Vaihto-opiskelijan sosiaaliturva

Jos tilapäinen oleskelu ulkomailla opiskelun vuoksi kestää enintään yhden vuoden, opiskelija kuuluu oleskelun aikana suomalaisen sosiaaliturvan piiriin. Alle vuoden ulkomailla opiskelevan oikeus sosiaaliturvaan ratkaistaan ilman erillistä hakemusta opintotuen ratkaisutietojen perusteella. Opiskelijoiden suositellaan ilmoittavan myös lyhyistä vaihdoista Kelaan. Lue lisää

Sairausvakuutus

Suomessa asuvalla on oikeus sairaanhoitoon myös toisessa EU- ja ETA-maassa sekä Sveitsissä tilapäisesti oleskellessaan. Oikeus sairaanhoitoon osoitetaan eurooppa­laisella sairaanhoitokortilla.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa sairaanhoitoa Euroopassa, jos sairastuu äkillisesti tai joutuu tapaturmaan. Kortin avulla saa myös pitkäaikaissairauden vaatimaa hoitoa. Sairaanhoidosta maksat saman hinnan kuin maassa asuvat henkilöt. Kortti käy EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kelpaa julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja sopimuksen tehneissä sairaaloissa.

Jos sairastut ulkomailla -sivuille on koottu maakohtaisia ohjeita terveyspalveluista, lääkkeistä ja sairaankuljetuksesta sekä asiakasmaksuista. Terveyspalveluista kannattaa ottaa selvää jo ennen matkaa.

Jos hoidon antaja ei hyväksy eurooppalaista sairaanhoitokorttia, maksat sairaanhoidon kustannukset itse. Tällöin kyse on yleensä palveluntuottajasta, joka ei kuulu kyseisen maan lakisääteiseen sairausvakuutusjärjestelmään. Kustannuksista voit kuitenkin jälkikäteen hakea sairaanhoitokorvausta Kelasta.

Kortti on ilmainen. Sen voivat tilata Kelasta kaikki Suomen sairausvakuutukseen kuuluvat henkilöt.

Lisätietoja eurooppalaisesta sairaanhoitokortista Kelan sivuilta.


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.