Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuolto on Hyvinkään kaupungin perusturvan ja Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän alaista toimintaa, jonka tehtävänä on huolehtia kokonaisvaltaisesti kaupungeissa sijaitsevien oppilaitosten opiskelijoiden terveydestä. Tavoitteena on edistää opiskelijan hyvinvointia ja hänen terveyttään, turvata ensiapuluonteinen sairaanhoito, ylläpitää terveellistä ja turvallista opiskeluympäristöä ja tulevaa työkykyä. Opiskeluterveydenhuollon toiminta-ajatuksena on tuottaa laadukkaat terveyspalvelut oppilaitoksissa opiskeleville nuorille.

Sinulla on oikeus käyttää Hyvinkään perusturvan ja Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän järjestämiä opiskeluterveydenhuoltopalveluja omassa opiskeluyksikössäsi.

Opiskelijoiden terveydenhoitajat toimivat yhteisöllisessä hyvinvointiryhmässä ja tekevät yhteistyötä opiskeluterveydenhuoltoon nimetyn lääkärin kanssa. Voit käyttää aina myös asuinkuntasi terveyskeskuksen palveluita.

Opiskeluterveydenhuollosta saat apua ja ohjausta seuraavasti:

  • sairauksien toteaminen ja hoito
  • lievät tapaturmat
  • perusrokotteet
  • ehkäisyasiat
  • päihde- ja mielenterveysongelmat.

Hyvinkäällä opiskelijaterveydenhoitaja tekee myös raskaus- ja virtsatestejä sekä ottaa verikokeita (Hb ja verensokeri). Asioidessasi terveydenhuollossa, tietojasi ja kertomaasi käsitellään luottamuksellisesti.

Hyvinkäällä voit varata ajan omalle terveydenhoitajallesi puhelimitse, sähköpostilla, Wilman kautta tai sähköisellä ajanvarauksella. Voit myös käydä vastaanotolla ilman ajanvarausta ilmoitettuina vastaanottoaikoina.

Riihimäellä voit varata ajan omalle terveydenhoitajallesi puhelimitse tai käymällä ilman ajanvarausta ilmoitettuna vastaanottoaikana.

Opiskeluterveydenhuollon käynnit ovat maksuttomia. Riihimäellä peritään kuitenkin todistusmaksuja, esim. ajokorttitodistus. Muut lääkärin käynnit ovat maksullisia yli 18-vuotiaille.

Kiireellistä lääkärinhoitoa vaativissa tilanteissa otathan yhteyttä ensisijaisesti oman asuinkuntasi terveyskeskukseen, lääkärikeskukseen tai sairaalaan.

Hyrian terveydenhoitajien yhteystiedot löydät täältä >>.

Terveystarkastukset

Opiskelijat kutsutaan terveydenhoitajan terveystarkastukseen 1. lukuvuoden aikana sekä lääkärintarkastukseen 1. tai 2. vuoden aikana. Lisäksi oppilaitoksissa tehdään kutsuntojen ennakkoterveystarkastuksia kutsuntaikäisille oman kunnan opiskelijoille. Ulkokuntalaisten opiskelijoiden kutsuntatarkastukset tehdään heidän omissa kunnissaan.

Terveystarkastus sisältää haastattelun ja keskustelun terveyteen ja opiskeluun vaikuttavista asioista, minkä perusteella terveydenhoitaja tai lääkäri voi ohjata opiskelijan tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Perusrokotussuojasi tarkistetaan myös, joten otathan rokotuskorttisi mukaan.

Opiskeluterveydenhuollon lääkäri toimii ennaltaehkäisevässä työssä. Häneltä on mahdollista saada nuorison terveystodistus, mikäli et aikaisemmin ole sitä saanut.

Jos tarvitset oppilaitoksellesi tai työssäoppimispaikallesi sairauslomatodistuksen, tule vastaanotolle. Terveydenhoitaja voi myöntää sairauslomaa, mutta se edellyttää sinulta henkilökohtaista käyntiä vastaanotolla. Sairauslomaa ei myönnetä jälkikäteen.

Lisätietoja opiskeluterveydenhuollosta:

http://www.hyvinkaa.fi/Terveyspalvelut/Valikko-terveyspalveluihin/Opiskelijoiden-terveyspalvelut/
http://www.riihimaenseudunterveyskeskus.fi/rstk/Koulu-ja-opiskeluterveydenhuolto/Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.