Ajankohtaista

8.5.2013 10.15

Hyrian opiskelijat tekivät kampanjavideon Onniselle

Hyrian audiovisuaalisen viestinnän opiskelijat ja opettajat toteuttivat yhteistyössä Onniselle rekry-kampanjaan Tule töihin Onniselle -videon.  

Onninen Oy tiedusteli Hyriasta mahdollisuutta yhteistyöprojektiin, jossa Hyrian opiskelijat tekisivät videon, jossa esiteltäisiin Onnisen logistiikkakeskusta ja logistiikka-alan työtehtäviä siellä – ja vieläpä niin, että se herättäisi kiinnostuksen hakeutua Onniselle töihin.

Projektin aluksi määriteltiin yhdessä tilaajan, opiskelijoiden ja opettajien kesken kokonaisuutta, siihen liittyviä tavoitteita ja toiveita.

”Kokonaisuutta suunniteltiin aidosti yhdessä ja opiskelijat kokivat pääsevänsä vaikuttamaan lopputulokseen”, kertoo Hyrian opettaja Michele Takala.
 
Yhteisessä ideoinnissa tuli ajatus toteuttaa kertomus yrityksen työntekijän kautta. Jotta rekrytoitavien nuorten mielenkiinto saataisiin heräämään, opiskelijat ehdottivat, että videoon yhdistettäisiin naiskauneus sekä automaatio ja tekniikka. Kehyskertomuksen pääosaan valittiin Tiina Karinen, jolla on pitkä urahistoria Onnisella. Onnisen toivomuksena oli, että videossa näkyisi kehitys menneisyydestä nykypäivään. Tästä opiskelijoille syntyi ajatus film-noir-tyylisestä aloituksesta; miten asiat tällä alalla olivat ennen. Videon alussa on mustavalkoisena toteutettu intro varastotyöntekijän raskaasta ja onnettomuusalttiista työstä, josta siirrytään nykyaikaan, jossa lihasvoiman tilalle ja avuksi on tullut automaatioteknologia.

”Yhteistyö opiskelijoiden kanssa eteni projektin aikana hyvin. Yllätyksenä oli lähinnä aikataulu, joka osoittautui suhteellisen niukaksi. Markus, Eetu ja Niko ottivat tehtävän vastaan haasteista huolimatta ja veivät projektin maaliin vauhdilla ja lopputulos oli todella hyvä,” kertoo Onnisen Hyvinkään keskusvaraston varastopäällikkö Mikko Miettinen.

Opiskelijoiden kertomaa

Hyriassa toista vuottaan audiovisuaalista viestintää opiskelevat Markus Karhunen, Eetu Rehmonen ja kolmatta vuottaan opiskeleva Niko Dresel saivat kokonaisuuden toteutettavakseen, ja josta tulikin heidän opinnäytetyönsä.. ”Kokonaisuus oli hieno taidonnäyte vaativasta projektista”, kertoo Michele Takala opiskelijoistaan ylpeänä.

Miltä kokonaisuus vaikutti, oliko heti selkeää mitä projektissa tehdään. Mitä tuli yllätyksenä?

Kokonaisuuden pääajatus oli hyvin selkeä, ja projektin edetessä ideat ja ajatukset muokkautuivat. Jonkin verran poikettiin kuvakäsikirjoituksesta ja joitakin kohtauksia jouduttiin karsimaan matkan varrella pois.

Jouduimme sumplimaan yhteisiä aikatauluja aika paljon ja joustamaan vapaa-ajasta. Hiihtoloma meni töitä tehdessä ja päivät venyivät myöhään iltaan asti. Omat koulutyöt ja projektit myös painoivat päälle, mikä vaikeutti projektin aikatauluttamista. On tyypillistä, että videon toteutuksessa tilaajalle tulee yllätyksenä se, kuinka paljon tällaisen projektin toteutukseen tarvitaan aikaa. Hyvä ryhmähenki ja toimiva yhteistyö jäivät kuitenkin positiivisena mieleen.

Kyseessä on oikea yritys jolle teitte tilauksen, miten tämä vaikutti tehtävän toteuttamiseen?

Projekti motivoi, kun tiesimme, että video tulee oikeasti käyttöön. Suorituspaineita ei ollut, mutta halusimme tehdä kokonaisuuden kunnolla ja siksi siihen meni myös aikaa. Istuimmekin monessa palaverissa ideoimassa ja suunnittelemassa kokonaisuutta ennen kuin itse videon teko alkoi. Asiakkaalle oli tärkeätä kokonaisuuden suunnitelmallisuus. mm. treatmentiin, joka  kuvaa elokuvan rakenteen ja juonen, ja kuvakäsikirjoitukseen syvennyttiin tarkkaan.

