tutkinnon puute vaikeuttaa huomattavasti töiden saantia ja etenemistä uralla” 

Heidi suoritti tutkintoon vaadittavat näytöt omalla työpaikallaan. Koska suurkeittiössä ei pääse harjaantumaan annosruokien valmistuksessa, hän työskenteli lisäksi Momento-ravintolassa 1,5 kk ajan sekä teki kyseisen tutkinnonosan näytön siellä. ”Haastavinta opiskelussa oli oman ajankäytön suunnittelu, välillä opiskelu työnohessa tuntui raskaalta. Opintoja helpotti kuitenkin se, että suuri osa sisällöistä oli jo tuttuja työn kautta. Usein todistin vain osaamiseni tutkintotilaisuuksissa”, kertoo Heidi. Heidin aikuisopiskelu ei suinkaan jää tähän: hän aloittaa syksyllä Hyriassa majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinnon suorittamisen. ”Tutkinto voi olla myös reitti esimiestehtäviin”, miettii Heidi. Aikuisopiskelua harkitsevia Heidi ohjeistaa: ”työnohessa opiskelu on välillä rankkaa ja vaatii selkärankaa. Tutkinnon suorittaminen on kuitenkin ihan mahdollista, ei siihen mitään supervoimia tarvita. Opiskelu kannattaa ehdottomasti: tutkinnon puute vaikeuttaa huomattavasti töiden saantia ja etenemistä uralla.” 

HeidiPeussa2

Tutustu ravintola- ja cateringalan koulutuksiin 

Tutustu kokin koulutukseen

Tutustu majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkintoon


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.