Ajankohtaista

3.1.2019 14.12

”Kerrankin joku kuulee mua!” Etsivän nuorisotyön ohjaajat ja opiskeluhuolto opiskelijan apuna

Hyriassa on panostettu opiskelijan tukitoimiin. Teemme yhteistä työtä Hyria säätiön kanssa ja opiskelijoidemme apuna on laaja asiantuntijoiden verkosto. Vuoden 2018 alusta sekä Hyvinkäällä että Riihimäellä aloittivat Hyrian omat oppilaitosetsivät Viivi Ahde, Kristian Markio ja Ella Jormalainen. Viivi kiertää Hyrian neljässä Hyvinkään yksikössä, Kristianin ja Ellan työhuone sijaitsee Riihimäellä Sakonkadun yksikössä. Toki hekin liikkuvat tarvittaessa.

”Meillä on täällä Riihimäellä, Hyrian Sakonkadun yksikössä, varsinainen huoltosuora”, nauraa etsivän nuorisotyön ohjaaja Ella Jormalainen. ”Samalla käytävällä sijaitsee nimittäin etsivien työhuone, terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotto sekä kuraattorin ja erityisopettajan huoneet.

Monta kertaa on käynyt niin, että kun opiskelija tulee juttelemaan meidän etsivien kanssa, talutamme hänet suoraan terkkarin tai kuraattorin puheille. Meidän sisäinen yhteistyö sujuu ja pystymme puuttumaan opiskelijan ongelmaan tosi nopeasti”, jatkaa Ella.

Etsivien näkyminen yksiköiden arjessa on helpottanut sekä opiskelijoita että omaa henkilökuntaa. ”Opiskelijan on helpompi lähestyä etsivää, kun hän on jo näöltä tuttu. Myös meidän muun opiskeluhuollon elämä on helpottunut, kun voimme tarvittaessa huikkailla viereisestä huoneesta apuja ja neuvoja”, kertoo terveydenhoitaja Katja Luukkainen.

”Me ollaan rinnalla kulkijoita. Tai ihan vaan Viivi.”

”Opettaja koetaan usein auktoriteetiksi, me etsivät ollaan enemmän rinnalla kulkijoita. Tai sitten ihan vaan Viivi,” miettii etsivän nuorisotyön ohjaaja Viivi Ahde. ”Meidän täytyy olla omia itsejämme, emme voi olla tekopirteitä tai paapoa liikaa”, hän jatkaa.

Myös oppilaitosetsivä Kristian Markio on samoilla linjoilla: ”Tärkeintä on avoimuus ja rehellisyys. Me käydään konkreettisesti läpi vaihtoehdot, jos koulunkäynti tökkii. Voidaanko osa opinnoista jättää pois ja mitä siitä seuraa jos keskeyttää tai eroaa. Me ei tehdä päätöksiä opiskelijan puolesta, vaan korostetaan, että kyseessä on hänen oma päätös.”

Mikä on syy, kun koulu ei suju?

Tukitoimet lähtevät usein liikkeelle opiskelijan poissaoloista, joihin ryhdytään puuttumaan. Poissaoloja aiheuttavat tyypillisesti hukassa oleva vuorokausirytmi, uniongelmat, liika pelaaminen, ihmissuhdeongelmat, päihteet ja ahdistus.

”Osa porukasta ei edes osaa hakea apua, jos vaikka iso ryhmä ahdistaa. Tai jos joku aine ei suju, opiskelija saattaa vain päättää, että ei enää mene tunnille. Osalta on mennyt ihan ohi, että koululta saa tukea myös opintoihin, on olemassa esim. kaikenlaisia jeesipajoja eli tukiopetusta,” kertoo erityisopettaja Satu Huuhtanen. ”Usein nuori ei osaa edes sanoittaa, mikä on se oikea syy, että koulu ei suju”, Satu jatkaa. ”Silloin aletaan yhdessä purkamaan, että mikä mättää.”

”Opiskelijat ottaa meidät kyllä hyvin vastaan”, jatkaa etsivän nuorisotyön ohjaaja Ella. ”Välillä kun soitan ja kerron olevani etsivä, saattaa opiskelija kysyä: - Onks tää joku poliisi, mitä sä oikein etsit? Niistä, jotka vastaa meidän puheluun, harva torppaa tapaamisen. Me pyritään tapaamaan nuori ennen kuin päädytään oppilaitoksen tukitoimien viimeiseen vaiheeseen eli viralliseen kuulemistilaisuuteen. Ne jotka ei meille vastaa, on yleensä jo päättäneet keskeyttää tai lopettaa. ” Ella miettii.

”Opiskelijoiden ongelmat on erilaisia riippuen opintojen vaiheesta. Kun valmistuminen alkaa lähestyä voi tuleva aikuisen elämä ahdistaa: osaanko mä ammattini, mistä mä löydän töitä tai asunnon? Me etsivät kerrotaan, että on ihan ok ilmoittautua alkuun työttömäksi työnhakijaksi ja Kelasta saa asumistukea. Sä et ole ainoa, joka ei ole heti valmistumisen jälkeen saanut töitä. Me myös lähdetään mukaan työkkäriin tai Kelaan ja autetaan virkailijoiden sekä erilaisten lomakkeiden kanssa,” vinkkaa Viivi.  

