Opiskelijatarina aikuiskoulutuksesta, kiinteistönhoitaja


Pauli Kukka on 58-vuotias viiden aikuisen lapsen isä Turengista. Hän on tehnyt yli 30 vuoden työuran nuohoojana. Savupiiput tulivat tutuksi jo yläkouluikäisenä, kun Pauli oli työharjoittelussa oman isänsä mukana. Armeijan jälkeen hän otti isänsä yrityksen hoitaakseen, hankki ensin nuohoojan ammattitutkinnon ja valmistui myöhemmin nuohoojamestariksi. Piirinuohoojana monet Kanta-Hämeen kunnat tulivat tutuiksi.

Pauli jäi pois nuohoojan työstä vuonna 2012. TE-palveluiden uravalmennuskursseilla hän painotti kiinteistöalaa ja pyrki työnhaun ohessa alan koulutuksiin eri oppilaitoksiin. Hän ei luovuttanut, vaikka ympärillä monet epäilivät reilusti yli viisikymppisen miehen mahdollisuuksia kouluttautua ja työllistyä uudelleen. Aktiivisuus palkittiin, kun Pauli joulukuussa 2015 pääsi Hyriaan opiskelemaan kaksivuotiseen kiinteistöpalvelujen perustutkinnon koulutukseen.

Pauli opiskelee omaehtoisessa koulutuksessa työttömyysetuudella. Aikaisemmista tutkinnoista on voitu lukea hyväksi niin paljon opintoja, että valmistuminen kiinteistönhoitajaksi häämöttää jo ensi toukokuussa. Parhaana puolena opiskelussa Pauli pitää teoriaa ja käytäntöä sopivassa suhteessa yhdistävää opetusta. Oppitunnit ovat hänelle tärkeitä, sillä konkreettisen tekemisen kautta asiat jäävät parhaiten mieleen. Opiskelumotivaatio säilyy korkealla, kun opitut asiat liittyvät suoraan työhön.

Koulutuksessa hankittu osaaminen osoitetaan näyttötilaisuuksissa. Paulia huoletti etukäteen, kuinka näytöissä vaaditut uudet tiedot ja taidot jäisivät mieleen. Huoli on kuitenkin hänellä ollut tarpeeton. Kun asenne on kohdallaan ja näyttöihin lukee ja valmistautuu huolella, ne menevät myös läpi. Vaikka monet asiat ovat kiinteistöpuolella pysyneet ennallaan, suuri yllätys on ollut kiinteistöautomaation valtava kehitys. Osaamisen päivittäminen tämän päivän tasolle on osoittautunut tarpeelliseksi.

Koulutuksen aikana Paulin lompakkoon kertyy myös melkoinen nippu pätevyyskortteja. Suoritettuna ovat jo Ensiapu 1-, Työturvallisuus- ja Tieturvakortit. Edessä on vielä tulityökortin suorittaminen. Harjoittelupaikan kautta hän on suorittanut myös rataturvallisuuspätevyyden. Tällä hetkellä Pauli on kiinteistöalan yrityksessä työssäoppimassa. Työpäivät alkavat kukonlaulun aikaan ja kuluvat alan perustehtävien parissa. Paulin mukaan itse työssä parhaita puolia ovat asiakkaiden kanssa toimiminen ja se, että kättensä jäljen näkee välittömästi.

Työn ja opiskelujen lisäksi Paulin aika ei juuri nyt tahdo riittää harrastuksille. Intoa opiskeluun hänellä kuitenkin riittää. Jatkossa Paulia kiinnostaisi osaamisen kasvattaminen kiinteistönhoidon erikoisammattitutkinnolla. Jos Pauli jotakin harmittelee niin sitä, ettei hän lähtenyt vaihtamaan ammattia jo aikaisemmin. Hänen viestinsä uranvaihtoa tai jatko-opintoja harkitseville on kannustava: ”Täytyisi kaksi kolme kertaa elämässä ammattia vaihtaa. Pitää löytää se mitä haluaa tehdä ja keskittyä siihen.”

PauliKukka2


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.