Ajankohtaista

4.12.2017 15.32

OAJ:n Hyrian opettajat ry:n laiton työtaistelu jäi torsoksi

Noin 50 Hyrian opetushenkilöstöön kuuluvaa OAJ:n Hyrian opettajat ry:n jäsentä poistui työpaikaltaan klo 12 - 15. Osa heistä kuitenkin keskeytti laittoman työtaistelun ja palasi töihin. Hyriaa työnantajana informoitiin laittomasta ulosmarssista vasta samana aamuna. Työehtosopimuksen voimassaollessa kyseessä on yksiselitteisesti laiton työtaistelu. Hyrian opetushenkilökuntaan kuuluu noin 230 henkeä ja kokonaishenkilöstömäärä on noin 430 työntekijää.

Hyriassa käytiin keväällä hyvässä hengessä ja vaikutukseltaan vähäiset yt-neuvottelut, joissa OAJ oli yhtenä neuvotteluosapuolena. Paikallisosaston luottamusmiehillä ei tuolloin ollut neuvotteluista tai niiden lopputuloksesta mitään huomautettavaa.

OAJ:n Hyrian opettajat ry:n viesti siitä, että Hyria ei olisi noudattanut voimassaolevaa työehtosopimusta tai olisi toiminut lain ja säädösten vastaisesti ei pidä paikkaansa. Myös ammattiosaston väitteet opettajien korvaamisesta ohjaajilla ovat virheellisiä. Ammatillisten ohjaajien käyttö opiskelijan oppimisen tukena on vakiintunut käytäntö Hyriassa. Sama tehtävä on ollut olemassa jo Hyriaa edeltävänä aikana. Hyriaksi yhdistyneissä oppilaitoksissa nimike oli aikanaan ammattimies. Mitään uutta toimintatapaa ei ole luotu.

Hyrian henkilöstö on uudistumisen takana

Tämän päiväinen torsoksi jäänyt laiton työtaistelutoimenpide todisti Hyrialle työnantajana sen, että suurin osa opetushenkilöstöstämme on valitsemamme linjan takana. Valtaosa OAJ:n Hyrian opettajat ry:n jäsenistöstä valitsi mieluummin työnteon kuin osallistumisen laittomaan työtaisteluun. Saamiemme viestien perusteella meille on muodostunut käsitys siitä, ettei yhdistys ole kuunnellut jäseniään, kun se on tehnyt päätöksen ulosmarssista. Kummastusta herättää myös OAJ:n tarve agitoida Hyriaan laiton työtaistelu. Paikallistason luottamusmiehet eivät ole esittäneet asiasta minkäänlaista neuvottelupyyntöä.

Meidän tehtävämme on kouluttaa opiskelijoitamme toimimaan hyvässä yhteistyössä ja opettaa heille työelämän pelisääntöjä. On todella valitettavaa, minkä kuvan pieni ryhmä opettajistamme omalla esimerkillään antaa ammattiyhdistysliikkeen toiminnasta. On hävytöntä ja täysin vastuutonta käyttää opiskelijoita oman edun tavoittelun lyömäaseena.

Hyria on olemassa opiskelijoitaan varten

Hyria on oppilaitoksena olemassa opiskelijoitaan varten. Pedagogisesti pätevä opetus on vain yksi osa koulutuksemme laatua. Hyriassa nuoren tukena on laaja moniammatillinen tiimi, johon kuuluu opettajan ja ammatillisen ohjaajan lisäksi myös opinto-ohjaajia, kuraattoreita, nuorisotyöntekijöitä ja erityisopettajia. Kaikkien työ on yhtä arvokasta ja hyödyttää opiskelijaa ja hänen kasvuaan alansa ammattilaiseksi.

Hyriassa on päätetty varmistaa, että opiskelijat ja koulutuksen laatu kärsivät ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkauksista mahdollisimman vähän. Emme ole vähentäneet opetuksen tai ohjauksen määrää, vaan lisänneet sitä. Meillä Hyriassa kaikki työntekijäryhmät kantavat vastuun opiskelijasta ja hänen valmistumisestaan.

Tämän päiväisen laittoman työtaistelutoimenpiteen vaikutukset Hyrian työntekijöiden ja opiskelijoiden arkeen olivat vähäiset. Olemme kiitollisia siitä tuesta, jota suurin osa henkilöstöstämme osoitti. Näistä lähtökohdista on toiminnan kehittämistä ja uudistamista hyvä jatkaa.

Lisätietoja:

Hyria koulutus Oy
Toimitusjohtaja
Pekka Vaittinen
pekka.vaittinen(at)hyria.fi
Puh. 040 749 3816

 


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.