Ajankohtaista

24.9.2012 15.25

Lisää Luomua seminaari 1.10.

Luomulla jo kymmenesosa Uudenmaan pelloista

Luomutuotanto on kasvussa koko Suomessa, niin myös Uudellamaalla. Eviran ennakkotietojen mukaan luomun viljelypinta-ala maakunnassa on tänä vuona noussut lähes 20 000 hehtaariin, mikä on yli kymmenen prosenttia maakunnan kokonaisviljelyalasta. Luomutilojen lukumäärä lisääntyi yhdeksän prosenttia viime vuodesta ja on nyt 358.  
Luomun kasvavan kysynnän takia sekä luomutuottajia että -valmistajia tarvittaisiin Uudellemaalle vielä reippaasti lisää. Maakunnassa on vasta vähän esimerkiksi luomumaidon ja -naudanlihantuotantoa, ja myös luomuperunalle olisi runsaasti kysyntää. Lähes huutava pula on uusmaalaisista luomuvihanneksista ja -marjoista.

Lisää luomua -kiertue tarjoaa tekemisen eväitä

Uusien tuottajien ja elintarvikevalmistajien kynnystä lähteä mukaan kasvaville luomumarkkinoille pyritään madaltamaan Lisää Luomua! -kiertueen seminaarissa, joka järjestetään Hyvinkäällä maanantaina 1.10. Tarjolla on tulevaisuudenvisioita, käytännön tietoa luomutuotannosta ja mahdollisuuksia verkostoitua maakunnan muiden luomutoimijoiden kanssa.

Seminaarin yhteydessä osallistujat voivat tutustua alueellisten luomutoimijoiden infopisteisiin ja osallistua työpajoihin, joissa keskustellaan luomutuotannon mahdollisuuksista ja puretaan sen pullonkauloja asiantuntijoiden avustuksella. Työpajoissa pohditaan mm. luomun markkinatilannetta ja kysyntää sekä yrittäjien haasteita. Työpajojen teemoina ovat liha, maito ja luomutuotantoketjun yhteistyö.

Lisää luomua -seminaari käynnistää samalla valtakunnallisen Luomuviikon, jonka aikana luomu on näkyvästi esillä useissa kaupoissa, ravintoloissa ja tapahtumissa. Esimerkiksi Hyria tarjoaa oppilaitoksissaan luomuviikon aikana mahdollisimman luomupitoisia aterioita opiskelijoilleen.

Lisää luomua - kiertueen seminaari

Seminaarin ohjelma:
aika: maanantai 1.10.2012 klo 10–12
paikka: Hyria koulutus Oy:n luonnonvara- ja ympäristöalan toimipiste (Uudenmaankatu 249, Hyvinkää)

9.00 Kahvitarjoilu

10.00-12:00 Seminaari, jossa puhujina Pro Luomun hallituksen pj. valikoimajohtaja Ilkka Alarotu/ SOK, valtiosihteeri Risto Artjoki/ maa- ja metsätalousministeriö, kauppias Asko Kuusisalo/ K-Citymarket Hyvinkää, Miska Kuusela/ Helsingin mylly, keittiömestari Ilari Paananen/ Sid Lab BarLaurea, isäntä Gustav Rehnberg/ Gårdskullan tila, luomuneuvoja Esa Partanen/ ProAgria Uusimaa

LUOMULOUNAS

13:30-15:15 Iltapäivällä työpajojen vetäjät kutsuvat yhteiseen keskusteluun: miten päästään tavoitteeseen kolminkertaistaa luomumarkkina vuoteen 2015, naudanlihantuottaja Aarne Schildt/Bosgård Charolais, luomumaidontuottaja Arja Peltomäki ja puheenjohtaja Jukka Lassila/Luomuliitto

Seminaarin puheenjohtajana toimii MTK:n luomuvaliokunnan puheenjohtaja Arto Hanelius.

Lisää luomua -seminaari on maksuton. Päivän järjestävät yhteistyössä ProAgria Uusimaa ry:n Maaseutuyritysten koulutushanke, Pro Luomu ry:n Luomualan koordinaatiohanke ja Hyria koulutus Oy:n Lähiruokatreffit-hanke.
Hankkeita rahoittavat: Uudenmaan ELY-keskus Manner-Suomen Maaseudun kehittämisohjelmasta ja Euroopan sosiaalirahastosta sekä Maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju.

Lisätietoja

toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila/ProLuomu ry, puh. 040 581 9252, marja-riitta.kottila(at)proluomu.fi
yritysneuvoja Susann Mantere/ProAgria Uusimaa, puh. 020 747 2506, susann.mantere(at)proagria.fi


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.