Ajankohtaista

2.3.2012 9.57

Metallialan koulutus antaa valmiudet moneen tekniikan ammattiin

20-vuotias Toni Heinonen, opiskelee Hyriassa metallialalla kahta tutkintoa samanaikaisesti. Syksyllä 2009 alkaneet opinnot levyseppähitsaajan ja koneistajan ammatteihin ovat loppusuoralla, sillä valmistujaiset ovat tänä keväänä. Toni toteaa, että parasta tulevassa ammatissa on arjen monipuolisuus ja vaihtoehdot eri metalli-alan työpaikkoihin ja tehtäviin.

Toni kertoo ajatuksiaan valinnoistaan ja opiskelusta Hyriassa:

Miksi hait Hyriaan, ja miksi juuri tälle alalle?
”Harkitsin pitkään ja huolellisesti ala-valintaani. Olisi harmittavaa huomata kesken opintojen että tämä ei olisikaan se minun alani. Päädyin metalli-alaan, koska se on monipuolinen ja työtehtäviä on tarjolla kultasepän räpellyksistä aina telakan laivan runkoihin saakka.”

Mikä on ollut haastavinta opiskelussa?
”Ehkä haastavinta on ollut pysyä koulun penkillä, eikä töissä. Olen ollut koko tämän kolmen vuoden opiskeluaikani töissä koulun ohella erilaisissa firmoissa. Joistakin firmoista, missä olen ollut ilta-/viikonlopputöissä, on jopa tarjottu pysyvää kokopäiväistä työpaikkaa.
Kuitenkin koen koulun loppujen lopuksi tärkeäksi ja siksi sinnittelen pienemmin tuloin.”

Millaiset työllistymismahdollisuudet ovat alalla?
”Erinomaiset. Löytyy paljon erilaisia metallifirmoja joissa töitä riittää. Itse menin viime toukokuussa erään konepajan toimistolle kolkuttelemaan ovia työn toivossa.
Kättelin, esittelin itseni, kerroin työkokemuksista ja sain kesätyöpaikan. Kesän jälkeen työnantaja tuli luokseni ja ehdotti, jos koulun ohella haluaisin tehdä heillä töitä - ja sehän passasi.”

Mitä harrastat tai teet vapaa-ajalla?
”Rauta on vapaa-ajallakin kuvioissa mukana, käyn punttiksella noin nelisen kertaa viikossa tai minkä työni ohella kerkeän.”

Terveiset Hyriaan?
”Tahtoisin kiittää metallipuolen mahtavia opettajia näistä vuosista!”

Opiskeluihin haku on juuri käynnissä
”Alan kehitysnäkymät ja työllisyystilanne ovat pitkällä aikavälillä tarkasteltuna hyvät. Ammattitaitoisia osaajia tarvitaankin jatkuvasti lisää”, toteaa metallialan koulutuspäällikkö Jussi Horelli Hyriasta. ”Perinteisesti metalliala yhdistetään raskaaseen ja fyysisesti vaativaankin työhön, mutta nykyajan automaatiotekniikka ja tietotekniikka ovat muuttaneet työskentelytapoja. Työtehtävät ovatkin osittain luettavissa siistiksi sisätyöksi”, jatkaa Horelli.

Hyrian metallialan opettaja Raimo Tammisto kertoo, että kone- ja metallialan työpaikkoja on metalliteollisuusyritysten lisäksi muussa teollisuudessa ja erilaisissa kunnossapitotehtävissä. Metalli- ja elektroniikkateollisuuden kasvunäkymät ovat hyvät. Tuotteiden ja työvälineiden valmistajia, koneiden ja laitteiden asentajia sekä kunnossapitohenkilöstöä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Hyriassa metallialalla voi opiskella hienomekaanikon, koneistajan, koneenasentajan ja levyseppähitsaajan ammatteihin. Ammatillisen perustutkinnon jälkeen opintoja voi halutessaan jatkaa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Levyseppähitsaaja työskentelee usein särmäyspuristimen, levytyökeskuksen, hitsausrobotin ja polttoleikkauskoneen ohjelmointi- ja käyttötehtävissä. Työhön kuuluvat erilaiset tehtävät em. laitteiden parissa sekä teräsrakenne- ja hitsaustyöt. Vastaavasti hienomekaanikon työtehtäviä ovat esim. pienlaitteiden sähköisten ja mekaanisten osien korjaus- ja huoltotehtävät. Koneenasentaja työskentelee mm. vientiasennustehtävissä, kaluston kokoonpano- ja kunnossapitotehtävissä sekä erilaisten koneiden, laitteiden ja jopa kokonaisten tuotantolaitosten käynnissäpitotehtävissä.

Yhteishaku käynnissä maaliskuun puoliväliin
Ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin haetaan yhteishaussa. Hakuaika syksyllä 2012 alkavaan ammatilliseen koulutukseen on 27.2.-16.3.2012. Hyrian koulutustarjontaan voi tutustua tarkemmin kotisivuilla >>

Hyriaankin haetaan nettihakupalvelun kautta osoitteessa www.haenyt.fi. Pääsy-, soveltuvuus- ja kielikokeet järjestetään 23.4.-25.5.2012 välillä. Tulokset hakijoille ilmoitetaan aikaisintaan 14.6.2012. Hakijoiden on ilmoitettava opiskelupaikan vastaanottamisesta oppilaitokseen viimeistään 28.6.2012.

Kesän täydennyshaku syksyllä 2012 alkavaan koulutukseen on kesän täydennyshaussa 6.–13.7.2012.

Lisätietoja

Hyria koulutus

Metallialan koulutus
koulutuspäällikkö Jussi Horelli
Puh. 040 551 6411
opettaja Raimo Tammisto
Puh. 050 564 9497

Yhteishaku
opetuspalvelujohtaja Markku Loiskekoski
Puh. 040 704 8807

sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)hyria.fi


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.