Ajankohtaista

28.9.2012 13.27

Tulevaisuuden työntekijät -aamukahvi kokosi alueen asiantuntijoita

Hyrian Hyvinkään Torikadun toimipisteeseen kokoontui tiistaina 25.9.2012 Tulevaisuuden työntekijät, haasteet työyhteisölle ja johtamiseen liittyvän teeman ympärille joukko alueen yritysten edustajia.

Tilaisuudessa esiintyivät koulutuspäällikkö Erja Lakanen Hyria koulutuksesta ja EilaKaisla Hyvinkään toimipisteen aluejohtaja Marja Heinimäki.

Erja Lakanen kuvasi, miten sukupolvierot haastavat johtamisen nyt ja erityisesti tulevaisuudessa. Ns. suuret ikäluokat ovat olleet mukana työelämässä jo pitkään ja suurimmalla osalla on mittava ura takanaan. Keskustelua herätti erityisesti se, miten tämän sukupolven osaaminen eli ns. hiljainen tieto saataisiin edelleen tuleville sukupolville.  

Monessa yrityksessä on jo pohdittu, mitä haasteita Y-sukupolvi (tämän päivän teinit ja kaksikymppiset) tuovat työyhteisöön. Tämä joukko arvostaa vapautta ja vastuuta, joustavuutta sekä työn sisällöllistä mielekkyyttä. Reaaliaikainen aito palaute ja kehittymistä mahdollistava, tavoitteellinen johtajuus ovat tärkeitä.  Työn ja muun elämän tasapaino on heille olennainen työviihtyvyyden perusta – työajan joustot ja uudistuvat työn tekemisen tavat ovat keskeisiä motivaatiotekijöitä. He ovat tottuneet toimimaan verkostoissa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa. Heille lyhytviestimien käyttö on arkea ja sähköpostia pidetään kömpelönä ja hitaana. Nuorilla on näin ollen paljon opetettavaa suurille ikäluokille, koska viestintäkulttuuri on hyvinkin erilainen ja se saattaa tulevaisuudessa tuoda haasteita.

Keskustelua heräsi aamukahvin äärellä myös siitä, onko työelämän muututtava nuorten tahdissa vai olisiko eläköityvillä vielä siirrettävää tietoa nuorille. Toisaalta teknologian kehittyminen aiheuttaa sen, että työelämän sekä koulutuksen on pysyttävä ajan hermolla.

Marja Heinimäki valotti rekrytoinnin vaatimuksista tulevaisuudessa. Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksen mukaan rekrytoinnin haasteena voidaan katsoa olevan hakijoiden riittämätön koulutus ja työpaikkakohtaisen erityisosaamisen puute. Laajassa keskustelussa talousalueella ovat myös olleet ammattitaitoisten tekijätason osaajien riittävyys. Mietittävä on laahaako koulutuksen ennakointi aina askeleen jäljessä työelämän tarpeita ja koulutetaanko nykyään liikaa mm. korkeakoulututkintoihin?

Mitä työntekijöiltä nyt ja tulevaisuudessa sitten odotetaan? Työterveyslaitoksen tekemän tutkimuksen mukaan vuovaikutus- ja yhteistyötaidot ovat jo nousseet ammatillisen osaamisen edelle. Eli toisin sanoen, hyvät sosiaaliset taidot omaava voi kyllä oppia työtä tekemällä oikeaa osaamista, mutta vaikeampaa se on toisinpäin. Heinimäki nostikin tulevaisuuden tärkeimmäksi kompetenssiksi taidon oppia.

Aamukahvit jatkuvat ti 30.10. klo 8.30-10.00 Hyrian Torikadun Ravintola Onnenhatussa teemalla: Minä, työ ja hyvinvointi. Tuolloin alustukset aiheista: Sosiaaliset taidot luovat hyvinvointia sekä Johda hiljainen tieto voimavaraksi.

Hyriassa on alkamassa marraskuussa Kehity esimiehenä –valmennus, koulutukseen voi vielä hakea Hyrian kotisivujen kautta. Lue lisää koulutuksesta:
http://www.hyria.fi/koulutukset/aikuiset/koulutushaku/kehity_esimiehena_rekrytointi_ja_juridiikka.2133.html

Lisätietoja Hyrian esimies- ja johtamiskoulutuksista sekä urasuunnittelusta:

Hyria koulutus
koulutuspäällikkö
liiketalous ja tieto- ja viestintätekniikka, asiantuntijapalvelut
Erja Lakanen
Puh. 0400 387 675
erja.lakanen(at)hyria.fi


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.