Ajankohtaista

25.4.2012 9.52

Opin Ovi Osaamiseen -projektin loppuseminaari 25.4.

Aikuiskoulutus työelämän voimavarana
Opin Ovi -projektit päättymässä – mitä jäi käteen?

”Kun Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuiskoulutukseen tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluilla -kehittämisohjelmaa vuosille 2007 - 2013 valmisteltiin OKM:n ja TEM:in yhteistyönä työllisyysasteen nostamiseksi, oltiin huolissaan erityisesti koulutuksessa aliedustettuina olevista aikuisista, kuten vailla tutkintoa olevista. Tuolloin ajateltiin, että valtakunnalla ei ole varaa menettää yhdenkään työntekijän panosta siitä syystä, että tällä ei olisi työssä tarvittavaa osaamista. Pääteltiin, että koulutustarjonnan viidakkoa perkaamaan tarvitaan entistä tehokkaampaa tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelua. Näitä palveluita lähti kehittämään valtakunnallisesti yli 30 projektia yhteensä n. 26 miljoonan euron panostuksella”, kertoo Kanta-Hämeessä ja Pohjois-Uudellamaalla Opin Ovi Osaamiseen -projektia 2009 - 2012 vetänyt Riikka Michelsson Koulutuskeskus Tavastiasta. Projekti on nyt päättymässä ja järjestää verkostolleen päätösseminaarin ke 25.4. Verkatehtaalla.

Onnistuivatko Opin Ovi -projektit tavoitteissaan?

Eri alueilla toimivat Opin Ovi -projektit painottivat hieman eri asioita työskentelyssään: tehtiin alueellisia aikuiskoulutuksen strategioita, perustettiin aikuiskoulutuksen ohjauspalvelupisteitä, järjestettiin ohjausalan koulutusta, koottiin aikuiskouluttajien verkostoja jne. Kanta-Hämeessä ja Pohjois-Uudellamaalla toimineessa Opin Ovi Osaamiseen -projektissa onnistuttiin rakentamaan kustannustehokkaita ja pysyviä palveluratkaisuja, joiden avulla asiakkaat saavat entistä parempaa aikuiskoulutuksen tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelua. Näitä ratkaisuja esitellään tietoiskumaisesti projektin päätösseminaarissa.

Projektissa kehitetty Koulutustorstai-malli on saanut myös valtakunnallista huomiota. Koulutustorstai on Hämeenlinnan seudun TE-toimistossa torstai-iltapäivisin järjestettävä koulutuksen tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita tarjoava palvelu, jossa TE-hallinnon koulutus- ja ammatinvalinnan ammattilaiset yhdessä oppilaitosten ohjaajien kanssa palvelevat asiakkaita koulutuskysymyksissä. Aina vain pienevistä resursseista huolimatta eri koulutusorganisaatioiden ja TE-hallinnon ohjaushenkilöstö on ollut innokkaasti mukana kokoamassa verkostoa, joka yhteistyön avulla pystyy palvelemaan asiakkaitaan entistä paremmin. ”Tätähän se työ on monilla muillakin aloilla nykyään: maailma on niin monimutkainen ja asiakkaiden pulmat niin moninaisia, että yksittäinen työntekijä harvoin pystyy hallitsemaan koko kokonaisuutta. Tarvitaan siis pieni kylä palvelemaan asiakkaita”, pohtii projektipäällikkö Riikka Michelsson.

Paljon on tapahtunut kolmessa vuodessa ja aikuisohjauksen kehittämisen sijaan on alettu puhua elinikäisestä ohjauksesta, jossa yksilön koulutuspolkua ohjattaisiin peruskoulusta työelämässä tapahtuvaan täydennyskoulutukseen asti. Tässä työssä tarvitaan kaikkien kouluasteiden sekä TE-hallinnon ohjausammattilaisten yhteistyötä. Työtä koordinoivat jatkossa ELY-keskukset. ELY-keskuksen roolia elinikäisen ohjauksen koordinoijana valottaa Opin Ovi Osaamiseen -projektin päätösseminaarissa kulttuuri- ja koulutusasiantuntija Kristiina Juusti Hämeen ELY-keskuksesta.

Lisätietoja
Riikka Michelsson, puh. 050 5504 058, s-posti riikka.michelsson(at)kktavastia.fi
www.opinovi.fi, opinoviosaamiseen.wikispaces.com
LIITE:Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.