Tietokoneiden käyttö

Tietokoneet on tarkoitettu opiskeluun ja tehokkaaseen työskentelyyn. Omien ohjelmien, pelien ja asiattomien taustakuvien asentaminen koneille on kielletty. Jos sinut tavoitetaan luokasta pelaamasta, poistetaan sinut luokasta ja rikkeestä ilmoitetaan yksikönvastaavalle jatkotoimenpiteitä varten. Pelaamisesta seuraa automaattisesti kahden viikon laitteiden käyttökielto. Myös opetustunnin aiheeseen kuulumaton netissä surffaaminen, irkkaaminen ja sähköpostin käyttö on kielletty.

Kerrothan heti, jos laitteet tai ohjelmistot eivät toimi. Vikailmoitukset tehdään kirjallisesti tai sähköpostilla opettajalle, ryhmänohjaajalle tai opintotoimistoon. Kuvailethan ilmoituksessasi, missä tilassa/laitteessa/ohjelmassa vika ilmeni, millainen vika oli ja mitä olit ohjelmalla tekemässä.

Olet vastuussa laitteille ja ohjelmille tahallisesti aiheuttamastasi vahingosta.

Tietokoneluokat ovat auki vain opetustuntien ajan. Jos haluat käyttää luokkia muina aikoina, sinun on sovittava asiasta opettajan kanssa.

Tietokoneluokkiin ei saa tuoda ruokia tai juomia. Päivän päätteeksi tietokoneet sammutetaan. Tulostuspaperin kulutusta pyritään vähentämään – varmistathan aina, pitääkö työ tulostaa. 

Tunnukset

Ryhmänohjaaja antaa sinulle tunnukset verkkoon, sähköpostiin ja koneisiin. Käyttäjätunnus on muotoa etunimi.sukunimi@edu.hyria.fi (ilman skandinaavisia kirjaimia). Vaihda salasana heti ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä. Verkon ja sähköpostin tunnukset ovat samat, eli jos vaihdat salasanan esimerkiksi verkkoon, muuttuu myös sähköpostin salasana.

Sinulle tulee käytöön Office 365 -palvelu ohjelmistoineen. Keskeisiä ominaisuuksia tässä palvelussa ovat: 

  • Officen työvälineohjelmat Word, Excel ja PowerPoint
  • OneDrive -tallennuspalvelu, joka mahdollistaa tiedostojen tallentamisen paikasta riippumatta, sekä mahdollisuuden kansioitten ja asiakirjojen jakamiseen ja tarvittaessa yhdessä työstämiseen.

Office 365 -palvelun myötä saat käyttöösi myös @edu.hyria.fi -päätteisen sähköpostin, jonka kautta tiedotetaan ja jota velvoitetaan käyttämään. Office 356 -palvelun käyttöoikeus loppuu opintojesi päättyessä. Jos unohdat verkon tai sähköpostin salasanan, otathan yhteyttä opettajaasi.

Wilma

Wilma on internetpohjainen www-selaimella käytettävä opiskelijahallinto-ohjelma (http://wilma.hyria.fi). Voit tarkistaa Wilmasta omat opiskelijatietosi ja tulostaa opintosuoritusotteesi. Myös poissaolot tarkistetaan ja selvitetään Wilman kautta. Koulun tapahtumista tiedotetaan Wilmassa, joten siellä kannattaa vierailla säännöllisesti. Wilmasta näet helposti omaan opetussuunnitelmaasi kuuluvat kurssit ja niiden sisällöt. Tiedot näytetään oman opetussuunnitelmasi mukaisesti, joten näkyvissä ei ole ylimääräisiä kursseja.

Saat ryhmänohjaajalta tai opintotoimistosta avainkoodin Wilma-tunnuksen luomiseksi, jonka jälkeen pääset kirjautumaan omille sivuillesi. Vaihdathan salasanan heti ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä. Alle 18-vuotiaiden huoltajille lähetetään oma avainkoodi Wilma-tunnuksen luomiseksi, jotta he voivat seurata opiskelijanpoissaoloja ja suorituksia. Huoltaja voi myös lähettää viestejä oppilaitokselle ja opettajille järjestelmän kautta. Wilman käyttöön liittyvissä asioissa sinua neuvoo opintotoimisto.

Jotkut selaimet saattavat varoittaa tietoturvaongelmista Wilmaa avattaessa. Nämä varoitukset ovat aiheettomia – Wilmaan kirjautuminen on turvallista. 

Itslearning-oppimisympäristö

Hyrian verkko-opiskelussa käytetään oppimisalustana Itslearning-oppimisympäristöä. Itslearningin verkko-osoite on hyria.itslearning.com ja löydät linkin ympäristöön myös Hyrian verkkosivujen yläpalkista. Mikäli opintoihisi kuuluu verkko-opiskelua, saat tunnukset ympäristöön omaan edu.hyria.fi sähköpostiisi.