Vaihtoon valmentautuminen

Going Abroad -valmennus

Going Abroad on osa opiskelijoiden valmentautumista ulkomaan vaihtoon ja siksi vaihtoon lähtijöille pakollinen (nuoret, ensisijainen). Going Abroad -valmennus toteutetaan 2 kertaa vuodessa viikonloppukouluna (syys- ja tammikuu, päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin). Mikäli opiskelija ei pääse osallistumaan, valmennus on mahdollista järjestää myös verkko-opetuksena (min. 16 henkilöä). Aikuisopiskelijoille vastaava valmennus tarjotaan verkossa itseopiskeluperiaatteella.

Kurssilla

  • jaetaan tietoa kv-vaihtoprosessin eri vaiheista, asiakirjoista ja toimenpiteistä, matkustuskäytännöistä ja -turvallisuudesta
  • ohjataan oman osaamisen esilletuomiseen kv-ympäristössä, tiedonhakuun kohdemaan osalta, Suomi-tietouden lisäämiseen, verkkotyökaluihin.
  • kannustetaan kieliopintoihin (alueen kieliopintojen tarjoajat, OLS -kielikurssi, ammatillinen sanasto).
  • ohjataan bloien kirjoittamiseen (oppimispäiväkirja vaihdon aikana).


Kurssin aikana opiskelijat työstävät englanniksi ansioluettelon (CV), top-/opiskelupaikkahakemuksen (Motivation Letter), jossa kertovat tavoitteistaan, osaamisestaan ja toiveistaan näin osallistuen ja pohjusten itse top-/opiskelupaikan soveltuvuutta sekä pohtivat miten esitellä Suomea ja suomalaista kulttuuria vaihdon aikana. Valmennuskurssi on laajuudeltaan 2 osp (vapaasti valittava opinto).

Valmennuskurssin lisäksi ohjaava ammatillinen opettaja ja kv-vastaava neuvovat seuraavissa asioissa:

Ammatillinen valmentautuminen (vastuuhenkilö suluissa):

  • Ammatillisten ja omien osaamistavoitteiden määrittäminen (ohjaava opettaja, opiskelija).
  • Työelämässä oppiminen / opinnot kohdemaassa ja näytöt; ohjeistus, suunnitelma ja arviointkriteerit (ohjaava opettaja).
  • Training/Learning Agreement-asiakirjat (kv-vastaava, ohjaava opettaja, opiskelija).
  • Ammatillinen ohjaus, raportointi ja yhteydenpito vaihdon aikana (ohjaava opettaja, kv-vastaava, opiskelija).
  • Ohjeistus kokemuksen levittämiseen vaihdon jälkeen (kv-vastaava, opiskelija).
  • Kv-opintojen tunnistaminen ja tunnustaminen sekä arvioinnin perusteet (ohjaava opettaja, opinto-ohjaaja, koulutuspäällikkö).


Opiskelija käy läpi top -jakson ammatilliset ja henkilökohtaiset osaamistavoitteet ohjaavan opettajan ja kv-vastaavan kanssa. Tavoitteet ja toiveet työtehtävistä, CV, motivaatiokirje ja tutkintotodistuksen liite (+ portfolio kulttuurialan opiskelijat) lähetetään vastaanottavalle partnerille sopivan paikan hankintaa varten. 

Tavoitteena on että opiskelijalla on tiedossa hyvissä ajoin ennen vaihdon alkua paikka, jossa hän tulee työskentelemään, tehtävät, joita hän jaksollaan tekee sekä vastaanoton järjestelyt. Kuitenkin monissa kohteissa työssäoppimispaikan varmistuminen saattaa jäädä viime tippaan ja opiskelija ei pysty valmentautumaan ammatillisesti ennen vaihdon alkua. Syitä viivästymisiin saattaa olla monia, mutta esim. kulttuuriset erot, maiden taloustilanteet ym. voivat viivyttää työssäoppimispaikkojen löytymistä. Eli ole kärsivällinen ja varaudu jo heti alussa viivästymisiin tai jopa viime hetken odotteluun.

Kaikki ulkomaan jakson tarvittavat asiakirjat ja toimenpiteet on koottu lomakkeet ja toimenpiteet -sivulle. Opiskelijan vastuulla on varmistaa, että hänellä on kaikki tarvittavat toimenpiteet tehtynä ja asiakirjat täytettynä ennen vaihtoa, sekä mukana ne asiakirjat, joita tarvitaan vaihdon aikana.

