Ajankohtaista

6.4.2017 10.28

Hyrian uusi suunta kirkastuu, strategiatyöhön osallistuivat sekä asiakkaat että henkilöstö

”Ammatillinen koulutus on historiansa suurimman muutoksen edessä. Sen myötä asiakkaan Hyriasta saama hyöty ja osaaminen kasvavat”, lupaa johtava rehtori Pekka Vaittinen.

Hyrian nykyinen strategiakausi päättyy vuoden lopussa. Uuden strategian valmisteluun on valjastettu johdon lisäksi myös henkilöstö, opiskelijat ja huoltajat, yritysasiakkaat sekä muut sidosryhmät. Taustatietoa strategiatyön pohjalle kerättiin verkkoaivoriihellä, johon osallistui yhteensä 1132 vastaajaa. Suurin vastaajaryhmä olivat opiskelijat, joista aivoriiheen otti osaa 676. ”Osallistujamäärä yllätti positiivisesti ja oli hieno huomata, että Hyrian toiminta ja tulevaisuus koetaan tärkeäksi. Keräsimme aivoriihen avulla valtavan määrän tietoa, jonka pohjalle Hyrian uusi strategia rakennetaan. Suuntaamme toimintatapamme vastaamaan siihen, mitä opiskelijamme, henkilökuntamme sekä alueen talouselämä kokevat oikeasti tarpeelliseksi”, kertoo Vaittinen.

Aivoriihen avulla kerätty materiaali on nyt analysoitu ja sen pohjalta on muodostettu alustavat Hyrian uuden strategian pääteemat. Parhaillaan teemojen sisältöjä terävöitetään yhdessä henkilöstön ja hallituksen kanssa. Hyrian hallitus hyväksyy lopullisen strategian kesällä.

Hyria lupaa enemmän osaamista opiskelijoille sekä sujuvaa yritysyhteistyötä

”Toimintamme ydin ovat opiskelijat. Erityistä huomiota tulemme kiinnittämään opiskelijoiden saaman ohjauksen määrän kasvattamiseen sekä sen laadun parantamiseen. Tavoitteemme on, että meiltä työelämään siirtyvät opiskelijat, sekä nuoret että aikuiset, ovat entistä valmiimpia ja ammattitaitoisempia”, jatkaa Vaittinen. Opiskelu tapahtuu myös enenevissä määrin yritysmäisissä oppimisympäristöissä. Työssäoppimisen lisäksi opiskelijat harjoittelevat tulevaa ammattiaan esimerkiksi osuuskunnassa tai Work & Train -konseptilla luoduissa yrityksissä.

Suunnitelmissa on myös tiivistää yhdessä tehtävää työtä Hyvinkään-Riihimäen Ammattikoulutussäätiön (HRAKS) kanssa. Asiakkaan näkökulmasta tämä tuo apua arjen, työllistymisen, koulutuksen ja elämän haasteisiin. Henkilöstön näkökulmasta Hyrian ja HRAKS:in konsortio kasvattaa keinoja ja resursseja ohjausta tarvitsevan asiakkaan tukemiseen sekä lisää yhteisten tukipalvelujen osaamista ja tehokkuutta.

Myöskään yritysasiakkaita ei ole uuden strategian painotuksissa unohdettu. ”Meillä on hyvä, toimiva suhde alueemme kuntien ja työnantajien kanssa. Tehtävämme on turvata yritysten työvoiman saanti ja tukea alueen sekä sen yritysten kilpailukykyä koulutuksen keinoin. Tulemme satsaamaan tähän myös jatkossa ja parantamaan kumppanuuksia entisestään,” lupaa Vaittinen.

Ammatillisen koulutuksen rahoitusta on leikattu tällä hallituskaudella ennennäkemättömän rankalla kädellä. Rahoitus vähenee valtakunnallisesti 190 milj. euroa, Hyrian osalta lasku on 14% kuluvana vuonna. Ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat rajut rahoitusleikkaukset vauhdittavat myös Hyrian tiettyjä kehityssuuntia. Hyria on kuitenkin osannut varautua tulevaan ajoissa ja talous on vakaalla pohjalla. Rahoitus on Vaittisen mukaan edelleen mahdollistava: varat on nyt vain entistä tarkemmin kohdennettava oikein. ”Tulemme esimerkiksi jatkossa panostamaan vähemmän seiniin ja enemmän henkilöstön osaamiseen sekä opiskelua tukeviin, aitoihin ja virtuaalisiin oppimisympäristöihin”, kertoo Vaittinen. ”Kyse on enemmän vanhasta poisoppimisesta kuin kaikesta säästämisestä. Haluamme tukea uudenlaista yrittäjämäistä asennetta sekä opiskelijoissa että henkilöstössä”.

Lisätietoja: Hyria koulutus, johtava rehtori Pekka Vaittinen, pekka.vaittinen(at)hyria.fi, p. 040 749 3816Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.