Mitä kaikkea videon tekoon ja toteuttamiseen kuuluu?

media-assistentit yhteistyössä
Videon tekoon kuuluu monta vaihetta ennen sen valmistumista. Kuvassa taaimmaisena Markus Karhunen keskellä Eetu Rehmonen ja etualalla Niko Dresel.
Videon tekoon kuului suunnittelupalaverit, treatmentin ja kuvakäsikirjoituksen tekeminen, tutustuminen toimipisteeseen ja mahdollisiin kuvauspaikkoihin. Lisäksi asiaan kuului kuvauspäivien sopiminen, tarvittavan laitteiston hankkiminen ja varaaminen (mm. auton, kiinnitystaljojen ja kuvauskaluston). Käytännön asioiden järjestämiseen ja aikataulutukseen meni todella paljon aikaa. Tietenkin itse videon kuvaamiseen, editointiin, äänien miksaukseen ja käsittelyyn, spiikkien äänittämiseen ja studion lavastamiseen, äänitysstudion valmisteluihin, äänieditin purkuun ja kasaukseen - näihin kaikkiin tarvittiin aikaa. Videoon etsittiin myös sopiva teostovapaa taustamusiikki. Totesimme, että käytimme projektiin kukin 120 tuntia aikaa.

Miten jaoitte tehtävät keskenänne, kuinka paljon saitte valmista aineistoa tai viitteitä käsikirjoitukseen Onniselta?

Onnisen kanssa pidetyn yhteisen suunnittelupalaverin pohjalta teimme treatmentin ja kuvakäsikirjoituksen, joka hyväksytettiin vielä Onnisella. Pääpiirteittäin mentiin käsikirjoituksen mukaan. Jokainen meistä osallistui kaikkeen asiaan kuuluvaan. Niko teki kuvakäsikirjoituksen ja oli eniten kameran takana. Musiikin videoon etsi Markus ja lisäksi hän kuvasi.  Eetun painopiste oli äänityksessä ja miksauksessa. Videota editoitiin yhdessä.  Kaikki tekivät myös tuottajan tehtäviä. Videon spiikit tulivat valmiina Onniselta.

Onko koulutukseen sisältynyt vastaavia harjoituksia?

Videoharjoituksia meillä on ollut muutamia, mutta ei näin isoja projekteja olla tehty. Niko on tehnyt paljon videoprojekteja ja Markus on osallistunut isompaan valokuvausprojektiin.

Mitä muuta haluaisitte kertoa videon tekemisestä Onnisen kanssa?

Opimme aidon työelämäyhteistyön kautta sen, mitä tällainen isompi videoprojekti vaatii ja mitä se pitää sisällään. Kokonaisuudessa korostui suunnittelun, aikataulutuksen, käsikirjoituksen ja kaiken muun pohjatyön merkitys.

Mitä ajatuksia/suunnitelmia on tulevaisuudesta opiskelun jälkeen?

Niko on hakenut Aalto-yliopiston ohjaajalinjalle, Markusta kiinnostaa  tv- ja elokuva-ala, Eetu haluaisi työskennellä valo- ja äänitekniikan parissa tulevaisuudessa.

Työelämäyhteistyö on osa ammatillista koulutusta

Hyriassa panostetaan siihen, että opiskelijat saisivat mahdollisimman aitoja työelämän projekteja. Vastaavantyyppisissä yhteistyötiedusteluissa kannattaa olla yhteydessä Hyrian alakohtaisiin koulutuspäälliköihin.

Onnisen kanssa tehty yhteistyö on hyvä esimerkki monipuolisesti työelämäyhteistyöstä, jollaista ammatillisessa koulutuksessa haetaan. Tule töihin Onniselle -Roadshow kiersi Hyriassa maaliskuussa. Tilaisuuksissa julkaistiin Hyrian media-assistenttiopiskelijoiden tekemä video. Katso video tästä >>

Hyriassa voi opiskella alalle Riihimäen Sakonkadun yksikössä media-assistentiksi, lue lisää >>

Lisätietoja

media-assistentin koulutuksesta

Hyria koulutus
Michele Takala
puh. 050 415 3698
michele.takala(at)hyria.fi

Onninen
Mikko Miettinen
puh. 040 560 3995
Mikko.Miettinen(at)onninen.com


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.