Ajankohtaista

30.3.2015 14.14

Torikadun efektiseinä valmistui opiskelijatyönä

Hyrian pintakäsittelyn opiskelijat Iida Lahtola ja Jenni Vääri suunnittelivat ja toteuttivat tilaustyönä Torikadun toimipisteeseen erilaisille diplomeille, todistuksille ja kunniakirjoille tarkoitetun seinän. Työ tehtiin tilaustyönä ja asiakkaana toimi Hyrian hallinto, idea seinämaalaukseen tuli rehtori Tuula Kortelaiselta. 

Opiskelijat toivat ensimmäiseen asiakastapaamiseen useita mallipohjia, joiden pohjalta ideoitiin yhdessä tilaajan kanssa lopullinen seinä. Väritys toistaa efektiseinän sijaintipaikan, A-talon auditorion aulan värejä ja hauskana yksityiskohtana kehyksen kolmiulotteisessa kuviossa on nähtävissä viitteitä Hyrian logon palloihin.

Iida ja Jenni aloittivat efektiseinän teon maalaamalla käytävän seinään tartuntapinnan pohjamaalilla. Sen jälkeen maalattiin sienillä töpöttämällä kehyksen sisälle harmaa helmiäislasyyripinta. Kun harmaa helmiäislasyyri oli kuivunut, lisättiin pinkit kuviot helmiäislasyyrilla käyttäen apuna leveää sivellintä. Kehyksen reunat rajattiin teipillä ja kehykselle levitettiin erikoispinnoitetta, josta kolmiulotteinen struktuuri muodostuu. Toinen opiskelijoista levitti pinnoitetta ja toinen teki kuviot siveltimellä. Efektiseinän työstämiseen opiskelijoilta meni neljä päivää, josta varsinaista työaikaa oli n. 1,5 työpäivää. Suurimman osan ajasta työn piti antaa kuivua työvaiheiden välillä.

Maalarit
Efektiseinän tekijät: Jenni Vääri (vas.) ja Iida Lahtola

Iida ja Jenni opiskelevat Hyriassa toista vuotta. Molemmilla on suoritettuna jo muun alan tutkinto: Iida on hevosenhoitaja ja Jenni tekstiiliartesaani. Kummallakin maalausalan opinnot ovat edenneet vauhdilla ja tytöt valmistuvat Hyriasta jo tänä keväänä. Iidan alanvaihdon takana on hevosenhoitajan työn raskaus ja huono palkka, lisäksi hän on käsistään kätevä ja harrastanut vapaa-ajallaan nikkarointi – ja maalaushommia. Jenni taas on tutustunut rakennus- ja maalausalan töihin isänsä rakennusyrityksen myötä. 

Sekä Iida että Jenni kehuvat koulutusta paljon monipuolisemmaksi ja käytännönläheisemmäksi, kuin mitä he osasivat etukäteen odottaa. Molemmat kertovat, että opinnoissa painottui oikea tekeminen pänttäyksen sijaan. ”Opiskelu on ollut kivaa, myös omia ideoita on saanut vapaasti esittää ja toteuttaa”, kehuu Iida. ”Odotin, että opiskelu olisi enemmän perusmaalausta telalla, mutta opintoihin on kuulunut paljon myös erityisjuttuja mm. huonekalujen kunnostusta ja koristemaalausta”, kertoo puolestaan Jenni. 

Vaikka molemmat ovat viihtyneet koulunpenkillä hyvin, saavat opinnot jäädä toistaiseksi tähän ja nyt on työelämän vuoro. Iida on saanut kesätöitä samasta saneerausfirmasta, jossa hän oli työssäoppimassa ja Jenni päässee ainakin kesän ajaksi isänsä rakennusfirman palkkalistoille.


Pintakäsittelyalan opettaja Päivi Kalavainen on erittäin tyytyväinen tyttöjen tekemään erikoismaalauksen näyttötyöhön. ”Tytöt ovat todella motivoituneita ja on ollut ilo seurata heidän kehittymistään alan osaajiksi.” sanoo Päivi.Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.