Ajankohtaista

28.4.2015 10.57

Karankadun vanhassa vesitornissa treenataan SM-tason Taitajaksi

Hyrian kone- ja metallialalla Riihimäellä koneistajaksi peruskoulupohjaisella linjalla opiskeleva Jonatan Hietaranta harjoittelee parhaillaan Taitaja2015-kisojen finaalia varten. Jonatan on toisen vuoden opiskelija, mutta valmistuu etuajassa jo tänä keväänä. Nopeampi opiskelutahti on onnistunut laajennetun työssäoppimisen avulla. Tämä tarkoittaa, että Jonatan on harjoitellut vuoden ajan koneistajan työtä käytännössä Sabriscan Oy:ssä ja näyttänyt opinnoissa tarvittavan osaamisensa oikeiden työtehtävien myötä. 

Taitaja-semifinaaleissa koneistuksen lajiin osallistui 33 kilpailijaa, joista kahdeksan parasta jatkaa Turussa 5-7.5. järjestettäviin Taitaja finaaleihin. Jonatanin suoritus semifinaaleissa osui nappiin ja hän lunasti paikkansa Hyrian Taitaja-finalistijoukkueeseen.  Alun perin kipinä ammattitaidon SM-kilpailuun osallistumisesta tuli opettaja Mikko Martikaiselta. Hän huomasi nuoren miehen kyvyt jo opintojen alkuvaiheessa ja usutti hänet mukaan Taitaja-kisoihin.

Valmentautuminen hoituu sekä työssäoppien että kouluttajan johdolla

Jonatanin työssäoppimisessa eteen tulleet oikeat työtehtävät ovat toimineet myös erinomaisena harjoituksena tuleviin kisakoitoksiin. Finaalitehtävät mittaavat koneistajan työssä tarvittavaa osaamista eivätkä Jonatanin mukaan eroa tavallisista työtehtävistä. Työssäoppimisjaksolla kertyvän käytännön harjoituksen lisäksi hän on valmentautunut kevään ajan 1-2 kertaa viikossa neljä tuntia kerrallaan kouluttaja Martikaisen ohjauksessa. Harjoittelussa on mm. hyödynnetty edellisien vuosien tehtäviä, jotka löytyvät kisajärjestäjän tehtäväpankista.

Koneistuksen kilpailulaji on yksilökilpailu

Koneistuksen kilpailulajissa kilpailija valmistaa työturvallisesti metallista tai muista koneistettavista materiaaleista kappaleita ja koneen osia erilaisten työstömenetelmien avulla. Osia valmistetaan tietokoneohjatulla sorvilla ja koneistuskeskuksella. Ohjelmointi tapahtuu CAD/CAM -ohjelman avulla. Vaikka työstökoneiden mallit ja merkit vaihtelevat, erilaisia koneita voi ohjelmoida mastercam työstöratalaskentaohjelmiston avulla. Koneistus on yksilökilpailu ja sen tärkeimmät osa-alueet ovat NC-sorvaus, NC-jyrsintä, CAD/CAM-ohjelmointi ja konepajamittaaminen.

JonatanHietaranta
Jonatan harjoittelee Taitaja-finaaliin

Odotukset korkealla – menestystä luvassa?

Opettaja Mikko Martikaisella on kovat odotukset nuoren valmennettavansa suhteen. Menestys finaaleissa on todennäköinen ja myös SM-kultamitali on täysin mahdollinen. Oman lisämausteensa kilpailusuoritukseen antaa Taitaja-finaalin valtava koko, kolmipäiväiseen tapahtumaan odotetaan yleisöä noin 50 000 henkeä. Tiukka aikataulu, hektinen tunnelma ja olan takaa kurkkiva yleisömassa rassaavat kilpailijoiden hermoja. Menestyminen vaatiikin ammattiosaamisen lisäksi rautaista keskittymis- ja paineensietokykyä.

Tulipa kisoista mitalia tai ei, Jonatan on jo osoittanut kuuluvansa ikäluokkansa parhaiden joukkoon koneistuksessa. Työssäoppimispaikka on tukenut koko ajan hänen harjoitteluaan sekä opintojen etenemistä. Valmistumisen jälkeen Jonatan jatkaa työtä Sabriscan Oy:ssä, asema muuttuu kuitenkin opiskelijasta työntekijäksi ja titteli työssäoppijasta koneistajaksi.  Upea saavutus sekin!


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.