Ajankohtaista

3.3.2011 14.56

Nuoret ammattilaiset ponkaisevat Paikantajasta töihin

Hyria koulutuksen ESR-rahoitteisessa Paikantaja-projektissa saatetaan ammatillisen tutkinnon suorittaneita nuoria ja työnantajia yhteen. Projektin tavoitteena on auttaa ammattiin valmistuneita nuoria löytämään ensimmäistä työpaikkaa. Paikantaja tarjoaa nuorille konkreettisia neuvoja työllistymisen tueksi, lisää työelämässä tarvittavia taitoja ja laajentaa näkemystä mahdollisista työpaikoista. Paikantajalle on tarvetta, sillä tälläkin hetkellä Hyvinkään – Riihimäen talousalueella on työttömänä noin 200 ammattikoulutettua alle 25-vuotiasta nuorta.


Elokuussa käynnistyneen projektin ensimmäiset Paikantajat päättivät koulutuksensa keskiviikkona 23.2.2011. Ensimmäisessä Paikantaja-ryhmässä oli 15 opiskelijaa, muun muassa sähkö- ja automaatioasentajia sekä datanomeja.
”Ryhmän opiskelijat ovat löytäneet paikkansa työmarkkinoilta hyvin. Koulutuksen aikana työllistyneet ovat sijoittuneet pääsääntöisesti omille aloilleen määräaikaisiin työsuhteisiin, mutta Paikantaja-prosessin aikana on myös täsmentynyt uusia opiskelusuunnitelmia. Muutamalla työnhaku jatkuu edelleen projektin puitteissa”, toteaa hankkeen projektipäällikkö Ulla Lilja Hyriasta tyytyväisenä.


Toinen Paikantaja-ryhmä on meneillään Hyvinkäällä, ja kolmas on juuri aloittanut opiskelut Riihimäellä Hyrian Sakonkadun yksikössä. Seuraavat opiskelijat Paikantaja-ryhmiin valitaan elokuussa. Koulutuksiin hakeudutaan TE-toimiston kautta. Opiskelijaksi voi hakeutua alle 25-vuotias ammatillisen tutkinnon suorittanut riihimäkeläinen, hyvinkääläinen tai hausjärveläinen nuori.


Työnantajat huomio – Paikantaja on rekrytointimahdollisuus

Paikantajassa opiskelevat nuoret ovat kaikki ammatillisen koulutuksen suorittaneita, pääsääntöisesti ensimmäistä työpaikkaansa etsiviä nuoria ammattilaisia. Suurimmalla osalla opiskelijoista on TE-toimiston myöntämä Sanssi-kortti, mikä tarkoittaa, että työnantaja voi hakea TE-toimistosta työllistämistukea nuoren työllistämiseen.


Ammatillisen koulutuksen suorittaneilla nuorilla on hyvä pohjakoulutus, mutta moni saattaa arastella ensimmäistä yhteydenottoa työnantajaan, eikä välttämättä tiedä miten yrityksiä kannattaisi lähestyä. Projektin tehtävä onkin auttaa nuorta ja työnantajaa tutustumaan toisiinsa.


Paikantaja-nuoret lähestyvät työnantajia ensimmäisellä yhteydenottokerralla etsien työssäoppimispaikkoja. Nuoren ottaminen työssäoppimaan ei luonnollisestikaan velvoita työnantajaa mihinkään. Se on kuitenkin erinomainen tilaisuus tutustua työntekijään ilman kustannuksia kahden kuukauden ajan. Samalla nuori saa arvokasta työkokemusta ja mahdollisesti itselleen suosittelijan tulevaisuutta varten. Parhaassa tapauksessa työnantaja toteaa, että hyvälle tyypille aina töitä löytyy.

 

Ottamalla Paikantaja-nuoren työssäoppimaan tai palkkaamalla Paikantaja-nuoren työnantaja saa tuoretta ammatillista osaamista ja motivoituneen työpanoksen. Työnantaja puolestaan antaa nuorelle työntekijälle arvokasta työkokemusta ja auttaa häntä työuran alkutaipaleella.


Hississä huipulle

Riihimäkeläinen Kristian Syrjälä aloitti Paikantaja-opinnot lokakuussa. Kristian on valmistunut oppisopimuksella sähköasentajaksi, mutta vakituisia alan töitä ei ollut löytynyt. Paikantajassa Kristian mietti jatkosuunnitelmiaan, ja työssäoppimispaikka löytyi HP Hissipörssi Oy:stä. Kristian pärjäsi työssäoppimisjaksolla hyvin ja yrityksellä oli tarve palkata työntekijä. Kristianilla oli Sanssi-kortti, joten työnantaja otti yhteyttä TE-toimistoon, haki palkkatukea työllistämiseen ja Kristian sai toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen. Mahdollisesti työsopimukseen liitetään vielä jatkokoulutus hissiasentajaksi oppisopimuksella.


Lisätietoja

Hyria koulutus
Paikantaja projekti
projektipäällikkö Ulla Lilja
Puh. 050 412 1111, ulla.lilja(at)hyria.fi


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.