Ajankohtaista

7.12.2016 8.54

Hyrian Eemi Salorannalle kultaa nuorten ammattitaidon EM-kilpailuista

Nuorten ammattitaidon EM-kilpailu EuroSkills järjestettiin Ruotsin Göteborgissa 30.11.–4.12.2016. Siihen osallistui yli 500 nuorta ammattilaista 28:sta Euroopan maasta. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi jossain päin Eurooppaa. Suomesta osallistui 30 oman ammattinsa nuorta huippua. Kisoja seurasi kolmen päivän aikana lähes 75 000 katsojaa.

EuroSkillsMitalistit

Eemin laji on CNC-jyrsintä

CNC-lajissa Suomea edusti kultamitalin arvoisesti Eemi Saloranta. Eemi on valmistunut koneistajaksi Hyriasta vuonna 2013 ja on kotoisin Riihimäeltä. Jokaisella kilpailijalla on oma valmentaja, Eemillä Hyrian opettaja Mikko Martikainen, joka toimii myös kisoissa CNC-lajin eksperttinä. Mikko on huolehtinut valmennuksen etenemisestä sekä hankkinut yhteistyökumppaneita kisamatkan rahoitusta ja harjoittelua varten.

CNC-lajissa valmistetaan esimerkiksi koneiden ja ajoneuvojen osia sekä työvälineitä. Koneistus tapahtuu tietokoneohjatulla jyrsinkoneella eli koneistuskeskuksella. Keskuksella valmistetaan työstöradat tietokoneella 2D-tai 3D-mallin perusteella. Työstettävät materiaalit voivat olla esimerkiksi metalleja tai muoveja. CNC-lajissa oli 11 kilpailijaa sekä Kanadan vieraskilpailija.

Eemin voiton varmisti rautainen hermojen hallinta

Eemin valmentaja Mikko Martikainen kertoo kisamatkan olleen molemmille henkisesti raskas. Päivät venyivät epäinhimillisen pitkiksi ja koko ajan piti olla tarkkana. ”Ratkaisevaa Eemin menestyksessä oli se, että pää kesti paineen alla. Kisoissa oli valtava hälinä ja hulina sekä jatkuvaa häiriötä. Tiesin, että Eemin ammatillinen osaaminen on kova, mutta kilpailun ratkaisi lopulta hermojen hallinta ja keskittyminen. Vaikka virheitä tuli, Eemi pystyi kokoamaan itsensä ja jatkamaan eteenpäin,” kertoo Mikko.

Jännitys sijoituksesta säilyi sunnuntain palkintojenjakoon saakka. Eemin suoritus oli tasainen: ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen hän johti, toisen päivän jälkeen hän oli kolmas ja kolmantena päivänä toinen. Ero toiseksi tulleeseen kilpailijaan oli selvä: viisi pistettä.

 EemiKollaasi

Suomi saavutti kilpailussa kuusi kultaa, neljä hopeaa ja kaksi pronssia

Suomen osalta kilpailut sujuivat hyvin ja joukkue saavutti yhteensä 12 mitalia. Suomi sai kaikista joukkueista eniten kultamitaleja.

Kaikki suomalaismitalistit

Kultaa: Madelen Grankulla, lähihoitaja, Yrkesakademin i Österbotten
Kultaa: Lila Hagman, floristiikka, Keudan aikuisopisto (Suomen joukkueen parhaat pisteet)
Kultaa: Jaakko Järvi, huonekalupuuseppä, Koulutuskeskus Salpaus
Kultaa: Johan Kurkela, kokki, Ravintolakoulu Perho
Kultaa: Jari Pekkala, verkkosivujen tuottaminen, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU
Kultaa: Eemi Saloranta, CNC-jyrsintä, Hyria koulutus

Hopeaa: Kirsi Havi, kauneudenhoito, Vaasan ammattiopisto
Hopeaa: Taiju Koivula, hiusmuotoilu, Kouvolan seudun ammattiopisto KSAO ja Kouvolan kaupunki
Hopeaa: Salla Käyhkö, visuaalinen myyntityö, Pohjois-Karjalan ammattiopisto
Hopeaa: Eveliina Paananen, ravintolapalvelu, Jyväskylän ammattiopisto

Pronssia: Tomi Mäkelä, graafinen suunnittelu, Jyväskylän ammattiopisto
Pronssia: Werner Sillanpää, sähköasennus, Salon seudun ammattiopisto

Seuraavan kerran nuorten ammattitaidon EM-mitaleista taistellaan vuonna 2018 Budapestissä. Nuorten ammattitaidon MM-kilpailu WordSkills järjestetään lokakuussa 2017 Abu Dhabissa. 

Lisätietoja

Hyria koulutus, opettaja, lajiekspertti Mikko Martikainen, mikko.martikainen(at)hyria.fi, puh. 040 330 5277
www.ammattitaitomaajoukkue.fi
http://euroskills2016.com/Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.