Ajankohtaista

4.5.2011 11.08

Täys kymppi ympäristöosaamisesta

Miten kunnan, koulutusorganisaation tai pk-yritysten palvelu olisi entistä ympäristöystävällisempää? Minkälaisia työkaluja ammattilaiset voisivat hyödyntää ympäristöohjauksessaan? Mitä voidaan oppia maakuntien välisellä yhteistyöllä? Näihin kysymyksiin pureutuu Kymppi – Työkaluja ympäristöystävälliseen palveluketjuun -hanke.


Hankkeen tavoitteena on julkisten palveluiden kehittäminen asiakaslähtöisiksi ja ympäristöystävällisiksi. Hanke edistää tulevaisuuden innovatiivista ammattilaisuutta ja ammattilaisten kouluttamista rakentamalla kumppanuutta oppilaitosten, yhteisöjen, yritysten ja hallinnon välillä. Tavoitteena on luoda kestävää hyvinvointia, turvallisessa osallisuutta edistävässä ja moniarvoisessa yhteiskunnassa, jossa kaikki kantavat vastuuta ympäristöstä. Hanke parantaa kuntien, yritysten ja koulutusorganisaatioiden kykyä tuottaa uusia ja kehittää olemassa olevia ympäristöystävällisempiä palveluja sekä tapoja tuottaa niitä. Se luo uusia toimintamalleja palvelualoille, parantaa työvoiman ammattitaitoa ja vastuullisuutta ympäristöasioissa sekä edistää yhteistyöverkostojen muodostumista. Sen tulokset ovat yleistettävissä ja levitettävissä muihin kuntiin ja koulutusorganisaatioihin. Toimintatapojen muutoksilla ja kehitetyillä työkaluilla haetaan pysyvää vaikutusta ja ne edistävät jatkuvaa uudistumista.


Kymppi -hanketta toteutetaan maakuntien välisenä yhteistyönä. Hankkeen päätoteuttajana toimii Lahden seudun ympäristöpalvelut. Kumppaneina ovat Hämeenlinnan kaupunki, Hyria koulutus Oy ja Valonia – Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus, joilla on omat osaprojektit. Osaprojekteissa on lisäksi mukana useita alueellisia yhteistyökumppaneita.


Aloitusseminaari lähestyy


Lahdessa pidetään 11.5. hankkeen aloitusseminaari yhteistyökumppaneiden kesken, jonka työpajoissa on tarkoitus verkostoitua sekä pohtia parhaita mahdollisia ratkaisuja. Päivän aikana haetaan oivalluksia omasta roolista kestävien palveluiden kehittämisessä, viritetään yhteistyökuvioita ja suunnitellaan, mitä oma organisaatio lähtee seuraavaksi tekemään.


Seuduilla jo tapahtunutta


Keväällä on käynnistetty oppilaitoksen ympäristöasioiden nykytilakartoitus Hyria koulutuksessa Hyvinkäällä. Tavoitteena on löytää ”portinvartijat”, joilla on suurin vaikutus koulutusorganisaation ympäristöasioihin. Hämeenlinnassa kaupungin henkilöstöä haastattelemalla on etsitty merkittäviä lenkkejä omassa palveluketjussaan. Valonia on etsinyt tapaa tavoittaa parhaiten kohderyhmänsä pk-yritykset, joille ympäristöasiat tulisi olla helposti saatavilla. Lisäksi tämän vuoden aikana Lahden seudulla on suunnitteilla pyöräilykampanja kaupunkiorganisaatiossa sekä pohditaan olisiko WWF:n Green Office ympäristöohjelma ratkaisu organisaation ekoarkeen.


Jatkossa kaikkien kumppaneiden kesken järjestetään yhteisiä seminaareja sekä toimintamallien vertaisarviointeja. Hankkeen toiminnoista tiedotetaan kumppaneiden nettisivuilla.


Hanke saa rahoituksensa Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) sekä mukana olevilta kunnilta, yrityksiltä ja muilta toimijoilta. Hanke toteutetaan vuosina 2011 – 2013.


Lisätietoja hankkeesta


Hankkeen päätoteuttaja

Lahden seudun ympäristöpalvelut
projektikoordinaattori Ulla Kananen, ulla.kananen(at)lahti.fi, Puh. 050 383 6494


Hyria koulutuksen osalta

Hyria koulutus
projektipäällikkö Maija Venäläinen, maija.venalainen(at)hyria.fi, Puh. 040 827 0986


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.