Hyrian Marjatta Oittisesta vuoden hortonomi

Uutiset
Image
Nainen seisoo traktorin edessä talvella
Nainen seisoo traktorin edessä työvaatteissa talvella.

Hyrian puutarha-alan kouluttaja, hortonomi Marjatta Oittinen on valittu vuoden hortonomiksi 2022.

Valinnan tekivät yhteistyössä Hortonomien yhdistys ja Viher- ja puutarha-alan opettajayhdistyksen hallitus. Tunnustus on alalla erittäin arvostettu.

-Olin iloisesti yllättynyt, kun sain Hortonomien yhdistykseltä sähköpostia, jossa valinnastani kerrottiin. Tämä tuli täysin yllättäen, Oittinen kertoo.

Oittinen toteaa olevansa hyvin otettu valinnastaan. 

-Arvostan itsekin tunnustusta todella paljon, hän iloitsee. 

Oittinen toimii kouluttajana Hyriassa Hyvinkäällä. Hän on koulutukseltaan puutarhuri sekä tuplahortonomi eli tutkinto on sekä puutarhatuotannon että viheralan osaamisalalta.

Oittinen on opetusalan monitaituri, jolta luonnistuvat mallikkaasti kaikenlaiset puutarha-alan työt ja niiden ammattitaitoinen opetus ja ohjaus.

Käytännön töiden opastuksen lisäksi hän ohjaa opiskelijoita aktiivisesti ammattitiedon lähteille muun muassa hyödyntäen monipuolisesti alan ammattilehtiä ja muita tietolähteitä. Hän näkee opetuksen yhtenä keskeisenä yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuutena ja puutarha-alan kehittämisen keinona. Oittinen on myös opettajakollegoidensa arvostama osaaja, todetaan valintaperusteissa.

-Koen myös olevani opiskelijoiden kannalta helposti lähestyttävä ihminen, 80-luvulla puutarha-alan perustutkinnon ammattikoulussa opiskellut Oittinen miettii.

Lapsuuden haaveammatissa

Oittinen kertoo tienneensä jo varhain lapsena, että lähtee puutarha-alalle. Oittinen oli jo tuolloin intohimoisesti kiinnostunut kasveista ja viihtyi kädet kainaloita myöten mullassa.

-En mennyt lukioon, koska palo tälle alalle oli niin kova. Tällä alalla aion myös pysyä.

Oittinen on koko uransa ajan halunnut kehittää itseään ja tehdä monipuolisesti alansa töitä. Heti puutarha-alan perustutkinnon opiskeltuaan hän suuntasi töihin Ruotsiin.

-Halusin nähdä, miten siellä asiat tehdään ja oppia lisää.

Oittinen on ehtinyt työskennellä uransa aikana kasvihuoneissa ja avomaalla, rakennetun ympäristön parissa, kaupallisella puolella ja vihersisustuksen parissa.

-Kaikista aiemmista töistä on ollut hyötyä nykyisessä työssäni, jossa toimin kouluttajana.

Oittinen on vieraillut alansa osaajana myös Tansaniassa (pitäiskö tässä mainita 4H työleirillä)vaihtamassa tietoa viljelemisestä paikallisten 4H-kerholaisten luona.

-Vuoden hortonomi –tunnustuksen on aikanaan saanut monta tuntemaani ja arvostamaani osaajaa kuten oma esimieheni 90-luvulla. Tämä vetää kyllä nöyräksi, nyt olen itse heidän joukossaan, Oittinen päättää.

FAKTA

Hortonomiksi voi opiskella ammattikorkeakoulussa. Hortonomi on puutarha-alan ammattilainen, joka toimii laajalti puutarha-alan eri ammateissa. Tärkeimmät sektorit ovat viherrakentaminen ja -suunnittelu, kasvihuone-, avomaa- ja taimitarhaviljely, puutarha-alan kauppa, opetus-, tutkimus-, viranomais- ja neuvontatehtävät.

Hortonomeja on mm. kaupunginpuutarhureina, vihersuunnittelijoina, viherrakentajina, ylipuutarhureina, myyntiedustajina, puutarhamyymälöiden vastaavina, floristeina, opettajina, konsulentteina ja toimittajina.

Lähde: Hortonomien yhdistys