Etsivän nuorisotyön ohjaajat tekevät myös tiivistä yhteistyöstä kunnan etsivien kanssa. Jos opiskelija päättää lopettaa koulunkäynnin, niin hänet saatetaan oman kunnan palvelujen piiriin.

Myös huoltajat voivat olla yhteydessä etsiviin, jos oma nuori huolettaa. ”Aika vähän vanhemmat vielä osaa ottaa meihin suoraan yhteyttä. Enemmän he on yhteydessä ryhmänohjaajaan tai kuraattoriin.  Tai jos on mielialaongelmia, niin terveydenhoitajaan. Meidän tukipalvelujen yhteistyöllä nuori ohjataan eteenpäin ja ajan asiantuntijalle saa nopeasti. Kunnallisella puolella voi aikoja joutua odottamaan kauankin. On myös tosi hyvä, että meillä on terveydenhoidon palvelut lähellä omassa oppilaitoksessa,” painottaa Viivi. 

Parasta työssä ovat nuorten onnistumiset

Etsiville ja muulle opiskeluhuollolle opiskelijan etu on aina ensisijalla. ”Vaikka tilastojen kannalta se, että nuori eroaa koulusta ja siirtyy pajalle, ei ole hyvä ohjaus, nuorelle ja meille se on onnistuminen. Helpointa meidän on tavoittaa opiskelija, kun hän on vielä koulun kirjoilla. Sellaiset nuoret vastaa puheluun hyvällä prosentilla ja soittaa jopa takaisin”, Viivi toteaa. Palvelumme on vapaaehtoista, me emme voi pakottaa ketään. Jos palvelusta seuraa toimenpiteitä, esim. opintojen keskeytys, meidän pitää tietenkin kertoa asiasta alaikäisen huoltajille”.

Paras palkinto työstä ovat onnistumistarinat. ”Välillä se voi olla hyvän harjoittelupaikan löytyminen, joka johtaa työnsaantiin. Tai se, että haastavasta tilanteesta selvinnyt opiskelija valmistuu, joskus jopa etuajassa. Kevätjuhlassa on monen opiskelijan kohdalla tippa linssissä,” miettii erityisopettaja Satu.

”Muistan myös minun ja Viivin ekan yhteisen asiakkaan. Nuori ei ollut opiskelukuntoinen ja pääsimme onneksi heti Viivin puheille. Tilanteen selvittämisen jälkeen päädyttiin siihen, että tässä vaiheessa koulunkäynti ei ollut hänelle oikea vaihtoehto, vaan ohjasimme hänet eteenpäin tarvitsemiensa palveluiden piiriin. Nuori huudahti lopulta kiitollisena: - Kerrankin joku kuulee mua!

Lopuksi Viivi haluaa vielä sanoa terveiset opiskelijoille: ”uskaltakaa puhua ja pyytää apua. Harva pärjää ilman mitään tukea. Asian ei tarvi olla suurikaan, jeesiä on aina tarjolla, samoin ihmisiä jotka auttaa. Me pyritään siihen, että päätökset on asiakkaan kannalta hyviä ja suunnitelmallisia. Meillä on vaitiolovelvollisuus, eikä avun vastaanottaminen leimaa heikoksi ihmiseksi. Siitä ei jää merkintää todistukseen, eikä se vaikuta työnsaantiin.”

LisätietojaOpiskeluhuolto- ja ohjauspalvelut

Etsivät
Hyrian opiskeluhuollon suunnitelma

Opiskeluhuollon tavoitteena on tukea kaikkia Hyrian opiskelijoita siten, että he edistyvät opinnoissaan, kokevat kuuluvansa opiskelijayhteisöön, valmistuvat ja sitä kautta löytävät paikkansa yhteiskunnassa ja työelämässä. Suunnitelman keskeisinä tavoitteina ovat opiskelijoiden osallisuus, ongelmien ennaltaehkäisy ja kaikkien yhteinen vastuu yhteisöllisyydestä sekä opiskelijoiden hyvinvoinnista.

Hyrian opiskeluhuollon toimijat:

  • Yksiköiden palvelupäälliköt
  • Opinto-ohjaajat
  • Erityisopettajat
  • Kuraattorit
  • Terveydenhoitajat
  • Psykologit
  • Etsivä nuorisotyö

Lisäksi Hyriassa on varhaisen tuen toimintamalli. Käynnistämme tukitoimet jos opiskelija ei noudata henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaansa, käy epäsäännöllisesti koulussa, selvittämättömiä poissaoloja on yli 30 tuntia tai käytös muuttuu. Tukitoimiin kuuluu myös alaikäisten opiskelijoiden huoltajien informointi ja tapaaminen. Tukitoimien viimeinen vaihe on kuuleminen, jossa päätetään opiskelijan opintojen jatkosta ja muista jatkotoimenpiteistä.Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.