Ajankohtaista

12.10.2012 13.53

Onnenhattu -ravintolassa harjoitellaan annosruokien ja à la carten tekemistä

Riistaviikko opetus- ja tilausravintola Onnenhatusta
Viime keväänä nuorten koulutuksen kokkiopiskelijat valmistivat annosruokia opetus- ja tilausravintola Onnenhatussa. Jälleen Karankadun yksikön opiskelijat harjoittelevat à la cartea, sillä he toteuttavat 11.-19.10. Onnenhatussa riistaviikon. Luvassa on mm. sorsaa, ankkaa, siikaa ja lohta herkullisia alku- ja jälkiruokia unohtamatta. Ruokalistan ovat suunnitelleet matkailu- ravitsemis- ja talousalan opiskelijat opettajansa johdolla.

Perustutkinnossa opetukseen kuuluu yhtenä osana annosruokien ja à la carte ruokalajien suunnittelua, esivalmistusta, valmistamista ja näyttävää esillelaittoa. Opetusravintolassa on hyvät puitteet harjoitella ravintolan toimintaympäristössä toimimista, missä asiakkaiden erilaiset tilaukset aiheuttavat painetta keittiössä ja asiakaspalvelussa.

Taustaa opetus- ja tilausravintola Onnenhatusta
Onnenhattu sijaitsee Hyvinkään keskustan läheisyydessä Torikatu 18:sta. Hyrian opetus- ja tilausravintolassa on 120 asiakaspaikkaa, tilava baari ja ravintola. Ravintolassa on täydet anniskeluoikeudet.

Onnenhattu toimii Hyrian aikuisopiskelijoiden ja Hyvinkään Karankadun yksikön nuorten ravintola-alan opiskelijoiden oppimisympäristönä. Tulevat kokit, tarjoilijat ja baarimestarit harjoittelevat oman alansa taitoja aidossa ympäristössä.

Onnenhatussa on tarjolla buffet-lounasta ja lautasannoksia tai à la carte tarjoiluja opiskelijoiden opetussuunnitelman mukaisesti. Asiakkaiksi ovat tervetulleita Hyrian opiskelijoiden ja henkilökunnan lisäksi kaikki asiakkaat. Lähialueen asukkaat ja työntekijät ovatkin löytäneet tiensä Onnenhatun herkkupöytiin.

Ravintolassa järjestetään tilauksesta erilaisia kokouksia, tapaamisia ja perhejuhlia asiakkaiden toiveiden mukaan. Halloween-juhlat, hirvipeijaiset, pikkujoulut ja coctail-tilaisuudet järjestyvät innokkaiden opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteistyöllä.

Kun opiskelijoilla on teoriaopetusta tai työssäoppimisjaksoja, on opetus- ja tilausravintola Onnenhattu suljettu. Tällöin samassa rakennuksessa toimiva lounaskahvila Hyrrä palvelee lounas- ja kahvila-asiakkaita.

Ravintola-alan ammatti kiinnostaa
Hyriassa opiskelee vuosittain yli 400 majoitus- ja ravitsemisalan opiskelijaa ammattiin tähtäävässä koulutuksessa. Hyvinkäällä ja Riihimäellä on ravintola-alasta kiinnostuneille opiskelijoille tarjolla hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta tarjoilijan ja kokin koulutusta. Nuoret opiskelevat ammatillisen peruskoulutuksen perusteiden mukaisesti, aikuiset toteuttavat samoja tutkinnonperusteita näyttötutkinnon mukaisesti.

Aikuiskoulutuksena näyttötutkintoina Torikadulla on mahdollista myös suorittaa, ravintolakokin- , suurtalouskokin tai tarjoilijan ammattitutkinto. Lisäksi voi suorittaa erikoisammattitutkinnoista dieettikokin-, baarimestarin- sekä majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinnon. Alan lyhytkoulutuksena on tarjolla anniskelupaikan vastaavan hoitajan pätevyyskoulutus ja -koe sekä hygieniakoulutus ja hygieniaosaamistesti.

Työllisyystilanne alalla
Matkailu-, majoitus-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualan sekä niihin liittyvän hyvinvointipalvelualan yrittäjien ja työnantajien edunvalvoja ja työmarkkinajärjestö MaRa arvioi alan työllisyystilannetta näin:
”Kasvava matkailu- ja ravintola-ala työllistää ja luo hyvinvointia myös kasvukeskusten ulkopuolella. Ala tarjoaa työtä nyt ja tulevaisuudessa kaikkialla Suomessa – monilla seuduilla matkailu on alueen elinkelpoisuuden edellytys.

Ala on erittäin työvoimavaltainen ja tuo verotuloja valtiolle ja kunnille valtakunnallisesti. Majoitus- ja ravitsemisalan työvoiman määrä on kasvanut viimeisten 15 vuoden aikana 30 prosenttia. Työ- ja elinkeinoministeriö ennakoi alan työllistävän vuonna 2020 jo 170 000 henkilöä ja tuovan verotuloja 7,5 miljardia euroa.” Lisää aiheesta >>

Lisätietoja
matkailu-, ravitsemis- ja talousala, aikuiset
koulutuspäällikkö
Juhani Remes
puh 050 564 2676

opetus- ja tilausravintola Onnenhattu
ruokapalveluesimies
Susan Ruusunen
puh. 045 7731 1138
Tilavaraukset puh. 040 356 1774

matkailu-, ravitsemis- ja talousala, nuoret
koulutuspäällikkö
Anna-Helena Holmström-Savolainen
puh. 050 415 3678

matkailu-, ravitsemis- ja talousala
opettaja
Aija Kingelin
puh. 050 379 5643


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.