Tarkka, tarkempi, varaosamyyjä

Autotalo_Laakkonen_oppisopimus

Katariina Sivosen, 32, kesä meni töitä paiskiessa autotalo Laakkosella Hyvinkäällä. Sivosen käsien kautta kulki asiakkaille sekä mekaanikoille lukematon määrä eri automerkkien ja –mallien varaosia.

 

Varaosien parissa työskennellessä on tärkeää olla tarkka. Siis todella tarkka. Pahimmillaan virhe, eli väärän varaosan toimittaminen, voi johtaa esimerkiksi auton moottorin vaurioitumiseen.

 

-Haaste on se, että pitäisi muistaa paljon asioita. Tuntuu että itsellä ei aina muistikapasiteetti riitä kaikkeen, sanoo Sivonen.

 

Sivonen on huomannut, että suurikin määrä tietoa tallentuu lopulta muistiin, kunhan asioita vaan toistaa tarpeeksi.  

 

Vaatimuksista huolimatta Sivonen ei stressaa työstään, eikä pelkää mokata.  

 

- Hetken murehdin, että meninkin töppäämään, mutta nämä työkaverit täällä ovat niin kovia tsemppaamaan. He sanovat, että kyllä sinä seuraavalla kerralla sen muistat, eikä vielä ole käynyt mitään kauheata.  

 

Hyvin suoritettu harjoittelu johti kesätöihin

 

Autotalo Laakkosen varaosavastaava Keijo Silver ehdotti Sivoselle kesätyötä tämän oltua työharjoittelussa kaksi ja puoli kuukautta huoltamossa Laakkosella vuoden 2018 alussa. Laakkosella oli tarvetta hyvälle kesätyöntekijälle varaosapuolelle.

 

Sivonen suoritti kesän aikana Laakkosella varaosamyyjän pätevyyttä oppisopimuksella. Oppisopimus solmittiin kolmeksi kuukaudeksi. Sivosella on takanaan pari vuotta autoalan perusopintoja. Hänellä on aiempaa kokemusta oppisopimusopinnoista ja opiskelumuoto sopii hänelle.

 

- Siinä saa sen palkan ja sen opin, ja työtä tekemällä saa sen parhaan opin. Koulussa (Hyria) myös kerrottiin, että olisi mahdollisuus saada samalla myös opintopisteitä, kertoo Sivonen

 

Sivosen mukaan opettajat olivat asiassa aktiivisia.

 

Autotalossa työskentelee parisen kymmentä työntekijää. Sivonen kehuu kannustavaa ilmapiiriä. Sivosta on työpaikalla ohjannut hänelle kesätyötä ehdottanut Silver. Sivonen on ensimmäinen oppisopimusopiskelija, jota Silver on ohjannut.

 

- Hyvin ollaan tultu juttuun. Keijo on tosi mukava ja jaksaa selittää asioita, sanoo Sivonen.

 

”Jos takaovi ei toimi, ei toimi etuovikaan”

 

Silverin mielestä Laakkonen on erinomainen oppimisympäristö.


- Tässä on korjaamo, yksityisasiakkaita ja täällä on tuo takaovi, johon koko varaosatoiminto perustuu.  Aina sanon, että jos takaovi ei toimi, ei toimi etuovikaan. 

 

Silver tarkoittaa tällä logistiikan toimivuutta. Saapuvat varaosat puretaan laatikoistaan ja toimitetaan oikeille paikoille. Mikäli näin ei tapahdu, mekaanikot eivät voi tehdä työtään ja lopulta asiakas ei saa tarvitsemaansa palvelua.

 

Silver on uransa aikana ohjannut toistakymmentä ihmistä.

- Pystyn jakamaan omaa ammattitaitoa eteenpäin, ja varaosa-alaa on mukava opettaa.

 

Silverin mielestä oppisopimusopiskelijan ohjaaminen ei eroa kenen tahansa uuden ohjaamisesta.  Hän on itsekin melko uusi työntekijä Laakkosella.

 

-Kyllä minuakin neuvotaan melkein päivittäin, olen ollut täällä vasta vuoden. Ei tässä ikinä valmiiksi tule, vaikka on 38 vuotta näitä hommia tehnyt, kertoo Silver.

 

Silverin perusperiaate kaikille ohjattaville on yksinkertainen.

 

- Jos et tiedä mitä teet, älä tee mitään. Kysy! 


oppisopimus_laakkonen


Kesä meni, mitä sen jälkeen?  

 

Mennyt kesä oli Laakkosellakin rauhallisempaa aikaa kuin muu vuosi.

 

- Lomat pyörivät ja asiakkaatkin ovat lomalla. Tietysti on matkalaiset, kertoo Silver.

 

Kesällä Silver ja Sivonen olivat yhden viikon kahdestaan töissä.

 

Sivonen on edellä valmistumisaikataulustaan ja suunnitelmissa on saada opinnot purkkiin jouluun mennessä.

 

Sivonen on toiveikas työpaikan löytämisestä, vaikka varaosapuolen paikkoja ei ole juurikaan avoinna, ainakaan Hyvinkäällä. Silverin mukaan hyvin harjoittelunsa suorittaneilla aktiivisilla tekijöillä on mahdollisuus työllistyä, mikäli paikkoja on. 

 

-Toivon, että pääsisi sitten heti työelämään jatkamaan. Tekisin mieluusti sitä, mikä on omaa alaa, sanoo Sivonen
Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.