Ajankohtaista

24.4.2015 9.21

Hyriassa valmistetuilla mäkihyppysiteillä hyppäävät maailman huiput

Yli viisitoista vuotta mäkihyppysiteitä kehitellyt, sidevelhoksikin tituleerattu Ilkka Tuomikoski on tehnyt yhteistyötä Hyrian Hyvinkään metalliosaston kanssa lähes kehitystyön alusta asti. Kun siteitä Tuomikosken yritykselle, Low Bind Oy:lle, valmistanut firma lopetti toimintansa, hän otti yhteyttä Hyriaan, josta tarvittava tietotaito löytyi. Hyriassa valmistetaan aikuisopiskelijoiden oppilastyönä siteiden muoviosat. Erityisesti kehitysprojektissa ovat olleet mukana kouluttajat Pentti Sallinen ja Panu Pesonen


Ilkka Tuomikoski esittelee mäkihyppysidettä

Vuosien varrella Hyriassa osittain valmistetuilla siteillä ovat hypänneet useat maailman huiput. Jo vuonna 2002 Salt Lake City:ssä Tuomikosken siteellä hypättiin kaikki henkilökohtaiset olympiakultamitalit. Sidettä käyttäneistä maailmantähdistä voidaan mainita lisäksi mm. Noriaki Kasai, Simon Amman ja Adam Malysz. Myös suomalaiset mäkihyppääjät ovat osallistuneet kehitystyöhön ja käyttäneet Tuomikosken siteitä. Niminä voidaan mainita mm. Harri Olli ja Samppa Lajunen muun yhdistetyn joukkueen kanssa. Tällä hetkellä yhteistyötä tehdään erityisesti paluuta huipulle yrittävän Janne Ahosen sekä hänen lajissa jo lahjoja osoittaneen poikansa Micon kanssa. Myös nouseva tähti Niko Kytösaho, jota pidetään yhtenä Suomen lupaavimmista nuorista mäkihyppääjistä käyttää Tuomikosken yrityksen siteitä.

Hyrian metalliosastolle mäkihyppysideprojekti kiersi CAD-osaston kautta. Ensin siteestä tehtiin 3D-mallinnus, jonka jälkeen aikuisopiskelijat pääsivät koneistustöihin. Valmistuksessa koneruuvipuristimeen asetetaan muoviaihio, josta CNC-ohjattu koneistuskeskus jyrsii halutun muodon.

Andreucci
Aikuisopiskelija Andreucci Michele jyrsii sidettä

Ilkka Tuomikoskella on pitkä kokemus mäkihypyn maailmasta. Hän on voittanut lajissa mm. kolme nuorten SM-mitalia sekä vielä 46-vuotiaana veteraanien maailmanmestaruuden. Entinen mäkihyppääjä tietääkin kokemuksesta miten hyvä hyppy syntyy: ”pituutta ei loppupelissä ratkaise hyppyrin koko tai välineet. Hyppääjä sen hypyn tekee, joten ei kaikki ole kiinni siteistä ja välinekehittelystä. Enemmänkin se on kiinni korvien välistä” huomauttaa Tuomikoski.Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.