Ajankohtaista

26.9.2017 12.57

Hyrian hallituksen uusi puheenjohtaja Pentti Puhakka: ”Alueen elinkeinoelämälle on onni, että meillä on Hyria”


Hyria on Pentti Puhakalle tuttu toimija jo ennestään, hyvää työtä yhdessä on tehty jo pitkään. Hyriasta tulee KONEelle sekä työssäoppijoita että työntekijöitä. Lisäksi voimat on yhdistetty muissakin projekteissa, mm. boostattu nuoria hakemaan opiskelemaan hyvin työllistävälle kone- ja metallialalle. KONE on myös jatkokouluttanut väkeään Hyriassa. Hyvä yhteistyön muoto on myös opettajien työelämäjaksot, joilla Hyrian opettajat päivittävät alan osaamistaan. ”Uutta ja yllättävää minulle oli se, kuinka laaja kokonaisuus Hyria on. Opiskeltavia aloja, tutkintoja ja koulutuksia on valtava määrä,” kertoo Puhakka. 

”Alueen elinkeinoelämälle on onni, että meillä on Hyria”

Pentti Puhakka näkee, että kasvava alueemme tarvitsee oppilaitoksen säilyttääkseen kilpailukykynsä. ”Alueen elinkeinoelämälle on onni, että meillä on Hyria. Sen lisäksi, että meille koulutetaan osaavaa työvoimaa, saamme tarvittaessa nopeasti myös lisäkoulutusta johonkin täsmätarpeeseen. Asiansa osaava koulutuksenjärjestäjä varmistaa, että säilymme elinvoimaisina ja houkuttelee alueelle myös uusia asukkaita ja yrityksiä”.

Elinkeinoelämän rakenne ja ammatit ovat muuttuneet viime vuosina radikaalisti ja muutokset jatkuvat kiihtyvällä vauhdilla. Tulevaisuuden suuntia tai osaamistarpeita on mahdotonta ennustaa kovin pitkälle. Tämä vaatii uudenlaista ketteryyttä sekä koulutuksenjärjestäjiltä että elinkeinoelämältä. 

Ammatillisen koulutuksen uudistus on tervetullut

Pentti Puhakka on sitä mieltä, että ammatillisen koulutuksen uudistus on pääsääntöisesti hyvä asia. Uudistus, jonka ydinajatus on ”vain osaaminen ratkaisee”, on tarpeellinen. Ammatillinen koulutus on aina ollut käytännönläheistä ja reformin myötä oppimista siirretään yhä enemmän työpaikoille. Haaste, kuinka opiskelijoiden ohjaus yrityksissä tullaan hoitamaan, on vielä ratkaisematta. Tähän Hyrian, kuten muidenkin koulutuksenjärjestäjien, on osattava vastata. Toimivan ratkaisun löytäminen vaatii vanhojen rakenteiden ja toimintatapojen muuttamista. Oppilaitoksilla on oltava valmiutta tukea työpaikkoja opiskelijoiden ohjauksessa.

”Motivoituneet opiskelijat tuskin tuottavat ongelmaa, mutta ne, jotka tarvitsevat erityistä tukea opinnoissaan huolestuttavat minua. Toisaalta kasvava työpaikalla oppimisen määrä voi myös motivoida niitä opiskelijoita, joita opiskeluun liittyvä teoria puuduttaa.”, miettii Puhakka.

Ammatillisella koulutuksella on Pentti Puhakan mukaan ratkaisevan tärkeä rooli suomalaisessa koulutuskentässä. ”Teollisuus tarvitsee ammattitaitoista työvoimaa, jota valmistuu ammattikouluista. Ammatillinen koulutus kuitenkin vaatii profiilinnostoa. Mielikuva mediassa esimerkiksi kone- ja metallialan työtehtävistä on väärä. Uutisissa näytetään kuvia rähjäisistä hitsaamoista, kun todellisuudessa siisteissä tehdassaleissa ohjelmoidaan robotteja valkoiset hansikkaat käsissä. Myös esimerkiksi oppisopimuskoulutus, joka on todella joustava tapa kouluttaa, mielletään helposti yritystä valtavasti työllistäväksi ja byrokraattiseksi. Asiahan ei oikeasti ole näin. ”

Hyrian on luotava alueelle ”positiivista pöhinää”

Pentti Puhakka tuo Hyriaan huippuosaamista, vahvan elinkeinoelämän äänen sekä yritys- ja yhteistyöverkostonsa. Omalta kannaltaan Pentti Puhakka listaa kolme pääasiaa, joita hän aikoo edistää Hyriassa.

