Ajankohtaista

22.1.2018 13.53

Metallialalla menee hyvin: töitä on enemmän kuin tekijöitä

hitsaus2


Hyrialla ja alueen metallialan yrityksillä yhteinen huoli alan vetovoimasta

 

Hyria ja Hyvinkään-Riihimäen alueen kone- ja metallialan yritykset tapasivat aamukahvien merkeissä marraskuun lopulla. Tilaisuudessa nousi jälleen esiin yhteinen huoli alan vetovoimasta erityisesti nuorten keskuudessa. Nuoria ei enää metallialan opiskelu kiinnosta ja hakijamäärät vähenevät vuosi vuodelta. Sama suuntaus näkyy myös aikuiskoulutuksen puolella. Yritykset tarvitsevat työvoimaa, mutta sitä ei ole tarpeeksi saatavilla. Kyse on valtakunnallisesta ilmiöstä, joka koskettaa myös Hyvinkään ja Riihimäen aluetta. Sekä seudun suuret vientiyritykset että pienemmät toimijat tarvitsevat kipeästi osaavaa työvoimaa. Vuosittain eläkkeelle jää enemmän ihmisiä kuin uusia työntekijöitä tulee työmarkkinoille.  

 

Olennaisinta on halu ja kyky oppia uutta

 

”Metallilla menee tosi hyvin tällä hetkellä!”, muistuttaa aamukahville osallistunut yrittäjä Erja Eiro Riihimäen Ritema Oy:ltä. ”Olemme laajan palvelun metallitalo Riihimäellä. Valmistamme tuotteita ja komponentteja sekä koneistamme ja pulverimaalaamme tuotteita. Laaja palvelutarjontamme edellyttää henkilöstöltämme monipuolista osaamista ja intoa oppia uutta sekä kehittää työtapoja. Etsimme jatkuvasti joukkoomme alasta kiinnostuneita, oppimishaluisia ja käsistään käteviä tekijöitä. Työtehtävät vaihtelevat paljon. Esimerkiksi viime aikoina olemme palkanneet henkilöitä ohjelmointiosaamista vaativaan koneenkäyttöön, monipuoliseen hitsaustyöhön, kokoonpano- ja pakkaamotehtäviin sekä teolliseen maalaamiseen. Emme odota täydellistä osaamista vaan meille tullaan töihin perehdytysohjelman kautta, jonka jälkeen koulutamme henkilöstöämme yhtiön tarpeen ja henkilön oman halun mukaan. Tulevaisuudessa tulemme tarvitsemaan lisää työvoimaa toiminnan kasvaessa. Palvelemme asiakkaita niin kotimaassa kuin ulkomailla, joten edellytämme jonkinlaista englannin osaamista. Tärkeintä on kuitenkin innostunut ja kehityshakuinen asenne”, kertoo Erja Eiro.

 

Myös metsästys- ja tarkkuusasevalmistaja Sako Oy:n HR-koordinaattori Annika Rautio on samoilla linjoilla: ”Kun palkkaamme uusia henkilöitä, hyvä työmotivaatio ja kunnianhimoinen asennoituminen työn laatuun ratkaisevat. Alalla olennaisinta on kuitenkin halu ja kyky oppia. Silmän ja käden hyvästä yhteistyöstä on metallialan töissä ehdottomasti etua. Teknologian ja robotiikan lisääntyessä tuotantomenetelmät kehittyvät, mutta varsinaisia käsitöitäkin vielä löytyy pitkään konepajoilla. Sakolla tyypillisimmin avoimet paikat ovat tuotannon puolella CNC-koneistajien tehtäviä. Meillä CNC-koneistajat käyttävät useampia robottipanosteisia työstökeskuksia.  Palkkaamme myös viimeistelijöitä, lataajia ja koneenhoitajia. Sakolla viihdytään ja työurat ovat pitkiä. Uskon, että Riihimäen alueella ala työllistää varmasti myös tulevaisuudessakin. Sarjatuotanto kehittyy ja toisaalta myös asiakkaan yksilöllisten toiveiden mukaisia, räätälöityjä tuotteita valmistetaan tulevaisuudessa vielä enemmän.”

