Kone- ja metalliala
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon tavoitteena on, että tutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset perusvalmiudet erilaisiin teknologiateollisuuden tehtäviin. Lisäksi hänellä on ammattikohtainen erikoisosaaminen johonkin tutkinnon työammattiin ja valmiudet oppia uusia taitoja työtehtävien mukaan.

Tutkinnon kohderyhmänä ovat metallialan ammattia uutena ammattina tai ilman alan aikaisempaa koulutusta opiskelevat henkilöt. Myös ammattikorkeakouluopintoja suorittaneet henkilöt voivat laajentaa osaamistaan tällä tutkinnolla tai sen osasisällöillä.

Henkilö, jolla on laaja ja monipuolinen ammatillinen osaaminen, voi osoittaa ammattitaitonsa näytöissä osallistumatta koulutukseen.

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa on mahdollista suuntautua seuraaviin tutkintonimikkeisiin:

Tuotantotekniikan osaamisala, koneistaja

Tavoitteena on, että tutkinnon suorittaja omaa koneistajan ammatin tiedollisen ja taidollisen perusosaamisen työllistyäkseen ammattiin. Hän osaa tehdä työpiirustusten mukaan poraus-, sorvaus-, jyrsintä- ja hiontatöitä sekä manuaalisilla että numeerisesti ohjatuilla työstökoneilla (CNC). Hän omaa myös perustaidot levy- ja hitsaustöistä sekä koneenasennustöistä.

Tuotantotekniikan osaamisala, levyseppähitsaaja

Tavoitteena on, että tutkinnon suorittaja omaa levyseppähitsaajan ammatin tiedollisen ja taidollisen perusosaamisen työllistyäkseen ammattiin. Hän osaa levytöitä, hitsata ja tehdä erilaisia metallirakennetöitä. Hän omaa myös perustaidot manuaalisista koneistustöistä sekä koneenasennustöistä.

Asennuksen ja automaation osaamisala, asentaja

Tavoitteena on, että tutkinnon suorittaja omaa asentajan ammatin tiedollisen ja taidollisen perusosaamisen työllistyäkseen ammattiin. Asennuksen ja automaation osaamisalalla erikoistutaan joko koneasennukseen tai automaatioasennustöihin.

Koneasennukseen erikoistunut asentaja osaa toimia huolto- ja kunnossapitotehtävissä. Hän osaa suorittaa voiteluhuollon toimenpiteitä, käytön ja kunnonvalvonnan mittauksia sekä käyttää kunnossapitojärjestelmää ja toimia sen mukaan. Hän osaa tehdä koneiden ja laitteiden asennuksia ja korjauksia.

Automaatioasennustöihin erikoistunut asentaja osaa soveltaa mekaniikkaa, hydrauliikkaa ja pneumatiikkaa työskennellessään automaatiolaitteiden parissa sekä tehdä automaatioon liittyviä sähkötöitä. Hän pystyy asennuspiirustusten ja kytkentäkaavioiden mukaan rakentamaan annettujen toimintavaatimusten mukaisen automaatiolaitteen tai sen osakokonaisuuden.

Asentaja omaa myös perustaidot levy- ja hitsaustöistä, manuaalisista koneistustöistä sekä sähkömekaanisista asennustöistä.


Lisätietoja:

Koulutuspäällikkö Jarmo Auromaa
puh. 040 760 8664
jarmo.auromaa(at)hyria.fi

Tutkintovastaava Panu Pesonen
puh. 050 526 6041
panu.pesonen(at)hyria.fiKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.