Ajankohtaista

17.3.2017 10.21

Hyrian vetovoimaisuus yhteishaussa säilyi

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen päättyi tiistaina 14.3. Alustavien tulosten mukaan Hyrian 866 peruskoulupohjaista opiskelupaikkaa haki kaikkiaan 1489 hakijaa, joista ensisijaisia hakijoita oli 774. Hyrian vetovoimaisuus, eli ensisijaiset hakijat per aloituspaikka, oli 0,89 laskien vain hieman viime vuoteen verrattuna (0,94).

Yhteishaun lopputulos oli Hyrian osalta ennakko-odotuksia parempi. Valtakunnallisesti ammatillisen koulutuksen vetovoimaisuus jatkoi laskuaan. Ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat rajut leikkaukset ja kielteinen keskustelu koulutuksen tulevaisuudesta on näkynyt osin hakijamäärissä. Samalla ikäluokat ovat pienentyneet ja lukiokoulutuksen vetovoimaisuus kasvanut.

Eläintenhoitajan koulutus jälleen Hyrian suosituin

Edellisvuosien tapaan Hyrian suosituimpana koulutuksena jatkoi eläintenhoitajan koulutus, jossa peruskoulupohjaisen koulutuksen jokaista aloituspaikkaa kohden oli 2,23 hakijaa. Seuraavaksi suosituimmat koulutukset olivat putkiasentaja, ICT-asentaja ja kuva-artesaani. Määrällisesti eniten hakijoita keräsivät lähihoitajan, sähkö- ja automaatioasentajan sekä ajoneuvoasentajan koulutukset.

Yhteishaun tulokset julkaistaan 15.6.


Koulutukseen hyväksytyt saavat valintakirjeen aikaisintaan 15.6. Tulokset julkaistaan myös Hyrian internetsivuilla niiden hakijoiden osalta, jotka ovat antaneet siihen suostumuksensa hakulomakkeessa. Saatu opiskelupaikka on vahvistettava viimeistään 29.6.

Yhteishaun lisäksi myös muita vaihtoehtoja

 Jos nuori jää yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa, on tarjolla monia koulutusmahdollisuuksia. Lisähaku tarjoaa toisen mahdollisuuden niille hakijoille, jotka eivät saaneet opiskelupaikkaa kevään varsinaisessa yhteishaussa. Lisähaussa on mukana sellaisia koulutuksia, joihin on jäänyt vapaita aloituspaikkoja. Lisähaku alkaa 16.6. Lisähaun koulutustarjonnan löytää www.opintopolku.fi -palvelusta, jonka kautta myös haetaan koulutukseen.

Yhteishaun jälkeen hakuun tulee myös ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava VALMA-koulutus. Koulutus alkaa syksyllä ja siinä parannetaan opiskeluvalmiuksia, tutustutaan eri koulutusvaihtoehtoihin ja ammatteihin sekä harjoitellaan arjen taitoja. VALMA:n hakuaika on 23.5.–25.7. Myös VALMA-koulutukseen haetaan opintopolku-palvelun kautta. Lisätietoa VALMAsta löydät www.hyria.fi/valma 

Hyriassa on avoinna erillishaussa vielä pintakäsittelyalan perustutkinto, maalari ja verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto, sisustaja. Näihin koulutuksiin haetaan Hyrian kotisivujen kautta, www.hyria.fi/erillishaku. Erillishaku on tarkoitettu niille hakijoille, jotka ovat jo aiemmin suorittaneet ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai muun tutkinnon, eivätkä voi hakea koulutuksiin yhteishaussa.

Ylioppilaspohjaisille hakijoille useita hakureittejä

Lukiosta valmistuneilla hakijoilla on ollut aiempina vuosina mahdollisuus hakea yhteishaussa Hyrian ylioppilaspohjaisiin koulutuksiin. Nyt erillisistä yo-pohjaisista koulutuksista on luovuttu, mutta tarjolla on lukuisia muita mahdollisuuksiin lukion jälkeiseen ammatilliseen koulutukseen. Yo-pohjaiset hakijat voivat hakea opiskelemaan aikuiskoulutuksena toteutettaviin ammatillisiin perustutkintoihin, jotka tarjoavat erinomaisen väylän työelämään. Muita vaihtoehtoja lukiosta valmistuneille ovat erillishaku ja oppisopimuskoulutus.

Lisätietoja: Hyria koulutus, rehtori Tuula Kortelainen, tuula.kortelainen(at)hyria.fi, puh. 040 834 9904

 

 


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.