Ajankohtaista

19.12.2017 9.52

Kuva-artesaanien Korjattava! -näyttelykokonaisuus Hyvinkäällä

Hyrian kuva-artesaaniopiskelijat ovat toteuttaneet tekstiilitaideprojektin ja –näyttelykokonaisuuden. Näytteillä oleviin töihin voi tutustua Willassa (Citymarketin edusta), Hyrian Karankadun yksikössä, Hyvinkään pääterveysasemalla, Bar Zoomissa ja Hyvinkään pääkirjaston lastenosastolla.

Näyttelyiden pituus vaihtelee: osa on nähtävissä vain 21.12.2017 asti, osa teoksista on esillä 5.1.2018 asti.

Materiaalina tekstiili 

Tekstiili on materiaalina tuttu. Kangas herättää mielikuvia lämmöstä ja pehmeydestä. Sillä myös suojaudutaan katseilta ja sääolosuhteilta. Käsityötekniikoista mieleen tulevat vanhat ajat, mummot neulomassa keinutuolissa. Nykyaikana käsitöiden tekeminen ei ole meille enää välttämättömyys, vaan se on monien harrastus, rentouttava ja jopa meditatiivinen tapa luoda jotain uutta ja nähdä kättensä jäljet.

Taiteessa vanhat ja uudet käsityötaidot ovat suorastaan trendi: tekstiilitekniikat eivät ole taiteessa vain tekstiilitaiteilijoiden etuoikeus, vaan pehmeää materiaalia käyttävät hyvin monenlaiset kuvataiteilijat ympäri Suomen ja koko maailman. Ei ihme: tekstiili on monimuotoista, huokeaa, ekologista ja ennen kaikkea kiinnostavaa, sillä se kantaa usein itsessään merkityksiä, joista taiteilija voi jalostaa mitä vain, aina kauniista kantaa ottavaan.

Tekstiilitaideprojektin toteutti päättävä kuva-artesaaniopiskelijaryhmä

Tekstiilitaideprojektin toteutti Hyrian päättävä kuva-artesaaniopiskelijaryhmä. Tehtävänä oli tutkia tekstiilin mahdollisuuksia taiteen ja ilmaisun välineenä ja asettaa teoksensa julkisesti näytteille. Projektin töistä muotoutui näyttelykokonaisuus Korjattava! ympäri Hyvinkäätä. Yksittäiset teokset lähestyvät monitulkintaista aihetta eri kulmista.

Opiskelijat Heka Auvinen, Jenni Julkunen, Hanna Sipiläinen ja Lukas Sulopuisto tuovat taiteilijan sisäisen maailman, sen kaaoksen ja häilyvyyden, näkyvälle paikalle Willaan, Citymarketin edustalle. Musta kuutio kätkee sisäänsä hurlumhein, joka heijastelee myös useimpien suomalaisten joulunalustunnelmia.

Jasmin Gummerus käsittelee teoksessaan tuntemuksia unen ja valveen rajamailta, unia joista muistamme vain katkonaisia aavistuksia. Kirjottu seinävaate on nähtävillä pääterveysasemalla. Seinävaatteen muodossa mielen maailmaan kurkistavat myös Janette Heinä, Pipsa Kananen ja Satu Korvenaho, jotka tuovat pääkirjaston lastenosaston seinälle fantasiamaailmaa neliosaisella teoksellaan.

Melissa Jussila ja Anni Heinämäki ovat luoneet Hyrian tiloihin huoneen, johon on vaatteilla rakennettu kuvitteellisen tarinan näyttämö. Niin ikään Hyrian tiloissa on esillä Minna Kaipaisen tekstiilikollaasi, jonka innoittajina ovat nuorena kuolleet pop-kulttuurin legendat. Käsitellessään näitä palvottuja, herkkiä taiteilijasieluja pehmein, osin arkisin materiaalein hän tuo heidät konkreettisemmiksi, lähemmäs katsojaa. Juho Koukkarin kankainen koiraveistos Sekarotuinen muistuttaa toisen ihmisen hyväksymisenä itsenään. Teos ottaa myös kantaa rasismia vastaan.

Ida Niemen jouluaiheisen veistossarjan kantaaottavuus on kuin huutomerkki. Sukkahousuista ommellut, sadomasokistisiin asuihin puetut tuhmat Korvatunturin asukkaat Bar Zoomissa muistuttavat kaupallisen joulun raadollisesta puolesta, hikipajoista joissa monet toivelahjat tuotetaan.

Minttu Rastaan teos Karankadun Hyrian aulassa on lähes luonnollisen kokoinen, ommeltu ihmishahmo, josta purkautuu jotain punaista, kuin sisällä pidetyt tunteet, jotka ryöpsähtävät impulsiivisesti meistä ulos tahdostamme riippumatta.

Lisätietoja: 

Hyria koulutus
Salla Lehtinen, opettaja, kulttuuriosasto
Puh. 050 5215848
salla.lehtinen(at)hyria.fi

Korjattava


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.