Ajankohtaista

27.4.2017 10.38

Ultrakylmää osaamista opiskelijatyönä

Helsingissä sijaitseva BlueFors Cryogenics Oy on erikoistunut ultrakylmiin jäähdytyslaitteisiin, joilla päästään lähelle absoluuttista nollapistettä, eli −273,15 celsiusastetta. Suurin osa yrityksen valmistamista kryostaateista myydään ulkomaisille tutkimuslaitoksille. Koska yritys on yksi harvoista maailmassa, joka pystyy valmistamaan tämän tyyppisiä laitteita, on moni tuotantoon käytettävistä välineistä pitänyt kehittää ja suunnitella itse. "Meillä on usein ongelma, että emme löydä valmistajaa tarvitsemillemme erikoislaitteille tai niiden osille", kertoo Fine Assembly -yksikön esimies Jussi Miettinen. "Olemme myös kehittäneet, kustomoineet ja valmistaneet tarvittavia laitteita ja osia itse. Yrityksemme on kuitenkin kovassa kasvussa ja aika ei tahdo enää riittää siihen", Jussi jatkaa.

BlueForsin teknikko Mikko Vihtonen opiskeli Hyriassa koneistajaksi ja työllistyi yritykseen. Kun töissä mietittiin sitä, kuka pystyisi valmistamaan kaasulla täytettävien lämpökytkimien täyttölaitteen, osasi Mikko neuvoa kääntymään Hyrian kone- ja metalliosaston puoleen. Näin tehtiin ja Mikko toimi hankkeen päävetäjänä BlueForsin puolella.

Laitteiston suunnittelu ja valmistus hoitui ryhmätyönä

Lämpökytkimien täyttölaitteen suunnittelun ja valmistuksen hoiti osana opintojaan kone- ja metalliosaston aikuisopiskelijaryhmä. Tiiviimmin asiakastyössä olivat mukana opiskelijat Sören Asplund, Janne Sarkkinen, Linda Karppinen ja Sampsa Järnfors. Jotta saataisiin selville, mitä asiakas haluaa ja tarvitsee, Sören työskenteli BlueForsilla muutaman päivän. Näin hänelle selkiytyivät lämpökytkimien täytön työvaiheet ja tarvikkeet, joita työssä tarvitaan. Laitteen pöytärunko tuli BlueForsilta ja Sören suunnitteli laitteiston sijoittelun siihen niin, että kaikelle tarvittavalle on oma paikkansa. Lisäksi suunnittelussa varmistettiin, että työasento on hyvä, prosessi sujuu ja pöytä on vakaa. Janne puolestaan valmisti laitteistoon tarvittavat osat sekä hoiti kokoonpanon. Sampsan vastuulla olivat osien hitsaukset. Laitteiston ohjaukseen valittiin uudenlainen ohjelmoitava logiikka, jonka ohjelmoinnista vastasi Linda. "Projekti oli tosi mielenkiintoinen ja siinä sai todella toteuttaa itseään. Asiakas antoi meille käytännössä vapaat kädet. Toki vuoropuhelu oli aktiivista, me teimme suunnitelmat ja he hyväksyivät ne", kertoo Janne Sarkkinen.

Myös kouluttaja oppi uutta

"Yhteistyö BlueForsin kanssa käynnistyi vuosi sitten. Täyttölaitteen valmistuksessa hyödynnettiin opiskelijoiden erilaista osaamista koneistuksesta automaatioasennukseen", Hyrian kone- ja metallialan kouluttaja Jari Mattila kertoo. "Projekti oli äärimmäisen opettavainen myös kouluttajalle, olen oppinut valtavasti uutta", myhäilee Jari. "Oikeat asiakasprojektit ovat aina mielenkiintoisia ja teemme niitä mielellämme. Tässä tapauksessa asiakkaalla ei onneksi ollut kiire, vaan yritys ymmärsi kyseessä olevan opiskelijaprojektin. Ja kuten tämän tyyppisissä kehityshankkeissa usein käy, aikataulut venyivät kun projekti muuttui ja laajeni".

Pitkä kehitys- ja valmistusprojekti on nyt valmis ja lämpökytkimien täyttölaite luovutettiin asiakkaalle Hyvinkäällä. Laite hoitaa täytön automaattisesti ja nopeasti. "Kyseessä on huomattava ajansäästö ja lisäys tehokkuuteen. Tiesimme mitä tarvitsimme, tilasimme sellaisen ja sellainen myös saatiin", kertoo tyytyväinen Jussi Miettinen BlueFors Cryogenics Oy:stä. 


Luovutus
Laitteen luovutustilaisuus 25.4. Hyvinkäällä. Vas. Jari Mattila, Sören Asplund, Janne Sarkkinen, Mikko Vihtonen ja Jussi Miettinen.


Esittely
Jari Mattila esittelee laitteen ohjausyksikköä

Kädenpuristus
Luovutustilaisuudessa on kouluttajan helppo hymyillä!

Lisätietoja:

Hyria koulutus, kone- ja metallialan kouluttaja Jari Mattila, jari.mattila(at)hyria.fi, puh. 040 719 0802 
BlueFors Cryogenics Oy, sales(at)bluefors.com
www.bluefors.com


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.