Ajankohtaista

8.3.2017 9.12

Leijonat pakohuoneessa – yrittäjyydestä tulossa unelmaduuni työttömille nuorille

Pakohuonepelit kasvattavat nopeasti suosiotaan suomalaisten ajanvietteenä. Kyseessä on maailmanlaajuinen ilmiö ja pelipaikkoja on perustettu viimeaikoina ahkerasti ympäri Suomea. Pelin perusideana on sulkea ryhmä ihmisiä lukittuun huoneeseen, josta ulos pitäisi löytää erilaisten vihjeiden avulla tietyssä ajassa. Huoneen teema voi olla esimerkiksi kauhuelokuva tai murhamysteeri.

Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön HRAKSin pajalla valmennettavilla nuorilla syntyi ajatus pakohuoneesta. Idea sai tuulta alleen Hyrian, HRAKSin ja Laurean yhteisessä EU-rahoitteisessa Motive-hankkeessa, joka etsii uusia keinoja tukea nuorten työelämään siirtymiseen. Pakohuonetta testattiin Motiven järjestämässä Self Made Day -yrittäjyysinfopäivässä viime vuoden lopulla ja konsepti sai osallistujilta innostuneen vastaanoton. ”Pakohuoneen kävi läpi 60 henkilöä ja porukka tykkäsi. Osaa, jopa aikuisia, pelotti oikeasti”, kertoo pakohuoneen käsikirjoituksen laatinut Ilja Pitkälä.

Iljalla, kuten lähes kaikilla muillakin HRAKSin puolelta tulevilla kolmella tiimiläisellä on vahva taiteellinen tausta. Ilja on opiskellut näyttelemistä ja ohjaamista sekä tehnyt kumpaakin myös käytännössä. Media-assistentti, näyttelijä Sonia Reijonen on mukana Hyvinkään harrastelijateatterin toiminnassa ja merkonomiopiskelija Jani Raukola on vastannut pakohuoneen lavasteiden rakentamisesta. Vankkaa liiketoimintaosaamista tiimiin tuo Laurean tradenomiopiskelija Susanna Wallin, jolla on yrittäjätausta sekä pitkä kokemus myyntityöstä ja taloushallinnosta. ”Olin jo pidemmän aikaa etsinyt yritysideaa. Kun kuulin pakohuonesuunnitelmasta, kiinnostuin heti ja halusin mukaan yritykseen”, Susanna muistelee.

Yritysidea herätti kiinnostusta Leijonan luolassa

Nuoret pääsivät esittelemään yritysideaansa liike-elämän vaikuttajille tammikuussa Hyvinkäällä järjestetyssä Rekry 100 -tapahtumassa. Leijonan luolassa pakohuonekonseptin kiinnostavuutta arvioi viisi paikallista leijonaa: Riihimäen-Hyvinkään Kauppakamarin toimitusjohtaja Anne Pevkur, Lopen kunnanjohtaja Karoliina Frank, Sveitsin alueen kehityshankkeen vetäjä Kari Järvenpää, yrityskiihdyttämö First Round Oy:n johtaja Timo Liukko ja Riihimäen kaupungin elinkeinojohtaja Mika Herpiö. Idea herätti vaikuttajissa kiinnostusta ja seuraavaksi askeleeksi sovittiin pakohuoneen testaus leijonavoimin.

Leijonat tarjosivat nuorille eväitä eteenpäin

Nuoret tarjosivat paikallisille leijonille pakohuone-elämyksen HRAKSin Uudenmaankadulla sijaitsevan Nasta-talon ullakolle rakennetuissa lavasteissa. Osallistujat heittäytyivät innolla mukaan hyytävään tarinaan. Ratkaisun löytymisen ja huoneesta ulospääsyn jälkeen kokoonnuttiin yhteiseen palaveriin, jossa Kari Järvenpää ja Timo Liukko sparrasivat tulevia yrittäjiä ja esittivät lisäkysymyksiä liikeideaa koskien. Erityisesti pakohuoneen taiteellinen toteutustapa, muunneltavuus ja räätälöintimahdollisuudet saivat kiitosta. ”Tilaisuus oli tarpeellinen ja pani meidät miettimään vielä tarkemmin, mihin suuntaan ja millä keinoin konseptia lähdetään kehittämään”, summasi nuorten tiimi. ”Uskomme vankasti ideaamme, siinä on loputtomasti mahdollisuuksia ja vain mielikuvitus on rajana. Ilman HRAKSin tukea emme olisi tälle tielle lähteneet, nyt hauskasta ajatuksesta on tulossa unelmaduuni!”

Pakohuone


Lisätietoja: Motive-hanke, hankekoordinaattori Tea Nikulainen, tea.nikulainen(at)hraks.fi, puh. 040 1832 372


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.