 

Suomen Terästekniikka Oy toimii Hyvinkäällä ja keskittyy konepajatuotantoon, monipuoliseen pintakäsittelyyn ja kunnossapitoon sekä valmistaa erikoistuotteita kemialliseen puhdistukseen. Toimitusjohtaja Markku Vainikaisen mukaan yrityksellä on erityisesti tarvetta vaativat hitsaus- ja levysepän työt hallitseville. ”Hyvinkään-Riihimäen alueella on metallialalla pitkät perinteet. Sijaintimme on loistava ja tarjoaa esim. vientitoiminnan harjoittamiseen hyvät edellytykset. Yhteistyökumppanien löytämiseen ja verkostoitumiseen alueella on erinomaiset mahdollisuudet. Kädentaitoja ja korkeatasoista osaamista tarvitaan metallialalla myös tulevaisuudessa, siinä voi olla Suomen suuri mahdollisuus menestyä”.

 

Metalliala tarvitsee moniosaajia

 

Metallialasta tulee monelle mieleen edelleen vanha käsitys sotkuisista ja meluisista työpajoista sekä rasvanäppiduunareista likaisissa haalareissaan. Nykyaika on usein kuitenkin jotain ihan muuta: siisteissä työympäristöissä ohjelmoidaan tietokoneen avustuksella CNC-koneita, ohjataan robotteja sekä tehdään vaativaa kokoonpanotyötä. Perinteiset työtehtävät muuttuvat ja vaatimukset kasvavat, samalla työntekijän ja toimihenkilön rooli on hämärtymässä. Metalliala sopii hyvin myös naisille. Se tarjoaa tasa-arvoisen ja samapalkkaisen työpaikan.

 

Hyria on rakentanut metallialan koulutuspolkuja erilaisille opiskelijoille

 

Hyria tarjoaa laajan kattauksen metallialan koulutuksia. Ammatillisten perustutkintojen lisäksi tarjolla on ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja. Lisäksi on mahdollista suorittaa hitsauspätevyyksiä, kansainvälisiä hitsaustutkintoja ja erilaisia lyhytkoulutuksia esim. CNC-tekniikan ja CAD/CAM-ohjelmoinnin aloilla.

 

Hyriassa metallialan koulutusta on jatkuvasti kehitetty ja monipuolistettu. Alalle on rakennettu opintoihin polkuvaihtoehtoja, jotka johtavat opiskelijan kiinnostuksen mukaan työllistymiseen, jatko-opintoihin ja yrittäjyyteen.

 

”Olemme saaneet yhteishaussa kohtuullisesti opiskelijoita. Kuitenkin hakijamäärät ovat vähentyneet vuosi vuodelta. Hyvinkäällä hakijoita on hiukan enemmän kuin Riihimellä”, kertoo Hyrian tekniikan ja liikenteen alan koulutuspäällikkö Jarmo Piipponen. ”Nuorilla on yleensä se käsitys, että metallialan työ on epäsiistiä ja raskasta. Myös uutisissa näkyneet laajat irtisanomiset ovat vahingoittaneet alan mainetta. Metallialalla menee kuitenkin tällä hetkellä erittäin hyvin ja töitä on enemmän kuin tekijöitä. Teemme tiivistä yhteistyötä alueemme yritysten kanssa, työssäoppimisen lisäksi opiskelijamme tekevät yrityksille yhä enemmän oikeita asiakastöitä ja -projekteja. Osaavat opiskelijat työllistyvät usein jo suoraan koulun penkiltä työssäoppimispaikkaansa”, jatkaa Jarmo Piipponen.

 

Ammattikoulutus mahdollistaa jatko-opinnot yhtä lailla kuin lukio-opinnot. Alueellamme on tarjolla myös monipuolista metallialan jatko-opintokoulutusta. Mikäli esimerkiksi ammattikorkea kiinnostaa, Hyria on rakentanut yhdessä HAMKin kanssa Nopeammin insinööriksi –polun eli Hyriassa voi suorittaa HAMKin insinööriopintoja jo ammatillisen koulutuksen aikana. Myös työnantajat jatkokouluttavat innostunutta työntekijää mielellään.

 

 

Lisätietoja:

 

Hyria koulutus
Koulutuspäällikkö Jarmo Piipponen
jarmo.piipponen(at)hyria.fi


Hae Hyriaan yhteishaussa, valmistu alalle joka työllistää hyvin!


Kone- ja metallialan tehtäviin valmistavia perustutkintoja on Hyriassa kaksi. Klikkaa lukeaksesi tarkemmin ja hae yhteishaussa Hyriaan.


Jos et voi hakea yhteishaussa, tarjoamme monia eri vaihtoehtoja jatkuvan hakumme kautta.

Tutustu tarjontaan tästä.


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.