Erityisen tärkeä on Training/Learning Agreement, jonka opiskelija, työpaikalta osoitettu top -ohjaaja ja ohjaava opettaja laativat ennen vaihdon alkua. Sovittavia asioita ovat mm.: osapuolten tehtävät, osaamistavoitteet ja tehtävät, top -jakson ajankohta ja kesto, opiskelijan ohjauksen ja arvioinnin järjestäminen, työaika, ruokailu, työvaatetus, vakuutus, suojavälineet, työnantajalle mahdollisesti maksettavat korvaukset, muut mahdolliset korvaukset.

Kielellinen valmentautuminen:

Opiskelijat tarvitsevat vaihdon aikana erityisesti oman alan ammattisanastoa. Opiskelijoiden toivotaan opiskelevan englantia ja/tai kohdemaan kieltä ennen vaihdon alkua, jotta kommunikaatio vieraassa maassa on sujuvaa. Hyriassa tarjottavien kieliopintojen lisäksi esim. kansalaisopistossa sekä iltalukiossa järjestetään erilaisia kielikursseja kohtuulliseen hintaan. Englanninkielisten oman alan kirjojen lukeminen on suositeltavaa.

Lisäksi osana valmentautumista Eurooppaan suuntaavat opiskelijat osallistuvat pakolliseen kielitestaukseen (OLS = Online Linguistic Support) ja vapaaehtoiseen kielikurssiin tai saavat tukea kielivalmennukseen (lue lisää).

Tutustuminen aikaisemmin maassa vaihdossa olleiden matkakertomuksiin Internetissä (Hyrian kv-blogit) auttaa ennakoimaan tulevaa ja voit pohtia ja varautua esim. kielellisiin ja kulttuurisiin eroihin paremmin. Tutustu myös suomalaiseen koulutukseen, kulttuuriin, tapoihin ja mieti, mitä vastaat ulkomailla Suomea koskeviin kysymyksiin.

Ole aktiivinen! Pyydä hyvissä ajoin vastaanottavan koulun kv-koordinaattorilta hänen opiskelijoiden sähköpostiosoitteita ja kirjoita rohkeasti! Kysy opiskelijoilta yleensä elämään, kulkemiseen, tapahtumiin, kulttuuriin ja ruokaan liittyviä kysymyksiä ja saat varmasti vastauksia ja mahdollisesti jopa ystäviä ennen matkustamista.

Muita käytännön asioita (kv-vastaava ohjeistaa):

Terveysasiat ja rokotukset:

Tiedota kv-vastaavaa heti valituksi tultuasi kaikista mahdollisista erityistarpeista esim. allergiat, lääkitykset ym. Ota myös yhteyttä hyvissä ajoin oppilaitoksen terveydenhoitajaan selvittääksesi tarvittavat rokotukset/todistukset. Orastavat hammaskivut on hyvä hoitaa Suomessa. Pakkaa lääkkeet alkuperäispaketeissa ja ota reseptit mukaan käsimatkatavaroihin (resepteistä kopiot kotiin). Muista desinfiointihuuhde käsille sekä muut peruslääkkeet ja hoitoaineet esim. hyttysenpuremiin.

Muista ottaa selvää, mitä matkailijan ei kannata juoda tai syödä ulkomailla. Hanavesi aiheuttaa turistiripulia melkein joka kohteessa. Juo vain pullotettua vettä ja vältä myös vedellä huuhdeltuja kasviksia esim. salaattia, mikäli et ole varma veden puhtaudesta. Hyria suosittelee maitohappobakteerien syömistä ennen (2vkoa) vaihtoa ja vaihdon aikana. Lisätietoa matkailijan terveysoppaasta.

Passi, vakuutukset ja palkka:

Hanki passi hyvissä ajoin ennen vaihdon alkua ja skannaa henkilötietoaukeama sähköiseen muotoon (mikäli passi katoaa, uuden passin hankinta sujuu helpommin tai mahdollisesti pääset kotiin ilman uuden passin hankintaa kohdemaassa).

Hyria vakuuttaa opiskelijat tapaturmien ja sairauden varalta niin palkattoman työharjoittelun, ulkomailla opiskelun kuin kohdemaan työ- ja koulumatkojen osalta. Lisäksi opiskelijoilla on vastuuvakuutus palkattoman työharjoittelun aikaisia mahdollisia vahinkoja varten sekä vapaa-ajan matkavakuutus. Opiskelijat saavat englanninkieliset vakuutustodistuskopiot EU:n alueelle matkustettaessa Hyrian kotisivuilta ja Kanadaan ja Yhdysvaltoihin matkustettaessa erikseen kv-vastaavalta. Muista, että vakuutukset eivät kata vahinkoja, mikäli olet ollut humalassa tai huumeiden vaikutuksen aikana tapaturman tai vahingon sattuessa.

