Toiminta hätä- ja onnettomuustilanteissa

Opiskelijat perehdytetään oman yksikön pelastussuunnitelmaan. Hätätilanteessa toimimisesta annetaan ohjeet ja pelastautumista harjoitellaan käytännössä.

Havaitessasi uhkaavan tilanteen (esim. tulipalo, vesivahinko, murto, varkaus, uhkaus, yms.) ilmoita siitä välittömästi oppilaitoksen henkilöstölle. Jos tilanne sitä vaatii (esim. tulipalo, sairauskohtaus), soita 112 ja toimi viranomaisten ohjeiden mukaan.

Oppilaitoksen henkilöstö on saanut pelastustyöhön liittyvää alkukoulutusta ja lakisääteinen osuus henkilöstöstä on ensiaputaitoisia. Kiinteistöissä järjestetään säännöllisesti poistumis- ja suojautumisharjoituksia. Hyrian yksiköissä on määräysten mukaiset alkusammuttimet, palopostit ja paarit. Poistumistiet on merkitty.

Tulipalon tai muun rakennuksesta poistumista vaativan tilanteen sattuessa opiskelijat ja henkilöstö siirtyvät rakennuskohtaisten suojeluvalvojien johdolla kokoontumispaikkoihin, aina kuitenkin tuulen suunta huomioiden. Alueelta ei pidä poistua ilman viranomaisen lupaa.

Kouluttaja yhdessä suojeluvalvojien kanssa ohjaa opiskelijat ulos kokoontumispaikalle (päällysvaatteet, laukut ja kassit mukaan). Suojeluvalvojat varmistavat alueittain kiinteistön olevan tyhjä ja tekevät siitä ilmoituksen suojelujohtajalle. Kokoontumispaikalta saa poistua vasta luvan saatuaan.

Tapaturma-, sairauskohtaus- tai onnettomuustilanteessa annetaan tarvittaessa ensiapua ja ilmoitetaan tapahtumasta heti kouluttajalle tai toimistoon tai hätänumeroon 112. Kaikista turvallisuuteen liittyvistä uhkista pitää välittömästi ilmoittaa henkilöstölle (ensisijaisesti opintotoimistoon, kiinteistönhoitajalle, kouluttajalle tai yksikönvastaavalle).

Kaasuonnettomuudessa ulkona olijoiden on poistuttava tuulen alta sivutuuleen, pyrittävä korkeampaan maastoon, liikuttava rauhallisesti ja tarvittaessa hengitettävä kostean vaatteen läpi. Sisällä olijoiden on pysäytettävä ilmastointi ja tuuletus, suljettava ovet, ikkunat ja venttiilit, avattava radio lisäohjeita varten ja vältettävä puhelimen käyttöä. Alueelta ei pidä poistua ilman viranomaisen lupaa.

Säteilyvaaratilanteessa on siirryttävä sisätiloihin ja pysäytettävä ilmastointi ja tuuletus, suljettava ovet, ikkuna ja venttiilit, avattava radio lisäohjeita varten ja vältettävä puhelimen käyttöä. Alueelta ei pidä poistua ilman viranomaisen lupaa.

Tarkemmat ohjeet toiminnasta hätä- ja onnettomuustilanteissa (mm.elvytysohjeistuksen) löydät oppilaitoksen ilmoitustauluilta.


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.