Opiskelijatarina nuorten koulutuksesta – kokki 

IdaRantanen

Ida Rantanen valmistui kokiksi Hyriasta Riihimäeltä keväällä 2015. Ida haki peruskoulun jälkeen ensin sosiaalialalle, mutta ei päässyt opiskelemaan. Muitakin vaihtoehtoja oli kuitenkin hakemukseen ruksittu ja niistä tärppäsi hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto. Idan veli on kokki ja alkuun tuore opiskelija päätti kulkea muita polkuja ja suuntautua tarjoilijaksi.  Ensimmäisen vuoden jälkeen kun erikoistumissuuntaa kokiksi tai tarjoilijaksi valittiin, oli Idan mieli kuitenkin muuttunut. Hän koki, että on mielekkäämpää toteuttaa itseään kokkina keittiössä kuin tehdä tarjoilijan hommia. Ida ei ole katunut valintaansa: kokin ammatti tuntuu omalta ja mielenkiintoiselta.

Työssä oppii parhaiten

Ida kertoo olevansa käytännön tekijä ja välillä opiskelussakin oli kiire päästä tekemään asioita. Paperihommat, esim. reseptien kirjoitus ja teoria eivät aina jaksaneet kiinnostaa. Ensimmäisenä opiskeluvuotena teoriaa oli enemmän, mutta taitojen karttuessa päästiin myös itse asiaan eli kokkaamaan. Ida kertoo, että työssäoppimisjaksot ovat opettaneet eniten ja antaneet paljon. Ida on päässyt tutustumaan jaksojen aikana hyvin erityyppisiin ravintoloihin: Riihimäellä Ravintola Graniitti, Helsingin ydinkeskustassa Tres Bones ja Emo. Valmistumisen jälkeen myös työpaikka löytyi Helsingistä työssäoppimisen aikana luoduilla suhteilla. Ida työskentelee Töölössä sijaitsevassa Kulttuurikeskus Korjaamossa.  

Ulkomaanvaihdossa Espanjassa

Mielenkiintoisin työssäoppimispaikka oli Michelin tähdellä varustettu ravintola Zaldiarán Pohjois-Espanjassa, Vitoria Gasteizin kaupungissa. Ida vietti siellä lähes kolme kuukautta. Ero suomalaiseen ravintolaan oli siinä, että tiskaajat ja siivoojat olivat erikseen, muu henkilökunta ei tehnyt niitä töitä. Työpäivä alkoi aamulla ja jatkui klo 15-16 alkavaan siestaan saakka. Siestaa vietettiin kolmisen tuntia, jonka jälkeen iltavuoro aloitti ja jatkoi myöhään yöhön. Ravintolan väen keskuudessa oli hyvä yhteishenki ja aikaa vietettiin yhdessä mm. ruokailemaan kokoonnuttiin päivittäin saman pöydän ääreen. Raaka-aineet olivat tuoreita ja Ida oppi myös erikoisempiakin taitoja, kuten artisokan valmistusta, johon Suomessa harvemmin törmää. Ida asui perheessä, johon kuului vanhempien lisäksi tytär ja poika. Perhe oli todella mukava ”tunsin oloni kotoisaksi ja heistä tuli minulle kuin toinen perhe” kertoo Ida. Kielimuuri tuotti varsinkin alussa vähän hankaluuksia, Ida ei puhu espanjaa ja paikalliset puhuivat todella vähän englantia.

Idan terveiset kokin ammattia miettiville

TV-kokkien glamourintäyteinen elämä ei anna oikeata kuvaa kokin työstä. Ida painottaa, että työ ei suinkaan ole ruusuilla tanssimista, vaan fyysisesti raskasta ja kiireistä. Toisaalta työ on monipuolista ja sopii monelle.  Kokin ammatissa ei ole koskaan valmis, koulusta saa hyvän perustietämyksen, mutta töissä oppii koko ajan uutta. Myös ruoan maailmassa muodit ja virtaukset tulevat ja menevät. ”Työllisyystilanne on hyvä, kokille löytyy aina töitä”, summaa Ida, ”jo opiskeluaikana voi ansaita rahaa toimimalla extraajana ravintoiloissa.”

Opiskelussa, niin kuin muussakin elämässä, tulee ylä- ja alamäkiä. Ida neuvoo opiskelijaa asettamaan realistiset tavoitteet ja tekemään asiat itselleen yksinkertaisiksi. ”Ei tämä ole mitään rakettitiedettä, kyllä sitä jaksaa etappi kerrallaan, luovuttaa ei kannata.” Kysyttäessä Idan omaa lempiruokaa ja bravuuria, tulee vastaus kuin kaupan hyllyltä: "hernekeitto"! Ja sen salaisuus on kuulemma sinapissa.

Kokin koulutus

Hyriassa voi opiskellla kokiksi Hyvinkäällä ja Riihimäellä. Ensimmäisenä opiskeluvuonna opinnot koostuvat alan perusteista, jonka jälkeen opiskelija suuntautuu joko tarjoilijaksi tai kokiksi. Koulutusta toteutetaan sekä peruskoulu- että ylioppilaspohjaisena.

Tutustu hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoon tästä >>Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.