Ajankohtaista

3.2.2014 10.29

Oppisopimuksella voi hankkia koulutuksen tekemällä työtä

Oppisopimuskoulutus johtaa samoihin toisen asteen ammatillisiin perustutkintoihin kuin oppilaitoksissa järjestettävä koulutus ja se soveltuu erityisesti sellaisille oppijoille, jotka haluavat oppia käytännön työtehtävissä, eivätkä innostu pelkästään koulussa opiskelusta.


Oppisopimuskoulutus soveltuu sekä jo työssä oleville työntekijöille että määräaikaiseen työsuhteeseen tuleville uusille työntekijöille. Myös yrittäjän on itse mahdollista lähteä oppisopimuskoulutukseen. Yrittäjän oppisopimus perustuu koulutussopimukseen oppisopimuskeskuksen kanssa.


Oppisopimuskoulutukseen osallistuvan tulee olla vähintään 15-vuotias. Yläikärajaa ei ole. Työajan tulee olla vähintään 25 tuntia viikossa. Työtehtävien tulee olla riittävän monipuolisia, jotta opiskelija oppii koulutuksessa vaadittavia asioita. Yrittäjänä mukaan lähtevän tulee tehdä yritystoimintaansa liittyviä työtehtäviä myös 25 tuntia viikossa.


Koulutus kestää neljästä kuukaudesta kolmeen vuoteen riippuen koulutuksen tavoitteista ja opiskelijan aikaisemmasta osaamisesta. Koska oppisopimuskoulutuksessa pääosa oppimisesta tapahtuu työtä tehden, tulee työtehtävien olla sellaisia, että ne edistävät ammattitaidon kasvua tavoitteeksi asetettuun tutkintoon nähden. Työssäoppimista täydennetään tietopuolisella koulutuksella alan oppilaitoksessa.


Työnantajalle korvausta oppisopimusopiskelijasta

Oppisopimuskeskus maksaa työantajalle koulutuskorvausta, jonka suuruus riippuu mm. koulutuksen tavoitteesta ja oppiajasta. Koulutuskorvaus lasketaan jokaiselle opiskelijalle erikseen. Koulutuskorvaus on oppisopimuskeskuksen maksama korvaus työpaikalla tapahtuvasta perehdyttämisestä ja opettamisesta ammattiin. Pääsääntöisesti korvaus on noin 5 – 200 euroa kuukaudessa. Koulutuskorvaus on veronalaista tuloa.


Jos oppisopimuskoulutukseen otetaan työtön henkilö, voi työnantaja hakea myös palkkatukea työ- ja elinkeinotoimistosta. Palkkatuki on noin 700 euroa kuukaudessa työttömän palkkaamiseen. Palkkatuki ja koulutuskorvaus eivät ole toisiaan poissulkevia. Palkkatuki on aina harkinnanvarainen.


Nuorisotakuuseen kuuluu monia nuorten oppisopimuskoulutuksen tukemiseen liittyviä hankkeita, joiden kohderyhmiin kuuluville opiskelijoille maksetaan erisuuruisia koulutuskorvauksia.


Alle 25-vuotiaan kouluttamattoman nuoren oppisopimukseen lisätukea

Opetus- ja kulttuuriministeriö teki vuoden 2013 lopulla lakiuudistuksen, jolla oppisopimuskoulutukseen saadaan uusia mahdollisuuksia kouluttamattomien nuorten työllistämiseksi. Työnantajan näkökulmasta tämä tarkoittaa parempaa koulutuskorvausta  ja sitä, että aluksi ei tarvitse sitoutua pitkään määräaikaiseen työsuhteeseen. Koulutuskorvauksen määrä määritellään tapauskohtaisesti ja se on suuruudeltaan noin 200-400 e/kk.


Lakimuutos koskee alle 25-vuotiasta nuorta, jolla ei ole peruskoulun jälkeistä ylioppilastutkintoa tai ammatillista koulutusta. Näille nuorille oppisopimus mahdollistaa pelkkien perustutkintojen osien suorittamisen koko tutkinnon rahoituksella.


Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työnantaja voi palkata ko. kriteerit täyttävän nuoren esim. 4 - 12 kuukauden työsuhteeseen oppisopimuksella ja nuori suorittaa vaikkapa yhden tutkinnon osan kone- ja metallialan perustutkinnosta. Suomessa voi suorittaa kymmeniä erilaisia ammatillisia perustutkintoja joten tutkinnon osien vaihtoehtoja on satoja, eli mahdollisuuksia on todella paljon. Tutkinnon osien vaihtoehtoja on satoja eli mahdollisuuksia on todella paljon. Koulutusaika riippuu siitä, kuinka monta tutkinnon osaa tavoitteeksi asetetaan.


Jos lyhyen oppisopimusjakson jälkeen näyttää siltä, että opiskelijalla ja työnantajalla synkkaa hyvin ja opiskelija on suorittanut tavoitteeksi asetetun tutkinnon osan, oppisopimusta on mahdollista jatkaa toisen tai kolmannen tutkinnon osan, tai vaikka kokonaisen tutkinnon verran, jolloin opiskelija saa ammattipätevyyden.

Lakimuutos on väliaikainen vuosille 2014-2015.


Hyria auttaa löytämään sopivat oppisopimusparit

Hyria oppisopimuskeskus ottaa vastaan yhteystietoja niin työnantajilta kuin kohderyhmän nuorilta.


Oppisopimustarkastaja haastattelee hakijaa ja tarkistaa nuorelta, että tämä täyttää lakimuutoksen kriteerit. Hän haastattelee myös oppisopimustyönantajaksi ilmoittautuneet ja selvittää minkälaista henkilöä yritykseen etsitään. Kun haastatteluissa löytyy sopivia työnantaja- ja oppisopimusopiskelijapareja, oppisopimuskeskus luovuttaa luvan asianomaisilta saatuaan  yhteystiedot, auttaa  koulutuksen suunnittelussa, järjestää koulutuksen ja on mukana oppisopimuksen solmimisessa.


Lisätietoja

Elina Miettinen, opintosihteeri

040 765 5817,

elina.miettinen (at) hyria.fi


Ajankohtaista oppisopimuksesta >>


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.