Ajankohtaista

7.10.2015 8.29

Työelämälähtöistä pedagogiikkaa arjessa: Mäntsälän kirkon perussiivous

Hyrian laitoshuoltajaopiskelijat Hyvinkäältä ja Järvenpäästä kävivät viime keväänä tekemässä Mäntsälän kirkon perussiivouksen. Perussiivous kattoi kirkkosalin, eteisen, urkuparven, sakastin, kellotornin ja museohuoneen perusteellisen siivouksen. Lisäksi opiskelijat siivosivat kirkon pihapiirissä olevan kalmiston tilat sekä kerhohuoneen.

Opiskelijoita ohjaamassa olleet kouluttajat Sirpa Laiho ja Ranja Köngäs kertoivat, että Hyrian opiskelijat pääsevät tekemään opintojensa aikana paljon käytännön harjoittelua. Yleensä kohteet ovat kuitenkin lähinnä Hyrian omia tai kaupunkien omistamia kohteita, joissa opiskelijat harjoittelevat tavallisempien tilojen ja materiaalien kanssa. Kirkko toi opiskelijoille mielenkiintoista vaihtelua erikoisten materiaalien ja tilaratkaisujen vuoksi. Opiskelijat tutustuivat etukäteen kirkon eri materiaaleihin ja niiden pesutekniikoihin, joita hyödynsivät sitten kirkkoa siivotessa.

Kouluttajat kertoivat monia esimerkkejä kirkon siivoamisen erityishaasteista. Esimerkiksi kirkkosalissa olleet kristallikruunut laskettiin alas katosta ja kristalli kerrallaan pyyhittiin puhtaiksi. Erityisen tärkeää oli, ettei kristalleihin koskettu käsin, vaan jokaisella oli puuvillakäsineet sormenjälkien välttämiseksi. Myös kirkkosalin ikkunat aiheuttivat haasteita siivoajilleen korkeutensa takia. Ikkunat pestiin maasta käsin niin korkealle kuin mahdollista, mutta yläosa täytyi pestä urkuparvelta.  Urkuparvella opiskelijoita puolestaan odotti valkoinen kokolattiamatto, joka pestiin sekä messinkinen kaide, jonka puhdistukseen opiskelijat porukalla pääsivät. Ja kiiltävähän siitä tuli!

Museohuoneessa vanhojen esineiden kanssa tuli toimia erityisen varovaisesti. Sieltä opiskelijat pyyhkivät vain pölyt, eikä esimerkiksi mitään pesuaineita käytetty, etteivät esineet vahingoittuneet. Myös sakastia siivottaessa opiskelijoilta edellytettiin erityistä varovaisuutta, etteivät arvokkaat esineet tai esimerkiksi upeat käsikutoiset pitsiverhot vaurioituneet linoleum-lattiaa pestäessä ja suojatessa. Näiden lisäksi kirkon kellotorni imuroitiin ylhäältä alas ja ikkunatkin pestiin, mutta rakenteiden iän ja kunnon takia vain sisäpuolelta. Ikkunat kun eivät välttämättä olisi kestäneet ulkopuolelta pesun vaatimaa avaamista.

Opiskelijat siivosivat myös kirkon pihapiirissä olevan kalmiston lattiat ja kylmäkaappien ovet. Kaappien sisustakin pestään jokaisen käytön jälkeen, mutta sen työn seurakuntamestari hoitaa itse.

Mäntsälän seurakunnan seurakuntamestari Miika Haukijärvi kertoi, että kouluttajat olivat käyneet aiemmin keväällä kartoittamassa tilat ja ohjeistaneet opiskelijat hyvin. Sovitut työt tehtiin mallikkaasti ja opiskelijat olivat motivoituneita ja oma-aloitteisia. Hän kommentoikin, että yhteistyö Hyrian kanssa sujui heidän näkökulmastaan erittäin hyvin ja on toivottua myös jatkossa.

Juttu: assistenttiharjoittelija, yrityspalvelut Leena Piekkari
Kuvat: kouluttajat Ranja Köngäs ja Sirpa Laiho

Lisätietoja: koulutuspäällikkö, Juhani Remes, p. 050 564 2676

KirkonSiivous


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.