Ensimmäisenä hän mainitsee talouden. ”Hyria on hoitanut talouttaan tarkasti ja hyvin. Samaa tyyliä tullaan jatkamaan myös tulevaisuudessa. Erityisesti keskitymme ratkaisemaan kuinka saamme mm. suuresta kiinteistöjen määrästä johtuvia kiinteitä kuluja vähennettyä. Kevyempi kulurakenne saa aikaan sen, että nopeisiin toimintaympäristön muutoksiin pystytään vastaamaan entistä ketterämmin.”

Toisena kehityskohteena on yritysyhteistyö. ”Hyrian on oltava yritysten iholla. Ei riitä, että Hyria tukee aluetta kouluttamalla työvoimaa, sen on toimittava kiihdyttävänä katalysaattorina. Hyrian on oltava asiantuntija ja ennakoitava tulevia kehityssuuntia ja työvoiman osaamistarpeita. On hienoa, että Hyria on jo panostanut yritysyhteistyöhön. Tätä panostusta tarvitaan kuitenkin vielä lisää. Myös tuleva ammatillisen koulutuksen uudistus vaatii ihan uudenlaisia yhteistyömuotoja.”

Kolmantena asiana Pentti Puhakka haluaa edelleen vahvistaa Hyrian roolia talousalueen ykköskehittäjänä. ”Hyrian on luotava alueelle ”positiivista pöhinää”. Ei riitä, että tavoitteena on tuottaa riittävää osaamista. Pitää olla paras.”

Lopuksi Pentti Puhakka lähettää terveisensä hyrialaisille. ”On ollut hienoa tutustua syvemmin Hyrian toimintaan. Olette hoitaneet asiat hyvin ja perusta on kunnossa. Haluan myös kiittää edellistä hallitusta, olette luoneet pohjan, josta on helppo jatkaa. Hyria tekee äärimmäisen tärkeää työtä ja toteuttaa osaltaan yhteiskuntavastuuta. Koulutuksen merkitys on mittaamattoman tärkeä sekä yksittäisen opiskelijan että yhteiskunnan kannalta. Erityisen tärkeää tämä on nuorten opiskelijoiden kohdalla. Jokainen keskeyttänyt ja yhteiskunnan ulkopuolelle pudonnut nuori on katastrofi.”


Hyrian uusi hallitus aloitti työnsä 19.9.

Hallituksessa jatkavat edelleen Annika Kokko (Hyvinkää), Päivi Terävä (Hausjärvi) sekä Riitta Joutsi-Hänninen (Loppi). Uudet hallituksen jäsenet ovat Hyvinkäältä Markku Jahnukainen sekä Ossi-Pekka Ollikainen, Riihimäeltä Riitta Romu, Kari Moisiola sekä Ilpo Ropponen. Hallituksen puheenjohtajana toimii jatkossa KONE Oyj:n johtaja Pentti Puhakka.

Uusi puheenjohtaja Pentti Puhakka on kotoisin Joensuusta. Hän on valmistunut Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta konepajatekniikan diplomi-insinööriksi. Pentillä on pitkä kokemus teollisuudesta sekä kotimaassa että kansainvälisesti: ennen KONEen palvelukseen siirtymistään hän on työskennellyt mm. Ahlströmilla ja Laroxilla. Myös alueemme elinkeinoelämä on tullut tutuksi, Pentti on toiminut jo pitkään Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin puheenjohtajana. Vapaa-ajan harrastuksikseen Pentti mainitsee lukemisen ja sulkapallon pelaamisen: ”matkustan työssäni paljon, joten vapaa-ajalla viihdyn parhaiten perheeni parissa.”

Pekka_ja_Pentti

Hyrian toimitusjohtaja Pekka Vaittinen (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Pentti PuhakkaPalaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.