Ajankohtaista

20.3.2017 9.53

Opiskelija Marja Jokinen työllistyi kampaamoyrittäjäksi ja työpaikkaohjaajaksi Hyrian oppimisympäristöön

Hyria avasi syyskuussa 2016 Hyvinkäälle uuden Work&Train -oppimisympäristön: parturi-kampaamon ja kauneushoitolan. Oppimisympäristö luotiin ESR-rahoitteisessa Hyvinvointiklinikka -hankkeessa. Opiskelijat tarjoavat opiskelijatyönä W&T Hyrinässä parturi-kampaajan palveluita ja perustason kosmetologipalveluita. Tiloissa on neljä parturi-kampaajan paikkaa ja kolmepaikkainen kauneushoitola. W&T Hyrinän toiminta-ajatuksena on toimia todenmukaisena oppimisympäristönä, jossa harjaannutaan palveluammattiin. Hyrian hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijat perehtyvät alan töihin todellisten asiakkaiden kanssa, harjoittelevat ajankäyttöä ja saavat tärkeää kokemusta asiakaspalvelusta. Lisäksi opiskelijat pääsevät osallistumaan kaikkiin yritystoiminnan vaiheisiin, mm. palveluiden kehitykseen, hinnoitteluun ja markkinointiin.

Myös opiskelijoiden ohjaus on toteutettu W&T Hyrinässä uudenlaisella tavalla: opettajien lisäksi opiskelijoita ohjaa ammatillinen ohjaaja, Marja Jokinen, joka toimii itse parturi-kampaajayrittäjänä samoissa tiloissa.  

Marja Jokinen: ”tämä on minun juttuni”

Riihimäeltä kotoisin oleva Marja opiskeli peruskoulun jälkeen Hyriassa ensin cateringalan palveluvastaavaksi. Ensimmäinen ammatinvalinta tapahtui nuoren naisen omien sanojen mukaan: ”koska en ysiluokan jälkeen keksinyt muutakaan”. Hän ehti työskennellä kahvilan työntekijänä muutaman vuoden, kunnes tuli aika huollattaa hiuspidennykset. ”Kampaamokäynnillä kirkastui yhtäkkiä, että haluan parturi-kampaajaksi. Istuin tuolissa, kampaaja työskenteli pidennyksieni kimpussa ja minä pommitin häntä kysymyksillä. Siitä se lähti: tuumasin, että yrittänyttä ei laiteta, hain ja pääsin Hyriaan opiskelemaan parturi-kampaajaksi. Huomasin heti, että tämä on minun juttuni. Opiskelin nuorten ryhmässä ja opiskelussa oli tosi kiva tekemisen meininki. Opettajat olivat ammattitaitoisia ja rentoja, eikä teoriakaan tuntunut raskaalta koska tiesi, että siitä on hyötyä työssä.”

Hiusalan opettaja Seija Siitonen kertoo, että W&T konseptia suunniteltaessa mietittiin pitkään, kuinka kauneushoitolan työssäoppijoiden ohjaus saadaan toimivaksi, kun opettajat eivät pysty olemaan koko aikaa paikalla. Samaan aikaan Marja osallistui työpaikkaohjaajakurssille. Hän ei olisi tarvinnut enempää opintosuorituksia, opintopisteet olivat jo täynnä, mutta aihe kiinnosti. Opettajat huomasivat Marjan ohjaajan lahjat ja ratkaisu oli löytymässä. ”Seija kysyi minulta, olisinko kiinnostunut W&T yrittäjyydestä. Sain miettimisaikaa yhden yön, mutta en olisi tarvinnut sitäkään – tiesin, että vastaan myöntävästi. Minut suorastaan työnnettiin yrittäjäksi”, nauraa Marja.

Nyt Marja ohjaa oman yritystoimintansa ohella W&T Hyrinässä harjoittelevia opiskelijoita. Kahden roolin yhdistäminen on sujunut yllättävän hyvin. ”Asiakkaani ovat ymmärtäväisiä ja suhtautuvat hyvin, vaikka välillä säntään kesken oman työsuoritukseni neuvomaan opiskelijoita”, kertoo Marja. Marjan omat palveluajat ovat tavanomaista hieman pidempiä, näin hänelle jää aikaa ohjata tarvittaessa työssäoppijoitakin. Myös opiskelijoilta on tullut hyvää palautetta: vähän arempienkin on helppo tulla W&T Hyrinän pieniin ja rauhallisiin tiloihin harjoittelemaan ammattiaan. Lisäksi he tuntevat Marjan entuudestaan ja ohjaustilanteita ei tarvitse jännittää puolin tai toisin.

Järjestelystä hyötyvät molemmat osapuolet

Vaikka yrittäjäksi ryhtyminen tuli Marjalle yllättäen, hyppy tuntemattomaan tuntui turvalliselta. Hyrian tutut opettajat auttoivat, ja auttavat edelleen, kaikessa yrittäjyyteen liittyvissä käytännön asioissa. ”En ole hetkeäkään katunut ratkaisuani”, kertoo Marja. ”Emmekä kadu mekään”, huikkaa opettaja Seija: ”tästä järjestelystä hyötyvät molemmat osapuolet. Saimme opiskelijan työllistettyä ja erinomaisen ohjaajan opiskelijoille – kaikki voittivat!” Marjan viime syksynä alkanut yllätysyrittäjyys on lähtenyt hyvin liikkeelle, hänelle on jo muodostunut oma vakioasiakkaiden asiakaskunta eivätkä hieman opiskelijatyötä kalliimmat hinnat ole aiheuttaneet sekaannusta. Marjan palvelut täydentävät kauneushoitolan muuta tarjontaa ja lisäksi hän voi joustaa työskentelemällä myös iltaisin ja viikonloppuisin sekä kesäaikaan. ”Tämä on juuri se työ mitä haluan tehdä”, huokaa Marja. ”Siisteintä työssäni on isojen mallimuutosten tekeminen, on ihana katsoa kun ihmisen olemus muuttuu ja itsetunto kohoaa uudistuneen ulkomuodon myötä”.

W&TMarjaYrittäjä Marja Jokinen sekä W&T Hyrinän oppimisympäristö
Lisätietoja:

Hyria koulutus, koulutuspäällikkö hiusala, kauneudenhoitoala, Minna Vaittinen, minna.vaittinen(at)hyria.fi, puh. 050 415 3491

Yrittäjä Marja Jokinen, marja.jokinen(at)hyria.fi, puh. 050 4488299, https://www.facebook.com/tmiMarjaJokinen

Hyvinvointiklinikka – hyvinvointialojen osallistava pedagogiikka ja työelämän uudet tarpeet -projekti


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.