Ajankohtaista

17.2.2012 15.21

Hyrian puuseppäopiskelijoilla kansainvälinen opintojakso

EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelman/Leonardo da Vinci -ohjelman mahdollistama Hyria koulutuksen kansainvälinen yhteistyö irlantilaisen Galway Technical Instituten kanssa konkretisoituu kolmen viikon yhteisillä opinnoilla Hyrian puuosastolla Karankatu 3-5:n yksikössä.

Galway Technical Institute (GTI) on ollut Hyrian yhteistyöoppilaitos kuva- ja mediataiteen koulutusohjelmassa ja yhteistyö on laajentunut nyt myös puualan koulutusohjelmaan.

Irlantilaiset saapuvat Suomeen 25.2.2012. Ryhmässä on 6 opiskelijaa (iältään 19–51 vuotta) ja opettaja Seamus Lyons. Vastaavasti Hyriasta lähtee kaksi puuseppäopiskelijaa Otto Wirpi ja Mikko Järvenoja 4 viikon vaihtojaksolle Galwayhin (4-31.3.2012), jonka aikana myös Hyrian opettaja Jarmo Tikka vierailee GTI:ssä (19–23.3.2012).

Vaihtojaksonsa aikana Irlantilaiset tulevat tutustumaan Hyrian puuosaston toimintaan. He osallistuvat normaalisti opetukseen kolmen viikon ajan yhdessä toisen vuoden puuseppäopiskelijoiden kanssa. Vaihto-opiskelijat tulevat mukaan levy- ja erikoiskalusteiden valmistuksen opintokokonaisuuteen ja tämän tiimoilta he suunnittelevat ja valmistavat yhdessä opiskelijoiden kanssa leikkipisteen Taidepäiväkoti Ihmekoneeseen.

Yrittäjä/päiväkodin johtaja Katja Sälpäkivi henkilökuntineen on esittänyt toiveen muunneltavan leikkipisteen suunnittelusta sisätiloihin. Valmiista tuotteesta tulee todennäköisesti leikkitalo, jota voidaan käyttää eri toimintoihin, kuten majana, kauppana, linnana, postina, jopa bussina yms. leikin mukaan. Tämän lisäksi päiväkodin toiveena on saada akustiset äänilevyt nukkaritiloihin, mikäli aika niiden valmistukseen riittää.

Leikkipisteen suunnittelu toteutetaan yhteistyössä päiväkodin johtajan Katja Sälpäkiven kanssa. Projektin aikana Irlantilaiset ottavat päävastuun tehtävän tuotesuunnittelusta, sillä heillä on suunnittelusta enemmän kokemusta kuin suomalaisilla opiskelijoilla. Alustavat suunnitelmat leikkipisteestä on jo tehty, ja opiskelijat jatkavat prosessia ideoimalla ryhmätyönä mm. tuotteen muunnettavuutta, ulkonäköä, materiaalivalintoja ja käyttöturvallisuutta. Tämän jälkeen projekti etenee siten, että päiväkodille esitetään suunnitteluluonnokset. Yhteisymmärryksen löydyttyä oppilaat aloittavat varsinaisen tuotteen valmistamisen. Leikkipiste tullaan valmistamaan levytavarasta, johon jyrsitään tarvittavat muodot Hyrian puuosaston CNC-koneella. Suunnittelussa on tarkoituksena käyttää apuna myös uutta Solid Works- ohjelmaa, jonka avulla voidaan piirtää tuotteita kolmiulotteisesti. Leikkipisteen alustava pintakäsittely on suunniteltu tehtäväksi Hyrian tiloissa, jonka jälkeen taidepäiväkodin lapset voivat kuvittaa leikkitalon seinät haluamallaan tavalla.

Vaihtojakso saattaa olla liian lyhyt tehtävän valmistumiseen ennen irlantilaisten lähtöä, ja tällöin Hyrian opiskelijat saattavat työn loppuun.

Opintojen lisäksi opiskelijat ja opettajat vierailevat erilaisissa alan yrityksissä vaihtojakson aikana mm. Fiskarsin Ruukin työpajoihin ja yrityksiin. Ventoniemen Bussit sponsoroivat opiskelijoiden opintovierailua.

Hyrian omat opiskelijat odottavat positiivisin mielin irlantilaisten vierailua. Opiskelijoiden mielestä on hienoa päästä testaamaan omaa kielitaitoa. Vierailu myös kannustaa englanninkielisen ammattisanaston opettelemiseen. Lisäksi 2-3 yhteistyöryhmän opiskelijaa pääsee vaihtojaksolle 3. opiskeluvuoden keväällä (2013).  

Kansainvälinen yhteistyö muiden opiskelijoiden kanssa on opiskelijoille avartava ja mielenkiintoinen kokemus, joka varmasti motivoi ottamaan myöhemminkin osaa erilaisiin kansainvälistymisen mahdollisuuksiin. Ammatillisen oppimisen lisäksi vaihdon aikana mahdollistuu opiskelijoiden kansainvälisten valmiuksien kuten kulttuurituntemuksen, kielitaidon, monikulttuurisessa työympäristössä työskentelyn ja vuorovaikutustaitojen kehittyminen sekä yksilöllinen kasvu ja itsenäistyminen. Lisäksi he tutustuvat uusiin tapoihin tehdä töitä ja pystyvät vertailemaan Euroopan maiden välisiä työskentely- ja muita eroja liittyen omaan koulutusalaansa.

Lisätietoja

Hyria koulutus

Jarmo Tikka
opettaja, puuala
puh. 050 4153427

Tanja Korteharju
kansainvälisten asioiden suunnittelija
puh. 050 574 8544

sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)hyria.fi

LLP
Koulutus
cimo


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.