Pääsääntöisesti työssäoppiminen ulkomailla on osa opiskelijan opintoja Hyriassa eikä siitä makseta palkkaa. Työnantaja ja opiskelija voivat myös tehdä työsopimuksen ja opiskelija voi saada jakson aikana palkkaa. Jos opiskelija saa palkkaa, työnantajan tulee itse vakuuttaa opiskelija top -jakson ajaksi. Mahdollinen palkka voi vaikuttaa opintotuen määrään.

Tuet, apuraha ja budjetti:

Selvitä vaihdon mahdolliset vaikutukset opinto- ja asuntotukeen. Usein tukia saa paremmin ulkomaille.

Apuraha maksetaan opiskelijan tilille apurahasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Opiskelijoiden toivotaan hankkivan lentoliput itse, mutta tarvittaessa lentoliput voidaan varata Hyrian kautta, jolloin lippujen hinta vähennetään apurahasta ennen maksua tilille. Hyria käyttää ainoastaan matkatoimistoa lippuja varatessa.

Tee matkabudjetti. Ota myös selvää omasta pankistasi, mikä on edullisin ja kätevin tapa siirtää rahaa kohdemaahan. Mahdollisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi EU -maksut, VISA, VISA Electron, tilisiirrot tai kansainvälinen pankkiautomaatti- ja luottokortti. Huomaa, että opintotuki maksetaan kuukausittain suomalaiselle tilillesi.

Asuminen ja vuokrasopimukset:

Yleensä partnereilla on tarjolla yksi majoitusvaihtoehto, jonka jälkeen vastuu asunnon hankkimisesta siirtyy opiskelijalle. Jos haluat itse järjestää asunnon vaihtokohteessa, aloita valmistelut ajoissa! Airbnb -palvelun kautta yksityiset henkilöt vuokraavat asuntojaan. Lyhytaikaisissa vaihdoissa harvoin tehdään vuokrasopimusta, mutta vaadi kuitti maksetusta vuokrasta ja mahdollisesta vuokratakuusta.

Matkustaminen, rekisteröityminen kohdemaassa ja vastaanotto:

EU:n alueella ei erillistä rekisteröitymistä tarvita alle 3kk:n vaihdoista. Yli 3kk vaihdoissa EU- ja ETA-maissa oleskeluoikeus rekisteröidään perillä kohdemaassa (paikallisella poliisiasemalla, maksaa noin 50€). EU:n ulkopuolelle matkustettaessa passin tulee olla voimassa koko kohdemaassa oleskelusi ajan, joskus jopa 6 kk kohdemaasta poistumisen jälkeen. Samoin oleskelulupa tulee hankkia ainakin 2kk ennen lähtöä ao. maan suurlähetystöstä Suomessa. Viisumia tai työlupaa ei yleensä tarvita kun EU:n kansalaiset liikkuvat EU:n alueella, muihin maihin matkustettaessa tarve katsotaan erikseen.

Kohdemaan pre-paid puhelinkortti

Ulkomaille saapuessa hanki paikallinen prepaid -puhelinkortti työskentelyyn liittyvää kommunikaatiota varten. Tarkista jo etukäteen, mitä operaattorit laskuttavat Suomessa olevien tuttavien (perhe/kaverit) operaattorien välisistä puheluista. Selvitä ja tallenna kaikki kohdemaan tärkeät puhelinnumerot: yhteyshenkilöt, hätänumero, poliisi, lääkäri, terveyskeskus/sairaala, vakuutusyhtiö sekä kohdemaan Suomen edustusto. Tallenna yhteyshenkilön tiedot mahdollista hätätilannetta varten matkapuhelimeesi, lompakkoosi ja sähköpostiisi ICE (in case of emergency) -merkinnällä. Muista myös antaa paikallinen puhelinnumerosi ja muut tärkeät tiedot vastaanottavan koulun kv-koordinaattorille, työpaikan top -ohjaajalle, Hyrian kv-vastaavalle sekä kaikille muille, jotka osallistuvat vaihtosi järjestelyihin. Rekisteröidy paikallisella poliisiasemalla, mikäli vaihtojaksosi kestää yli 3kk. 


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.